Vajinismus hastalığından mustarip olan birçok kadın, hastalıklarının bilincine varmazlar. Bu süreç içerisinde bir rahatsızlıkları olduğunu görmezden gelirler ve zaman kaybederler. Vajinismus  rahatsızlığı kadınları psikolojik olarak etkileyen ve özgüvenlerini kaybetmelerine sebep olan bir rahatsızlıktır. Vajinismus rahatsızlığına sahip kadınlar, cinsel ilişkiye girmek istemelerine karşın bir türlü sağlıklı bir cinsel birliktelik geçirememeleri durumuna denir. Bu isteksizlik sonucu kadın aşırı derecede kasılır, eşini iter ya da bacaklarını kapatarak tepki verir. Rahatsızlığın bir sonucu olarak ortaya çıkan tepkiler tamamen kadının kontrolü dışında gerçekleşir. Vajinusmus sorunu evliliği sarsabilecek bir rahatsızlıktır ve mutlaka rahatsız kadının tedavi olması gerekir. Siz önemli hastalarımız için ise, bu rahatsızlığın ne olduğu, nasıl tedavi edildiği gibi birçok konuda bilgilendirilmenizi sağlayacağız.

Cinsel İlişki Nedir?

Cinsel ilişki kadın ve erkeğin cinsel organlarının birleşmesi sonucunda gerçekleşen eyleme verilen isimdir. Bu eylem sonucunda, üremek için gereken doğal süreç gerçekleşmiş olur. Cinsel ilişki süreci çiftlerin sadece üremek için değil haz almak için de yaptığı bir eylem olarak karşımıza çıkıyor. Buda evliliği olumlu yönde etkileyen bir gelişme oluyor. Ancak bu tarz bir rahatsızlık sonucu cinsel birleşme gerçekleşmediğinde ortaya gerginlikler çıkabiliyor. Özellikle de kadınlar için zevk almaları gereken bir eylem ıstırap verici bir hale geliyor.

Vajinusmus Nedir?

Vajinusmus, kadınlarda meydana gelen bir rahatsızlıktır. Bu hastalığın sonucu olarak kadın tamamen istemsiz olarak cinsel ilişkiyi reddeder. Kendisini kasar ve sakınmaya çalışarak aşırı tepki veriri. Sonuç olarak ise cinsel ilişkiye girmeleri söz konusu olmaz. Kendisini zorlayarak cinsel ilişkiye girilse bile kadın acı çekmeye başlar ve bu birliktelikten herhangi bir zevk alamaz. Vajinusmus belirtileri her bireyde farklı şekilde ortaya çıkar.

Aynı zamanda vajinusmusun düzeyi de bireylere göre değişkenlik gösterebilir. Her bireyde bu rahatsızlığın seviyesi aynı olmayabilir. Bazı kişilerde cinsel birlikteliğin acılı olduğu kanısından kaynaklı olarak vajinusmus gelişebildiği gibi bazı bireylerde ise taciz ya da tecavüz gibi durumların ardından bu rahatsızlık gelişebiliyor. Sonuç olarak her bireyde tedavi de aynı sürede tamamlanmıyor.

Vajinusmus Belirtileri Nelerdir?

Kadınlarda cinsel ilişki sürecinden korkma durumu ortaya çıkar. Cinsel ilişkiden çok fazla korkar hale gelirler ve birlikteliği gerçekleştiremezler. Zorlayarak cinsel birlikteliği gerçekleştirse bile, acı çekmeye başlar ve kesinlikle zevk alamaz. Cinsel birliktelik sırasında, penis vajinaya giremez. Bazen de kadının kendisini aşırı kasması sonucunda vajinaya penisin sadece bir kısmı girebilir. Jinekolog korkusu da bu durumun kötüleşmesine sebep olur. Seks pozisyonunda ki hatalı davranışlarda buna sebep olabilir. Bacakları açmayarak kapalı tutma durumumda ortaya çıkabilir.

Aynı zamanda cinsel birlikteliği yaşamak istememe şeklinde de kendini gösterebilir. Kimi zaman hastaların bilinç altında mevcut olan korkular ya da endişeler bile bu rahatsızlığın ortaya çıkmasına sebebiyet verebiliyor. Dolayısıyla öncelikle bu hastaların bilinç altına müdahale edilmesi ve söz konusu korkuların giderilmesi de gerekebiliyor. Vajinusmus tedavisi ile psikolojik terapilerin kombine şekilde uygulandığı tedavi yöntemleri de bulunuyor.

