Gebelik sürecinde en çok merak edilen konulardan biridir bebeğin cinsiyeti. Bazı çiftlerse bebeklerinin cinsiyetini bilmemeyi tercih ederek sürpriz olmasını isterler. Ama yine de bebeklerinin cinsiyeti merak eden çiftler için bu konu oldukça önemlidir. Bazı genetik testler bebeğin cinsiyetini 11. Haftaya kadar söylemekte. Örneğin amniyosentez ile daha erken bebeğin cinsiyetini öğrenmek mümkün. Ancak bu test cinsiyet için kesinlikle önerilmez. Kromozom anomalisi riski olan anne adaylarına bu tür testler yapılmaktadır.
Bebeklerin erkek yada kız genital bölgeleri yaklaşık olarak gebeliğin 13. Haftasında gelişmeye başlamaktadırlar. Bu nedenle bebeklerin hepsinin gelişimi aynı olmaz ve ultrason muayenelerinde her zaman cinsiyeti görmek mümkün olmayabilir.
Bebek cinsiyeti ne zaman belli olur sorusunun aslında cevabı; gebeliğin 20. Haftasına kadar belli olur yanıtıdır.20. haftaya kadar yapılan ultrason muayenelerinde bebeğin cinsiyeti öğrenilmesi beklenmektedir. Bir çok uzman hekim bebeğin cinsiyetini öğrenmek için ultrason yöntemini tavsiye eder. Bebeğin kız veya genital organları 20. Haftaya kadar ultrason ile görülecek kadar gelişmektedir. Çiftler bebek cinsiyetini öğrenmek için çok fazla acele etmemeli gebeliğin 20. Haftasına kadar beklemelidirler.
Bebeğin cinsiyeti en erken gebeliğin 12. Haftasında vajinal yoldan yapılan ultrason ile ve 16. Haftasında karın bölgesinden yapılan ultrason ile tespit edilerek öğrenilmektedir.
Hamilelik oluştuğu zaman, yani embriyo meydana geldiğinde genetik şekilde bebeğin cinsiyeti bellidir. Ama bunu bizlerin öğrenmesi biraz zaman almaktadır. Çünkü bebeğin genital organları oluşacak ve büyüyecek ki ultrason teknikleri ile görüntülenerek öğrenilebilsin. Bu nedenle bebeğin cinsiyetini öğrenmek için gebeliğin 3. Ayında, 13. Haftasında ultrason ile mümkündür. Fakat 13. Hafta çok erken bir gebelik haftası olduğundan, kullanılan ultrason cihazının özelliklerine, doktorun tecrübesine ve bebeğin pozisyonuna bağlı olarak bebek cinsiyeti öğrenilebilmektedir.
Ayrıca erken gebelik haftalarında yapılan cinsiyet incelemede yanılma oranları yüksektir. Bu nedenle ilerleyen haftalarda yapılacak olan cinsiyet öğrenme girişimleri daha sağlıklı sonuçlar verecektir. Net olarak bebek cinsiyeti gebeliğin 20. Haftasında belli olur.
Ultrasonografi dışında kalan bebek cinsiyeti öğrenme tekniklerinden birisi gebelik döneminde amnosentez (anne karnından alınan amniyon suyu) veya koryon villus biyopsisi, kordosentez gibi teknikler sayesinde kromozomal incelemelerde de bebeğin cinsiyetini öğrenmek mümkündür.
Bu değerlendirmeler esnasında dişi (XX) veya erkek (XY) kromozomal yapısı mercek altına alınmaktadır. Bunların dışında evde cinsiyet belirlemek için yapılan testler de vardır. Bu testler %80 oranında doğru cinsiyeti belirleyebilme özelliği olsa da, çeşitli sorunlar nedeni ile tavsiye edilmemektedir.
Preimplantasyon Genetik Tarama Teknikleri
Tüp bebek tedavisi ile beraber uygulanan bu teknik sayesinde embriyo, belirli bir genetik durum ve cinsiyeti öğrenmek için anne adayının rahmine yerleştirilmeden önce teste tabi tutulur.
Sperm sıralama
Aşılama yada in vitro fertilizasyon yapılması gereken birçok sperm sıralama teknikleri, bir bebeğin cinsiyetini belirleyebilmenin yanında, bir genetik koşuldan geçme olasılığını azaltmak için de kullanılan bir yöntem olarak karşımıza çıkmaktadır.
