Anne olmak ve hamilelik dönemi bütün kadınların hayatlarının en özel zamanlarıdır. Özellikle son zamanlarda evlilik yaşının artmasından dolayı daha ileri yaşlarda evlenen kadınlar, geç yaşlarda anne olmaya başlamıştır. Önceleri 40 yaşına kadar çocuk ile aile oluşumu tamamlanırdı ama günümüzde 40 yaşında çocuk sahibi olunmaya başlanmaktadır. Zamanın getirdiği şartlardan ve kadınların iş hayatına atılmasından dolayı bu zaman gecikmiştir.
Ancak yaşın ilerlemesi anne adayında bazı olumsuzluklar yaratabilir. Çünkü insan vücudunda yaş ilerledikçe bazı fonksiyonlarında yavaşlama oluşabilir. Ayrıca 40 yaşın üzerinde hamilelikler belirli riskleri de yanında getirmektedir. 40 yaş üstü hamilelik dönemi yaşayan kişilerin dikkat etmeleri gereklidir. Hamilelik dönemi her kadın için hassa bir süreçtir. Ancak ileri yaşlarda hamilelik daha zorlu bir süreçtir.
40 yaş ve üzeri hamilelik döneminde düşük riski oldukça fazladır. Genç yaşta anne adayı olanların düşük yapma ihtimalleri, 40 yaş ve üzeri hamile olan anne adaylarından daha azdır. Bu yüzden ileri yaşlarda anne adayı olmak isteyen kişilerin buna çok dikkat etmesi gerekir. Düşük yapma ihtimali fazla olduğu için kendilerine iki kat daha fazla özen göstermelidirler.
Düşük yapmamak için mutlaka doktor kontrollerini ihmal etmemelidirler. 40 yaş ve üzeri hamile olan anne adayları bu dönemde sık sık doktor kontrolünü yaptırmaları gerekir. Ayrıca 40 yaş ve üzeri hamileliklerde bebeğin düşük kiloda doğma riski de bulunur. Bu durum anne adayının yaşının ileri olmasından dolayı kaynaklanır. Anne adayı bu durumlara karşı çok dikkatli olmalıdır.
40 yaş ve üzeri hamilelikte riskler oldukça fazladır. Bu durum karşısında ileri yaşlarda anne adayı olmak isteyen kişilerin bu riskleri göz önünde bulundurmaları gerekir.
Bu riskler şunlardır:
Tüm bu riskler göz önüne alınması gereken ciddi durumlardır. Anne olmak tamamen kişinin istediği zamana bağlıdır ancak ileri yaşın getirdiği risklere dikkat etmek gereklidir.
Anne adayının yaşı 40 yaş ve üzeri olduğu durumlarda dikkat etmesi gerekenler vardır. Bunlardan biri ileri yaş döneminde hamile olan anne adayları sık sık doktor kontrolü yaptırmalıdır. Sigara, alkol tüketimi kesinlikle yapılmamalıdır. Herhangi bir ağrıda doktorunuza danışmadan kesinlikle ilaç kullanmayın. Demir ve kalsiyum desteğini mutlaka almanız gereklidir. Ağır şeyler kaldırmamaya dikkat etmelisiniz. Egzersizleriniz ağır hareketler olmamalıdır. Hamile olmadan önce bağışıklık sisteminizin güçlü olduğundan emin olmanız gerekir. Herhangi bir kronik hastalığınız var ise çok daha fazla dikkatli olmalısınız. Anne adayı stresten, kendini yoran işlerden uzak durmalıdır. Sağlıklı beslenmeye ve düzenli uykuya dikkat edilmelidir. Bunların yanında ağız ve diş sağlığına da oldukça dikkat edilmelidir.
40 yaş ve üzeri hamileliğin riskleri arasında erken doğumun olması yanında normal doğum yapamama riski de artar. Genç yaşta hamile olmanın en büyük avantajı normal doğum oranın yüksek olmasıdır. Bu yüzden ileri yaşlarda hamile olan anne adayları normal doğumda çok zorlanabilir hatta normal doğumu yapamayabilir. Geç yaşta çocuk sahibi olmak isteyen anne adaylarının bunu göz ardı etmemeleri gerekir.