Adet döneminde hamile kalınır mı? Diye bir çok kadın merak etmektedir. Ayrıca adet döneminde korunmak gerekli midir şeklinde sorular sormaktalar. İlk olarak bilinmesi gereken konu adet döneminde hamile kalınır mı? Yada riski nedir? Bu sorulara net bir cevap verilemez. Çünkü sağlıklı kadınlarda her zaman gebe kalma şansının bulunduğudur. Bu konuda her zaman dikkatli davranıp her zaman hamile kalma olasılığının olduğu bilinmelidir.
Sağlıklı ve üreme çağında olan kadınlar, adet kanaması döneminde korunmasız şekilde cinsel ilişki yaşarlarsa gebe kalma şansları her zaman bulunur. Adet döneminde diğer dönemlere göre hamile kalma şansı daha düşüktür ancak bu yok anlamına gelmemektedir. Bu yüzden adet döneminde olunsa dahi cinsel ilişki isteniyorsa istenmeyen gebeliklere karşı korunmak gerekmektedir.
Kadınların hamile kalma şanslarının en yüksek olduğu dönem yumurtlama dönemidir, diğer adı ile ovulasyon dönemidir. Yumurtlama dönemi hesaplama yapmak için genellikle adet kanamasının başladığı ilk günden itibaren 14. Gün yumurtlama zamanı olarak hesaplanabilir. Bu dönemde hamile kalmak isteniyorsa, adet kanamasının ilk gününden itibaren 14 gün ileriye gidilmeli ve üç gün önce, üç gün sonra dahil olmak üzere cinsel ilişki yaşanmalıdır.
Rahim içi ortamına bakıldığında sıcak bir ortam olduğu görülür. Bu nedenle spermler için rahim ortamı ideal yaşam koşullarını sağlamaktadır. Bu nedenle cinsel ilişki esnasında erkek bırakılan sperm hücreleri rahimde 3 gün canlı ve işlevini yerine getirebilecek şekilde kalabilirler. Bu yüzden adet kanaması başlamadan 2-3 gün önceden başlayarak bir hafta yada on gün süresince birkaç günde bir düzenli olarak cinsel ilişkiye girmek adet döneminde hamile kalma şansını yukarı çekmektedir.
Kadınlar her ay düzenli biçimde adet olurlar, bunun nedeni her ay düzenli olarak vücutları olası bir gebeliğe hazırlanmasıdır. Bunun olabilmesi için ilk etapta yumurtlama meydana gelir, yumurtlama içinse hormon seviyelerinde değişimler olacaktır, bunun ardından rahim duvarında kalınlaşma gözlemlenir. Her ay rahim düzenli olarak olası bir gebelik için hazırlanır ve bebeğin rahim içinde oluşması için ne gerekiyorsa eksiksiz şekilde yapmaya çalışır. Ancak gebelik oluşmazsa rahim içi tabakası bir miktar kan ile vücut dışına atılmasının ardından bir sonraki döneme hazırlık aşaması başlar.
Adet kanaması başladığı gün yumurtalama bitmiştir ve adet kanamasından sonra bir sonraki döneme hazırlık yapmaktadır. Ancak istenmeyen gebeliklerden korunmak için adet dönemi içinde olunsa bile her zaman doğum kontrol yöntemlerinden birini kullanmak gerekir.
Adet Döneminde Hamile Kalınır Mı?Adet Döneminde Hamile Kalınır Mı?
Hamile kalmak için adet döngüsünün takibi çok önemlidir. Adet döngüsünün takibi ile birlikte yumurtlama dönemleri hesaplanabilir ve verimli dönemler tespit edilebilir. Kadın için adet dönemine gelene kadar 28 ile 30 gün içerisinde yumurtlama yaşanır. Adet döneminde ve bitiminde yumurtlama, adet sonrasından 4 güne kadar gerçekleşmemektedir. Ancak belirtmek gerekir ki erkeğin spermi 72 saat yaşayabilmektedir. Bu sebeple adet döneminde cinsel ilişki yaşansa bile gebelik ihtimali vardır.