Vajinusmus-1-800x450

Vajinusmus Tedavisi Nasıl Yapılır?

Vajinusmus hastalığında tedavi yöntemlerine yönelmeyi hasta kadınlara mutlaka öneriyoruz. Aksi durumda evliliklerinde sorunlar meydana gelebilir ve kadın acı çekmeye devam eder. Bu durumun önüne geçmek adına hastalarımız için mutlaka tedaviye yönelmelerini ve sağlıklı bir birliktelik yaşamalarını sağlamayı amaçlıyoruz. Hastalığın tedavi sürecinde ise hastanın şikâyetlerine odaklı bir tedavi öneriyoruz. Vajinusmus tedavisinde önerdiğimiz en önemli tedavi Vajinusmus egzersizleri oluyor. İlişkinin gerçekleşebilmesi için bu egzersizler çok önemlidir. Bazı hastalarımıza ise Vajinusmus egzersizleri dışında sorun psikolojik ise, psikolojik tedavi de uyguluyoruz Böylece kadının sorunun üstesinden gelmesi amaçlıyoruz. Psikolojik tedavide geçmişe inme politikası izlenir. Hastamızın geçmişinde yaşanan cinsel ilişki ile ilgili problemlere inilir. Durumu daha ciddi olan hastalarımızda ise tedavi yöntemleri birleştirilerek uygulanır. Sonuç olarak hastaya uygulanan tedavi yöntemi belirtilere göre ve hastanın durumunun ciddiyetine göre belirlenir. Hastanın acı çektiği ve yapmak istemediği hiçbir şey uygulanmaz.

Vajinusmus Egzersizleri Nelerdir?

Vajinusmus egzersizleri nefes tekniği ile başlar. Doğru bir şekilde nefes alıp vermek kadının büyük oranda rahatlamasını sağlar. Daha sonrasında ise ayna ile vajinayı inceleme başlar. Kadının vajinasına bakmasını isteriz. Bu adımdan sonra ise genital mesaj gelir. Kadın genital bölgeye masaj yapar. Parmak egzersizleri ile de vajina egzersizleri tamamlanmış olur. Bu sayede vajinanın rahatlamasını sağlamaya çalışırız.

Bir anlamda vajinusmus tedavisi ile kadınların cinsel organını ve cinselliği keşfetmesini de yardımcı olunur. Özellikle cinsel ilişkinin acı vereceği yönündeki korkuları olan hastalarda bu tedavi yöntemi çok daha kısa sürede başarılı olabiliyor. Cinselliğin acı vermediğini, tamamen kendi kontrolünde olan bir cinsel deneyimle öğrenmeleri vajinusmus hastalığından çok daha kısa sürede kurtulmayı da sağlayabiliyor. Ancak bazı hastalarda daha farklı tekniklerin kullanılması da gerekebiliyor. Tüm tedavilerde öncelikli prosedür hastanın rahatlamasını sağlamaktır.

Vajinusmus Egzersizleri

Toplumun yaklaşık % 10’unda görülen vajinusmus tedavi edilebilen bir hastalıktır. Tedavi hastanın durumuna ve hangi tekniğin tercih edildiğine bağlı olarak çok kısa olabileceği gibi aylarca da sürebilir. Pek çok farklı tedavi yöntemi bulunduğundan hekim tarafından hasta için en uygun tedavi şekli kolayca belirlenebilir.  Çeşitli egzersizler bu hastalığın tedavisinde ciddi düzeyde yardımcı oluyor. Genel olarak vajinusmus tedavisinde uygulanan egzersizlere şu örnekleri verebiliriz:

  • Kegel egzersizleri pelvik tabanı kaslarını güçlendirmeye yönelik olarak uygulanır. Kasların kontrol edilebilmesi hastalarda psikolojik açıdan da bir rahatlama sağlar.
  • Solunum egzersizleri ise diğer egzersizler ile birlikte uygulanabilir. Temel amacı hastanın rahatlamasını sağlamaktır.
  • Gevşeme egzersizleri vücudun tüm kaslarında bir gevşeme elde etmek amacıyla uygulanır. Burada amaç pelvik tabanı kaslarında gevşeme elde etmektir. Genellikle diğer egzersizlerde hastanın zorlandığı durumlarda uygulanır.
  • Vajinal dilatatörler ile hastanın gevşemeye çalışması da sık uygulanan egzersizlerden biridir.

Vajinusmus Psikolojik Bir Sorun mu?

