Erkekler ergenlik dönemine girdiklerinde üreme hücresi sperm oluşmaya başlar. Bazen bu sperm sayısında çeşitli olumsuzluklar nedeniyle azalma görülür. Hatta hiç sperm olmayabilir. İşte bu durum azaospermi olarak adlandırılır. Peki, azospermi nedir? İçeriğimizde konuyla alakalı detaylı bilgiye ulaşabilirsiniz.

Azospermi Nedir?

Azospermi, ersuyu içerisinde sperm bulunmaması durumudur. Bu durumu yaşayan erkeklerde kısırlık görülebilir. Ancak menide sperm olmasa da bazen testislerde spermin bulunması mümkündür. Azosperminin nedenine bağlı olarak gerekli tedavi uygulanabilir. Tedavi sonrasında azospermi olan erkeklerin çocuk sahibi olması mümkün hale gelebilir. Hastalığın genel olarak belirtisi aşağıdaki şekilde sıralanabilir:

·       Saç ve vücuttaki tüyler azalır.

·       Cinsel isteksizlik görülür.

·       Erkek üre organının çevresinde gözle görülür bir şişlik vardır.

·       Testisler küçülür.

·       Partner hamile kalamaz.

·       Anormal derecede akıntı vardır.

Aslında azospermik erkeklerde doğrudan bulgusu yoktur. Ancak yukarıda sıraladığımız belirtiler, hastalık için şüphe uyandırır. Bu belirtilerin farkına varmalısınız ve yaşadığınız anda hemen bir üroloğa gitmelisiniz. Böylece erken teşhis konularak gerekli tedavi uygulanır.

Azospermi Nasıl Teşhis Edilir?

Azosperminin teşhisi için öncelikle spermiogram, yani sperm testi yapılır. Testin sonucuna göre azospermi tanısı koymak mümkündür. Ancak tek bir test bazen doğru sonucu vermez. Farklı zaman aralıklarında yapılan testlerde menide sperm bulunmadığında kesin sonuç ortaya çıkar. Hastalığın teşhisinden sonra nedenin araştırılır ve buna göre uygulanacak tedavi belirlenir.

Azopermi Nedenleri Nelerdir?

Şimdiye kadar “Azospermi nedir?” sorusuna genel bir cevap verdik. Peki, bu hastalığın sebepleri tam olarak nelerdir? Azosperminin nedenleri, iki ayrı grupta incelenir. Bunlar, tıkanıklığa bağlı ve bağlı olmayan sebeplerdir. Aşağıdaki listede tıkanıklığa bağlı olan nedenleri görebilirsiniz:

·       Erkek üreme organı çevresindeki enfeksiyonlar

·       Önceden gerçekleştirilen ameliyatlar

·       Sinirlerin hasar görmesi

·       Sperm kanalının doğuştan bulunmaması

Yukarıdakilerin dışında azosperminin tıkanılığa bağlı olmayan nedenleri aşağıdaki gibidir:

·       Testilerin normalden daha fazla yukarıda bulunması

·       Kabakulak hastalığından sonra testis tutulması

·       Kemoterapi ve radyoterapi

·       Hormonal bozukluklar

·       Testis tümörü

·       Genetik hastalıklar

·       Spermi üreten hücrelerin bulunmaması

·       Varikosel

Yukarıdakiler dışında tıkanıklığa bağlı olmayan nedenler, çeşitlendirilebilir. Bu nedenlere bağlı olarak azospermi tedavi yöntemleri uygulanır.

Azospermi Tedavisi Nasıl Yapılır?

Testlerin tamamlanmasının ardından öncelikle hastalığın nedenleri araştırılır. Çünkü azospermi için uygulanacak tedaviler, hastalığın sebebine bağlı olarak değişir. Tedaviye başlamadan önce hastayla alakalı gerekli bilgiler toplanır. Geçmişte yaşadığı hastalıklar, ameliyatlar ve daha fazlası öğrenilir. Fiziksel muayene gerçekleşir ve ardından sebebine bağlı olarak tedavi başlar.

Tıkanıklıktan dolayı kişinin azospermi tedavisinde cerrahi işlemler uygulanır. Geçmişte dönemde yaşanan enfeskiyonlar ya da doğuştan kanalın tıkanılı olması nedeniyle mikrocerrahiyle sperme gidilir. Sinir hasarından kaynaklıysa cerrahi yöntemler ve ilaç tedavileri yapılır. Böylece meniye sperm gönderilmesi mümkündür.

Tıkanıklığa bağlı olmayan nedenler için meniye doğrudan sperm aktarımının salgılanması gibi bir durum söz konusu değildir. Ancak cerrahi yöntemlerle testisten spermler ayrıştırılabilir. Bulunan spermler, tüp bebek tedavisinde kullanılabilir. Böylece tüp bebek tedavisiyle çocuk sahibi olmak mümkündür. Hormon eksikliği dolayısıyla azospermi varsa ilaçla tedavi edilebilir. Bu sayede sperm üretimi sağlanır.

Kısacası azospermi, cerrahi yöntemlerle veya ilaç tedavisiyle tedavi edilebilir. Tedaviler sayesinde çocuk sahibi olmak mümkün hale gelir.

Esra Çabuk Cömert
Yazar:

Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı
Son Güncellenme Tarihi: 05.01.2024