Aşılama tedavisi sadece kadınlara yapılabilir. Aşılama tedavisi, erkekten alınan spermin temizlenerek kadının rahmine koyulması işlemidir. Aşılama tedavisini herkes yaptıramaz. Bunu yaptırabilmek için belirli koşulları ve şartları taşımak gerekir. Aşılama tedavisini, bu şartlara ve koşullara uymayan kişilerin kesinlikle yaptırması yasaktır. Bunu hiç bir özel hastane veya devlet hastaneleri yapamaz. Yapılması durumun da adli işlem uygulanır.

Aşılama Tedavisi Nedir?

Aşılama Tedavisi Kimlere Yapılabilir?

Kadında bazı hastalıklar var ise erkeğe geçmesin diye bu işlemler yapılır. Eğer kadının genital bölge hastalığı var ise yine bu yöntem yapılır. Aksi taktirde ilişkiye girmek oldukça tehlikeli ve zararlıdır. Bu tedavinin yapılabilmesi için kadında bazı sorunlar olmalıdır. Mesela kadında çikolata kisti veya endometriozis hastalıkları varsa bu tedavi uygulanır. Çünkü bu hastalıkların cinsel yoldan erkeğe bulaşma riski oldukça yüksektir. Bu tür hastalıklar olduğunda aşılama tedavisine başvurulur.

Aşılama Tedavisi Kadınlara Nasıl Yapılır?

İlk olarak erkek aday temiz ve sterilize edilmiş bir ortamda sperm verir. Daha sonra bu spermler 15-20 dakika boyunca sıcak su ile yıkanır. Ultroson ile kadın rahmine iğne yardımı sayesinde yerleştirilir. Kadın iki veya üç gün boyunca hastanede kalır. Gerekli tahliller yapıldıktan sonra kadın taburcu edilebilir. Taburcu edildikten hemen sonra işe başlamamalıdır. Öncelikle bir ay kadar dinlenmelidir. Doktor kontrollerine sürekli olarak aksatılmadan gidilmelidir. Eğer doktorlar izin verirse kadın iş hayatına devam edebilir.

Aşılama Tedavisi Neden Yapılır?

Aşılama tedavisinin yapılabilmesi için bir zorunluluk olması gerekir. Eğer kadın hasta değilse bu işlem özel izinler çıkartılmadıkça yapılamaz. Kadınların bu yöntemi uygulayabilmesi için infertilite hastası olması gerekir. Aksi halde bu tedaviyi uygulayamazlar. İnfertilite neden olan hastalıklar ise üç tanedir. Bunlardan ilki %40 oranla Ovulasyon bozuklukları oluşturur. Eğer kadında ovulasyon bozuklukları varsa bu hastalığın görülme riski oldukça yüksektir. İkinci olarak %30 oranla Uterin Patolojiler yer alır. Son olarak ise genler ile geçici olarak geçebilir. Bu yüzden insanlar akraba evlilikleri yapamaz. Son olarak küçük bir ihtimal olsa da Tubal ve peritoneal faktörler neden olabilir. Bu tür hastalıkların %12’sini Tubal ve peritoneal faktörler oluşturur. Bu tür hastalıklarda dikkatli olunması gerekir. Aksi halde hastalık erkeğe geçebilir.

Aşılama Yönteminin Yaş Aralığı Kaçtır?

Aşılama yönteminin bir yaş aralığı vardır. Bu uygulamanın yapılabilmesi için en az 18 yaşında olmak gerekir. 18 yaşından küçük insanlar bu tür işlemleri yaptıramazlar. Bu tür operasyonlar en fazla 45-50 yaşına kadar yapılabilmektedir.

Esra Çabuk Cömert
Yazar:

Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı
Son Güncellenme Tarihi: 05.01.2024