Yapılan onlarca farklı araştırma vajinusmus ile psikolojik unsurlar arasındaki bağlantıyı net bir biçimde gözler önüne serdi. Ancak bu rahatsızlığın sadece psikolojik nedenlerle ortaya çıktığından söz edilemez. Biyolojik bazı sorunlar da hastada vajinusmus oluşmasını beraberinde getirebiliyor. Vajinusmusun psikolojik nedenleri incelendiğinde en yaygın olanları şu şekilde sıralayabiliriz:

  • Cinsellik hakkında doğru olmayan bilgilere sahip olma
  • Toplumda cinselliğin yasak ya da ayıp olduğu şeklindeki kanaat
  • Korkutucu etkiye neden olan abartılı ilk gece hikayeleri
  • Cinsel ilişkinin çok acılı olduğunun düşünülmesi
  • Kızlık zarının yırtılması durumunda çok fazla kanama olacağı yönündeki yanlış bilgiye sahip olma
  • Vajinanın çok küçük olduğu yönündeki kanaat
  • Yeterli düzeyde uyarılmama ya da cinsel birliktelikte sevginin olmaması
  • Erkeğin ilk ilişkideki kaba davranışları
  • Bilinçaltında kadınlığın kabul edilmemiş olması gibi cinsel kimlik sorunları
  • Gebelik ya da doğum korkusu
  • Cinsel isteksizlik
  • Kadının partnerine güvenmemesi
  • Cinselliğin kadın için görev olduğu algısı
  • Geçmişte yaşanan taciz, tecavüz ve benzeri travmatik olabilecek durumlar

Vajinusmus Sonrası Hamilelik Mümkün mü?

Bu rahatsızlık hamile kalmaya asla engel değildir. Sadece cinsel birlikteliği önler ve tedavi edilmesi durumunda hastalar her kadın gibi hamile kalabilir. Daha önce vajinusmus tedavisi görmüş olmak kadındaki gebe kalma olasılığında bir düşüşe neden olmaz. Daha önce vajinusmus tedavisi görmüş olmak kadındaki gebe kalma olasılığında bir düşüşe neden olmaz. Daha önce vajinusmus sorunu yaşayan kadınların gebe kalma ihtimalinin düşük olduğu gerçeği yansıtmıyor. Ne hamile kalmada ne de normal yolla doğum yapmada engel bir durum söz konusu olamaz. Daha önce bu rahatsızlığı yaşayan kadınlar rahatlıkla hamile kalabilir ve normal yolla doğum yapabilir. Ayrıca normal yolla doğum yapıldığında kişinin yeniden bu rahatsızlığa sahip olabileceği düşüncesi de doğru değildir.

Vajinusmus-sorunu-680x380

Vajinusmus Tipleri

Genel olarak vajinusmus iki farklı kategoride değerlendirilir.

  • Primer vajinusmus
  • Sekonder vajinusmus

Primer vajinusmus cinsel birlikteliğin başlaması ile birlikte görülür. Hastaların büyük bölümü bu rahatsızlığa sahip olduğunu ilk cinsel birliktelik deneyiminde fark eder. Sekonder vajinusmusta ise hastalar daha önce cinsel birliktelik yaşamıştır. Ancak sonrasında yaşanan cinsel içerikli olan ya da olmayan bir travma ile vajinusmus gelişir. Yaygın şekilde görülen travmalar düşük yapma, doğum, kürtaj, jinekolojik muayene, taciz ve tecavüzdür. Bu arada eğitimli olan kadınlarda bu rahatsızlığın görülme riskinin çok daha fazla olduğu da bilinir. Eğitim ve kültür seviyesi hastalığın ortaya çıkma olasılığında belirleyici unsurlar arasında yer alıyor.

Vajinusmus Sadece Psikolojik Terapiyle Geçer Mi?

Sadece psikolojik destek alarak da bu rahatsızlıktan kurtulmak elbette mümkün oluyor. Ancak çok sayıda hastada terapinin tek başına vajinusmusu ortadan kaldırmadığını da gözlemlemekteyiz. Zira zaten vajinusmus tedavisiyle birlikte psikolojik destek de alınmasını hastalara öneriyoruz. Ancak mutlaka uygun tedaviye de başlanmasında fayda var. Şayet kişinin bu sorunu yaşamasının tek nedeni korku, endişe gibi psikolojik unsurlarsa terapi ile vajinusmustan kurtulması mümkün olabilir.

Vajinusmus Tedavisi Ne Kadar Sürer?

