Adet Kanamasının Normalden Uzun Sürmesi Neyin Belirtisi Olabilir?

Adet sürecinin uzun olma durumu vajinal hastalıkları beraberinde getirmektedir. Tıpta adet kanamasının uzun sürmesi menoraji olarak tanımlanır. 7 günden çok uzun süren adet kanamaları bu gruba girmektedir. Adet kanamasının normalden uzun sürme durumu anemi, ağrılı adet kanaması ve myomların belirtisi olabilir. En önemli hastalık myomdur.

Myom Belirtileri Nelerdir?

Myom belirtileri; ara kanaması, kabızlık, sık idrara gitme, adet kanı miktarında artış, sindirim sıkıntıları, sırt ve bacak ağrısı myom belirtilerindendir. Diğer myom belirtileri ise; anemi, karın ağrısı, cinsel ilişki sırasında ve sonrasında ağrı, karında baskı hissidir. Myom varlığında adet kanaması da uzun sürdüğünden takip edilmelidir ve tedavi edilmelidir.

Adet Kanamasının Uzun Sürmesi Durumunda Ne Yapılır?

Adet kanamasının uzun sürmesi bazı hastalıkların belirtisidir. Bu yüzden mutlaka dikkate alınmalıdır. Doktora kesinlikle gidilmelidir. Doktor sizin hastalığınızı tespit ederek hastalığa uygun tedaviyi uygulayacaktır. Genel olarak myom gibi vajinal hastalıklarda ameliyat ile rahim alınır. Tedavi bu şekilde yapılmış olur.

Adet Kanaması Kaç Gün Sürmelidir?

Sağlıklı bir kadının adet dönemi yaklaşık 5 ila 7 gün sürmektedir. Çok az ya da çok fazla sürmesi durumu anormal bir durumu işaret eder. Bu yüzden bu duruma dikkat edilmeli ve durum kontrol edilmelidir.

Adet Düzensizliği Nasıl Tedavi Edilir?

Adet düzensizliği menopoz döneminde ve ergenlik döneminde tedavi gerektirmez. Ama üreme çağında olan bireylerde tedavi edilmelidir. Tedavisi ise ilaçlarla ve eksik hormon verilerek yapılabilir. Bu tedavi adetin ne zaman görüldüğü ve ne sıklıkla görüldüğüne de bağlı olmaktadır.

Vajinal Hastalıklar Nelerdir?

Adet kanamasının uzun ya da az olması bazı vajinal hastalıkların belirtisi olduğu gibi başka hastalıklar da vardır.

Bu hastalıkları şu şekilde sıralayacak olursak bunlar;

  • Vajinal mantar.
  • Rahim ağzı kanseri.
  • Yumurtalık kanseri.
  • Endometrium kanseri.
  • Vajinal enfeksiyonlar.
  • Cinsel yolla bulaşan hastalıklar.
  • Miyomlar.
  • Asherman sedromu.
  • Endometrial polipler.

Bu vajinal hastalıklar mutlaka bir uzmandan yardım alınarak tedavi edilmelidir. Yoksa vücutta çok daha büyük hasarlar açabilirler.

Vajinal Hastalıklarda Tedavi Nasıl Olur?

Basit vajina iltihaplarında temizlik ve bakımla hastalık geçer. Fakat kötü huylu vajinal kanserlerde mutlaka tedavi hatta ameliyat şarttır. Böylece hayatınızı dahi tehdit edecek hastalıktan kurtulmuş olursunuz. Zamanında teşhis ve düzenli kontroller çok önemlidir. Özetle adet kanamalarının azlığı ya da çokluğu ile belirti gösteren hastalıklardan gereken tedavi ve bakımla kurtulabilirsiniz.

Esra Çabuk Cömert
Yazar:

Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı
Son Güncellenme Tarihi: 05.01.2024