Adet Düzensizliği Nedir? (Menometroraji)

Adet dönemde düzensizlik nedenleri ve uyum yöntemleri vardır. Adet dönemdeki düzensiz âdet kanaması aslında birçok farklı durum içermektedir. Düzensizliklerin çoğuna hormonal dengesizlikler neden olmaktadır. Bu nedenle farklı belirtilere uygun tedavi ve yavaş yavaş sağlığın düzenliliğine uyum sağlamak gerekmektedir.

Adet Döngüsü Istatistikleri

Düzensiz adet dönemlerinde rahatsız olan insanlar aslında daha çok menometroraji olmaktadır. Bunlar arasında, sıkıntılar çoğunlukla adet dönemi çok uzun veya çok kısa olmasından kaynaklanmaktadır. Adet düzensizliği sadece 2 ayda bir gelir. Kadın doğum ve jinekoloji bölümü adet düzensizliği konusunda çalışmalar yapmaktadır. Bazal vücut ısısını ve fizyolojik periyodu ölçmeden önce yüksek sıcaklık derecesi ölçülmektedir. Normal şartlarda adet 21 gündür, döngü biraz fazla kısa ve çok güven verici değil gibi görünse de normal olabilir. Adet düzensizliği şu ana kadar stabilize olmamıştır. Yaklaşık 28 gün sabit olduğu düşünülse bile yine de 48 gün olması rahatsızlığın boyutunu göstermektedir. Her ay adet düzensizliği durum farklılıklar göstermektedir.

adet-bozuklugu

Adet Bozukluğu Dengesizlikleri

Çoğunlukla kadınlarda hormon el dengesizliklerin sebep olduğu menstruel bozuklukların birçok nedeni vardır. Menstruasyon büyük ölçüde kadın hormonlarında foliküler hormonlar ve luteal hormonlar tarafından kontrol edilmesine rağmen, vücutta hormon salgılanması prensibi aslında daha karmaşıktır. Buradaki kontrol, esas olarak, beynin hipotalamus, hipofiz bezi ve yumurtalık etkileşimlerinden kaynaklanır, böylece hormonlar salgılanabilir, dolayısıyla herhangi bir sorun ortaya çıkarsa, menstüasyonu etkileyecektir.

Menstruasyon Sebebi Nedir?

Menstruasyon eksikliği de genellikle ruh hali sakin olmamasından kaynaklanmaktadır. Düzensiz menstrüasyonun nedenlerinden biri yumurtalık gelişimi veya yumurtalıklarda veya uterusta belirli bir baskı veya aşırı derecede yoğun kilo kaybı olabilir. Ama aslında, bu nedenlerden en etkili olanı zihinsel baskıdır. “Menstruasyon, stres için neredeyse bir metafordur.” Ruhsal stres hormonların salgılanmasını etkileyebilir, bu da adet bozukluklarına neden olabilir Bu modern toplumda, adet bozukluklarının temel nedeni neredeyse doğrudan stresten kaynaklanabilir. Bazı insanlar kısa bir süreliğine güçlü strese maruz kalmış, ancak fizyolojik döngüsünü zaten etkilemişlerdir.

Adet Bozukluğunda Hamile Kalamama

Fizyolojik dönem düzensiz olsa bile, her ay yumurtlama varsa, çok fazla endişelenmenize gerek kalmayacaktır. Her ne kadar fizyolojik döngü ortalama aralıktan bir sapma gösterse de her seferinde yumurtlama olduğu sürece, fazla endişelenmenize gerek yoktur. İlk önce bazal vücut ısısı ölçülmelidir. Eğer hamile kalamıyorsanız tedavi edilmediği takdirde, hormon el bozukluğun nedeni ile hamile kalmak kolay olmamaktadır. Omuz sertliği, baş ağrısı, cilt durumu kötü, osteoporoz, daha önce erken menopoz oluşumu meydana gelmesi menopozun öfkeli ve benzeri semptomlara sahip medeni bir hastalık geliştirme riski de artacaktır. Bu nedenle, düzensiz fizyolojik dönemleri olan insanlar, stres sorununu en kısa zamanda çözmeli ve adet döngüsünün normale dönmesine izin vermelidir. Uzun bir süredir devam ediyorsa, jinekolojik ve iç hastalıkları muayenesi yapmanız önerilir.

Jinekolojik Muayene

Adet döngüsü sayısı çok küçük olması menstrüasyonun normal periyodunun 25 ila 38 günlük bir döngü olmasıdır. Her kişinin farklı sayıda döngüsü olmasına rağmen, 39 günden fazla uzun bir süre çok az sayıda adet döngüsü vardır. Genellikle eksik bir yumurtalık etkisinin ve hormon el regresyon bozukluğunun neden olduğu düşünülmektedir. Menstrüel siklusların sayısı çok küçükse, ancak normal olarak yumurtlarsa, normal hamilelik ve üretim mümkündür, ancak çoğu vakada ovülasyon döngüsü yoktur. İlk önce 1-2 aylık durumu gözlemlenmektedir. Adet düzensizliği hala uzunsa, hormon salgılanmasının dengede olup olmadığını görmek için kan testi için kadın hastalıkları ve jinekoloji bölümüne gidilmektedir.

Esra Çabuk Cömert
Yazar:

Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı
Son Güncellenme Tarihi: 05.01.2024