Aşılama tedavilerinin ciddi olmasa da bazı yan etkileri vardır. Peki bu yan etkiler nelerdir?
Bu yan etkiler aşılama sonrasında ciddi olmayan bazı yan etkilerdendir. Kasık ağrısı uzun süreli devam ederse ağrı kesici kullanılmasında herhangi bir sakınca görülmez.
Aşılama tedavisi genelde tüp bebek aşamasına geçmeden hamilelik şansını arttırmak amacı ile kullanılan bir yöntemdir. Aşılama tedavisi genelde yumurta gelişiminin sağlandığı tedavilerin ardından gerçekleştirilir. Aşılamaya gerek duyulmasındaki sebepleri arasında erkeğin sperm hareketliliği ve sayısı vardır aşılama yöntemi ile hamilelik oranı artırılır. Bunun yanında ikiz veya üçüz riskini de arttırmaktadır.
Aşılama yapılmadan önce erkekten Mastürbasyon ile ortaya çıkan meni istenir. İşlem için erkeğin bir veya iki gün boşalmaması daha iyi olur. İşleme için istenilen bu meni laboratuvar ortamında özel teknikler yardımı ile incelenir. Bu hazırlıklar 1 veya 2 saat kadar sürer.
İğne ya da hap tedavisi alan kişilerde aşılama, çatlatma iğnesi yapıldıktan 12 ya da 36 saat sonra yapılır. İşlem yapılırken kişi muayene masasına alınır. Sonrasında vajina içine bir spekulum yerleştirilir. Rahim ağzı temizlenir ve sor adında rahim ağzı da ince ve yumuşak bir tüp rahim içine yerleştirilir. Daha sonrasında erkeğin spermi rahime enjekte edilir. Bu ilke 5 dakika sürebilir. İşlem yapıldıktan sonra kasıklarda kramp şeklinde ağrı görülebilir. Fakat bu ağrı kısa bir süre sonra geçecektir. İşlem sonrasında kadın günlük yaşantısına aynı şekilde devam edebilir.
İnsanların en fazla merak ettiği konulardan bir tanesi ise aşılama sonrasında yapılması gerekenlerdir. Aşılama sonrasında aynen günlük yaşantıya devam silebilir. Fakat aşılama yapıldıktan sonra 30 dakika ya 15 dakika kadar hastanın masada dinlenmesi hastayı daha fazla rahatlatabilir. Aşılama sonrasında vajinadan alınan bazı fitil ve jeller gebelik oranını arttırabilir. Fakat bu tür ilaçlar herkes için uygun olmayabilir. Mutlaka bir doktordan yardım almak gerekir. Konu ile alakalı doktorunuza bilgi almanız önemlidir.
Aşılama işlemi gerçekleştirildikten 2 hafta sona idrardan ya da kandan test ile hamilelik kontrolü yapılabilir. Eğer sizler yumurta gelişimi için tedavi gördüyseniz ve size çatlama iğnesi yapılmışsa aşılamadan sonra 12 gün içinde hamilelik testinin pozitif çıkma olasılığı vardır.
Tüp bebek tedavisi yapılmadan önce aşılama yöntemi 2 ya da 3 kez uygulanabilir. Üçüncü aşılamanın ardından hamile olma olasılığı daha düşük olacaktır. Bunun için 3 kez aşılama yapıldığı halde sonuç alınmamışsa tüp bebek tedavisine geçilebilir.