Genellikle adetten 4 gün öncesine kadar hamile kalma ihtimali çok düşük olsa da, olasılık vardır. İlişkiden yaklaşık 3 ile 4 gün içerisinde bebeğin rahme düşmesi söz konusudur. Eğer bu süreçte rahimde tutunursa gebelik gerçekleşir.
Adet Döneminde Hamile Kalmak İçin Şartlar
Adet döneminde hamile kalmak için gereken şartları sağlamak adına bütün kadınları genellemek bu konuda yanlış olacaktır. Bunun nedeni her kadının kendine has bir adet düzeni ve yumurtlama zamanlarının olmasıdır. Bu nedenle bazı durumlarda hesaplanan yumurtlama tarihleri ve adetin ilk başladığı günde sapmalar olabilir. Hormonlarda oluşan bir düzensizlik adet kanamasının zamanına doğrudan etki ederek değiştirebilir.
Cinsel ilişkiden sonra spermler 3 güne kadar işlevselliğini koruyarak canlı kalabilirken bazı kadınlarda vajina içinde yada rahimde bu canlı kalma süreleri daha da uzun olabilmektedir. Adet döneminde hamile kalınır mı? Sorusunun aslında spermlerin ne kadar canlı kalabildikleri ile doğru orantılı olduğu söylenebilir.
Bazı durumlarda adet kanaması kesildikten sonra lekelenme şeklinde kanamalar görülür. Bu zaman zarfında korunmasız olarak ilişkiye girilirse hamile kalma olasılığı da vardır.
Adet döneminde cinsel ilişkiye girmek, diğer dönemlere oranla gebe kalma şansı çok düşüktür, fakat her zaman şans olduğunu hatırlatmak isteriz. Bu yüzden doğrum kontrol yöntemlerini etkin kullanmak gerekmektedir.
Ayrıca adet dönemi dışında kalan sürelerde vajina bir salgı üretmektedir. Salgının adı laktik asittir ve koruyucu özelliği bulunur. Ancak laktik asit vajina tarafından adet dönemlerinde üretilmemektedir. Bu yüzden vajina adet döneminde enfeksiyonlara ve mikroplara karşı savunmasız ve açıktır. Bu nedenle hem erkek hem kadın için hastalık oluşma riski bulunur. Adet döneminde cinsel ilişkiye karar verilmeden önce bütün bu etmenler göz önünde bulundurulmalıdır.
Adet Döneminde Korunarak Cinsel İlişkiye Girmek
Adet döneminde hamile kalınır mı? Sorusunu aslında evet cevabından , hayır cevabına çevirmek mümkündür. Bunun için gereken doğum kontrol yöntemlerini doğru bir şekilde kullanmak gerekir. Adet döneminde cinsel ilişkiye girilirken en sağlıklı korunma yöntemi erkeğin prezervatif kullanması olacaktır.Bunun yanında adet döneminde cinsel ilişkiye girmeden önce, bu dönemde kadınların hassas ve psikolojik durumları da düşünülmelidir.
Eşlerin bütün bu durumları düşünerek daha anlayışlı şekilde yaklaşmaları sağlıklı bir davranış olur. Psikolojik açıdan hassas olan kadınların, adet dönemlerinde fiziksel ağrıları da oluştuğu için adet döneminde cinsel ilişki yaşamaktan kaçınabilirler. Ancak eşlerin ikisi de yine de bu dönemde ilişki istiyorlarsa prezervatif tercih ederek ilişkiye girebilirler.