Tedavinin ne kadar süreceği kişiden kişiye değişir. Bazı hastalarda sadece 3 haftada sonuç alındığı biliniyor. Ancak bazı hastalarda tedaviye 6 ay boyunca devam edilmesi de gerekebiliyor. Hatta 3 ila 3 yıla kadar uzayabilen bir tedavi süreci de gerekebilir. Bu rahatsızlığın neden kaynaklandığı, hastanın iyileşme için ne oranda istekli olduğu gibi unsurların da tedavi süresinde belirleyici olduğunu belirtebiliriz. Hasta ne kadar istekli olursa tedavi süresi de o kadar kısalabiliyor. Elbette tedavi süresinde psikolojik destek almak da büyük önem taşıyor. Psikolojik terapilerin de tedavi süresini kısaltabildiğini bilmenize fayda var.

Vajinusmus Tedavisinde Hangi Yöntemin Uygulanacağına Nasıl Karar Veriliyor?

Bu kararın hekim tarafından verilmesi gerekiyor. Vajinusmus pek çok farklı nedenle ortaya çıkabiliyor ve düzeyi de değişebiliyor. Hastanın öyküsünün dinlenmesi ve bu hastalığın neden kaynaklandığının tespit edilmesi gerekiyor. Sonrasında olası en kısa sürede yanıt alınacak şekilde tedavi süreci yine doktor tarafından planlanır ve tedaviye başlanır. Hangi yöntemle tedavinin yapılacağı ve kişiye hangi ev ödevlerinin verileceğine de yine doktor tarafından karar verildiğini belirtelim.

Vajinusmus Tedavisinde Eşin Desteği Önemli Mi?

En önemli unsur eşin desteğidir. Eşin bu dönemde önerilen şekilde destek vermesi tedavinin başarısında oldukça etkilidir. Mutlaka vajinusmus hastası olan eşlerin bu konuda bilgilendirilmesi ve eşine ne şekilde destek sunabileceğinin anlatılması gerekir. Kliniğimizde hastalarımıza bu konuda da bilgi veriyor ve eşlerine destek olabilmeleri için neler yapılabileceği konusunda da bilgi aktarıyoruz. Eşlerin doğru şekilde yaklaşımı tedavinin çok daha kısa sürede tamamlanmasını sağlayabiliyor. Aynı zamanda tedavinin daha kolay bir şekilde atlatılmasını da sağlayabiliyor. İşte bu nedenle vajinusmus hastalarının eşlerinin ya da partnerlerinin desteğinin çok büyük önem taşıdığını belirtebiliriz.

Cinsel Soğukluk İle Vajinismus Arasında Ne Fark Vardır?

Cinsel soğukluk ile vajinismus genellikle birbirleri ile çok karıştırılan iki rahatsızlıktır. Cinsel soğukluk, cinsel ilişkiye girme isteğinin oluşmaması olarak tarif edilebilir.

Bunun nedeni ise; daha önceden girilen ilişkilerdeki sorunlar, fiziksel bozukluklar veya partnerler arasındaki uyuşmazlıklar gibi çoğaltılabilir. Bu rahatsızlıktan dolayı ilişkiye girilse bile yeterince ıslanma olmaz, acılı ve zevksiz bir ilişki ile sonuçlanabilir. Cinsel soğuklukta, yaygın olarak ön sevişme bile olmamaktadır.

Vajinismus ise, çeşitli nedenlerden dolayı, vajinadaki kasların kasılması ve cinsel ilişkinin oluşmasına engel olmasıdır. Bu kasılmadan dolayı, penisin vajina içine tam olarak girmesi kısıtlanmaktadır. Cinsel soğukluk tedavi etmez ise vajinismusa dönüşebilmekte veya her iki rahatsızlık birlikte oluşabilmektedir. Her iki rahatsızlık ta psikolojik destek ile tedavi edilebilmektedir.

Vajinismus Tedavisinde Yalnızca Hipnoz Tedavisi Yeterli Olur Mu?

Vajinismus kadınlarda sıklıkla görülen rahatsızlıklardan bir tanesidir. Temelinde birçok neden olmasına karşılık en sık olarak rastlanan psikolojik olanlardır. Cinsel ilişki sırasında kadının istemsizce kendini kasması, cinsel ilişkiye izin vermemesi olarak kabaca tanımlanabilir.