Hamile kalmak, kişiden kişiye göre değişse de hamile kalmayı kolaylaştıran dönemler vardır. Hamile kalma sürecinde kadının yumurtlama döneminde olması kadar erkeğin sperm kalitesi de önemlidir. Kadının adet döneminden sonraki ilk 14 gün hamilelik için elverişli günlerdir. Adet döngüsünü ve ovülasyon döneminin takibinin yanı sıra dengeli ve düzenli beslenme, düzenli hayat, uyku düzeni, sigara ve alkol tüketmemek hamile kalmayı kolaylaştırır. Yumurtlama 26 gün adet gören bir kadında 12. günde, 28 gün adet gören bir kadında 14. günde, 30 günde bir adet gören kadında ise 16. günde yaşanır. Bu takibi yaparak ve verilen günlerin birkaç gün öncesinde cinsel ilişkiye girilmesi halinde hamile kalma ihtimali yüksektir.
Hamile kalmak için adet döngüsünün bilinmesi ve ovülasyon döneminin takip edilmesi çok önemlidir. Eğer adet döngüsü düzenli ise yumurtlama dönemi adet döneminden 14 gün öncesine tekabül eder. Adet döneminin başladığı günden sayılarak 14. güne gelindiğinde ovülasyon dönemi hesaplanabilir. Ovülasyon döneminden 2 ya da 3 gün öncesinde cinsel ilişkiye başlamak hamile kalmayı kolaylaştırır.
Menstruasyon sırasında hamile olup olmadığınıza cevap her kadın için farklıdır. Çünkü adet sırasında hamilelik, belirli koşulların varlığına bağlıdır. İlk olarak, yumurtlama süresi hormonal düzensizlikler nedeniyle değiştirilmelidir. Normal şartlar altında yumurtlama dönemi adet dönemi ile tutarlı değildir. Hormonal anormallikleri olmayan kadınlar için, adet sırasında hamile olup olmadıklarının cevabı “evet” olacaktır.
Bununla birlikte, vücuttaki spermin hayatta kalma süresinin, adet sırasında hamile olup olmamaları ile yakından ilişkili olduğu bilinmelidir. Sperm hücreleri uterusta 3 gün hayatta kalabilir. Bununla birlikte, uygun koşullar varsa, bu süre daha uzun olabilir. Adet döneminin sonunda, lekeler şeklinde hafif kanama devam etmesine rağmen, cinsel ilişki meydana gelirse, hamilelik meydana gelebilir.
Kadınlar ayrıca adet kanaması şeklinde sürekli kanama dönemlerini de düşünmelidir. Cinsel ilişkiden üç gün önce cinsel ilişki yoluyla uterusa ulaşan sperm, erimiş yumurtaların cinsel ilişkiden üç gün sonra döllenmesini sağlayabilir. Sonuç olarak, bu durum hamileliğe yol açar. Yumurta istenen boyuta ve kopmalara ulaşırsa, adet sırasında hamilelik riski daha yüksektir.
Her ne kadar mide bulantısının temel nedeni hamilelik olsa da adet dönemlerinde her mide bulantısı hamilelik olarak adlandırılmaz.
Menstrüasyon sırasında bulantı çeşitli nedenleri vardır. Bu koşulların şiddeti değişir, bu nedenle diğer semptomlara dikkat etmek önemlidir. Dismenore veya menstrüel kramplar nedeniyle bir süre boyunca bulantı en yaygın semptomdur. Primer dismenore ağrısı, uterus kasılmalarının artmasından kaynaklanır.
Endometriumunuz daha fazla prostaglandin ürettiğinde bu olur. Prostaglandin, uterus kasılmalarını kontrol eden bir hormondur. Sekonder dismenore’de menstrüel ağrı endometriozis gibi başka bir tıbbi durumla ilişkilidir.
Adet dönemi ve hamilelik arasında bir ilişki vardır. Kadınlar düzenli adet dönemlerine sahip olduklarında, yumurtlama dönemleri iki adet döneminin ortasındadır. Yumurta oluşumunun başlangıcı adet döngüsünün dördüncü gününe karşılık gelir. Yaklaşık 10 ila 11 gün içinde istenen yarıklık derecesine ulaşabilir. Bu nedenle, adet döngüsünün 14. veya 15. günü, kadınların hamilelik riski en yüksek olduğu zamandır.