Birçok çiftin utanmasına veya evliliklerinde sorun yaşamasına neden olan bu durum aslında tedavisi kolay bir hastalıktır. Doktorların en sık uyguladıkları tedavi ise hipnozdur. Bu yolla temelde nedeni tespit edilen hastalığın ortadan kaldırılması mümkün olur.

Ek olarak herhangi bir yolun denenip denenmemesi ise hastanın tedaviye cevap verip vermemesine bağlıdır. İlaç veya terapi alınması yoluna da gidilebilir. Ama genelde vakaların büyük çoğunluğu hipnoz sonucunda hemen etkisini gösterir.

Vajinismus Hastaliği Kimlerde Sık Görülür?

Vajinismus adıyla bilinen rahatsızlık kadınlarda görülen ve ilişkiye girilmesini engelleyen bir durumdur. Kadının istemsiz bir şekilde erkekle birlikte olmak istemesine karşılık kasılması ve buna izin vermemesidir. Birçok kadın profilinde görülebilir. Yine de bir takım genellemeler yapılması mümkündür. Genel olarak toplum veya aile baskısı fazla olan bir ortamda büyüyen kadınların daha çok karşılaştıkları bir durumdur. Ek olarak ilk gece korkusu olan kadınların da daha sonrasında bu sorunla karşı karşıya kaldıkları görülebilir. Temelinde psikolojik köken olduğu unutulmamalıdır. Bu konuda destek alarak kısa sürede ve seanslar sonunda hastalığı tedavi etmek mümkündür. Karşılıklı olarak anlayış ve tedavi isteği olması yeterlidir.

Vajinismus Tedavisinde Kızlık Zarı Bozulur Mu?

Cinsel isteksizlik daha doğru tabir ile de cinsel birleşmeden korku olarak anlatılan vajnismus hastalığı genç ya da yaşlı tüm kadınların hayatını zorlaştıran bir süreçtir. Evlilik hayatını bitirebilecek olan ve kadınları çocuk yapmaktan bile alıkoyabilecek bu hastalığın tedavisi elbette bulunmaktadır.

İlk olarak psikolojik boyutu göz önünde bulundurularak tedavi süreci başlar ve hastalığın ruhsal mı veya fiziksel mi olduğu tespit edilir. Panik atak hastalarında ya da tecavüze uğramış kadınlar da sıklıkla rastlanan bu hastalık bir psikiyatr tarafından tedavi edildiği için kızlık zarına herhangi bir zararı bulunmaz.

Jinekolog tarafından tedavi edilen bu rahatsızlık kızlık zarına zarar vermeden cerrahi yöntemlerle gerçekleştirilmektedir.

Vajinismus Tedavisinde Başarı Oranı Nedir?

Vajinismus genel olarak cinsel ilişkiye girmeme isteğidir. Altında patolojik bir neden genelde bulunamaz. Ortaya çıkmasındaki en büyük nedenler psikolojiktir. İlk ilişkiden korkma, daha önce travma yaşama gibi nedenler ile kadın cinsel ilişkiye kendini kapatabilir. Genel olarak istemsiz bir şekilde vajinasını kasarak kapatır ve cinsel ilişkiye giremez.

Tedavisi kişiden kişiye değişmekle birlikte genel olarak başarılıdır. Özellikle psikolojik sorunların üstesinden gelmek için bir uzman gerekir. Bunun yanında fiziksel bir sorun olduğu taktirde özel kas gevşeticiler ile ilişki sağlanabilir. Bir defa ilişkiye girdikten sonra vajinismus gerilemeye başlar ve ek bir tedaviye gerek olmaz. Psikolojik sorunların çözülebilmesi ise tamamen hastanın düşünce yapısına kalmış bir olaydır. Bu nedenle genel bir başarıdan söz edilemez.

Esra Çabuk Cömert
Yazar:

Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı
Sıkça Sorulan Sorular
Kadınlarda cinsel istek olmasına karşın ilişkiye girememe problemine denir.
Vajinusmus egzersizleri ve psikolojik tedaviler en sık yapılan tedavilerdir.
Elbette, vajinusmus hastaları çocuk sahibi olabilmektedir.
Hastadan hastaya değişkenlik gösteren bu süreç 3 hafta ila 3 yıl arasında değişebilir.
İlgi Alanlarımız
TÜM BÖLÜMLER
Randevu ve İletişim Formu
bu yolculuğa birlikte çıkalım
HASTA ÖYKÜLERİ
TÜM HASTA ÖYKÜLERİ
YUKARI ÇIK
Son Güncellenme Tarihi: 05.01.2024