Bebeğin Erkek Olduğunu Gösteren Belirtiler
Bebeğinizin Kız Olduğunu Gösteren Belirtiler
Gebelikte Bebeğin Cinsiyetini Kim Belirler
Bebek bekleyen çiftlerin bebeğin sağlıklı olmasından sonra en merak ettiği konu bebeğin cinsiyetidir. Çiftler genellikle, bebeğin hangi ayda cinsiyetinin belli olduğunu hem doktorlarına sorar hem de kendileri araştırır. Bebeğin cinsiyeti anne karnındaki belli süreçleri tamamladıktan sonra belli olmaktadır.
Hamileliğin erken dönemlerinde cinsiyetin tespit edilmesi ultrason cihazının gelişmişlik düzeyiyle ilgilidir. Normal şartlarda hamileliğin yaklaşık 13. ile 16. haftasında bebeğin cinsiyeti görülebilmektedir. Hamilelikte bebeğin cinsiyetinin belli olabilmesi erkek bebeklerde daha erken olurken, kız bebeklerde biraz daha zaman alabilmektedir. Ancak kesin olarak cinsiyeti belirlemek hamileliğin 16. haftasında gerçekleşir.
Tüp bebekle hamile kalmak ile normal yol ile hamile kalmak arasında büyük bir fark yoktur. Sadece tüp bebeğin oluşması yani embriyo aşamasında bebek labaratuvar ortamında güçlendirilir ve anne rahmine tekrardan enjekte edilir. Dolayısıyla normal bir hamilelikte nasıl 16. hafta bebeğin cinsiyeti için kesin bir cevap veriyorsa, tüp bebek ile hamile kalan anne için de aynı süreç devam etmektedir.
Bebeğin cinsiyetini kadının yumurtası değil erkeğin spermi belirlemektedir. Sperm yumurtayı döllediğinde ve embriyo oluştuğunda cinsiyeti erkeğin spermi ile aslında bellidir. Ancak bebeğin cinsiyetinin uzmanlar tarafından tespit edilmesi hamileliğin ilerleyen süreçlerine tekabül etmektedir. Bu da hamileliğin yaklaşık olarak 12. ile 16. haftasına denk gelmektedir. Hamileliğin ilk haftalarında bebek henüz tam gelişmediği için cinsiyeti tespit etmek mümkün değildir. 16. haftanın sonunda bebeğin cinsiyeti kesin olarak tespit edilebilir. Ultrason dışında amniyosentez, koryon villus biyopsisi ya da kordosentez gibi yöntemlerle de bebeğin cinsiyetinin ve sağlığının kesin sonuçlarına ulaşılabilmektedir.
Bebeğin cinsiyeti ailelerin merak konusu olan bir konudur. Bebeğin cinsiyetini merak eden anne baba ultrasonografik görüntülemelerle bebeğin cinsiyetini öğrenebilmektedirler. Bebeğin cinsiyeti anne ve babadan gelen genler doğrultusunda belli olmaktadır.
Cinsiyet açısından farklı öğelerin bir araya gelmesi ile bebekte bir gen havuzu oluşmakta, crossing over adı verilen gen ayrışma aşamasında ise farklı alleller (gen parçaları) bir araya gelerek cinsiyeti oluşturmaktadır.
Cinsiyet oluşumunda X ve Y kromozomları rol oynarlar. Anne ya da babadan gelen genler eşliğinde %50’lik bir oran söz konusudur. Bebeğin cinsiyeti %50 kız %50 erkek olabilmektedir. Bu olay herhangi bir durum altında değiştirilememektedir. Bebeğin cinsiyeti tamamen oluşan spermden kopan yapıya bağlıdır.
İkili tarama testi gebeliğin 11. ila 14. haftaları arasında anneye uygulanır. Annenin görüntülenme ve kan tetkikleri ile olabilecek hastalıkların tanısı konmaya çalışılır. İkili tarama testi Sağlık Bakanlığı’nca önerilen, kolay bir testtir. Testte ultrasonla ense kalınlığına (NT) bakılır. Ayrıca anneden alınan kan örneğinde PAPP-A ve f-B-HCG bakılır.
Bu terimler yabancı gelebilir. Ancak bu durum gayet normaldir. Bu değerler ancak bir hekim tarafından yorumlanabilir. Aksi yorumlamaların yanlış olma ihtimali yüksektir. İkili tarama testinde bebeğin down sendromu olup olmadığına ilişkin kesine yakın bilgi edinilir. Ancak cinsiyet 16. hafta ve sonrasında kesinlik kazanmaktadır. Bu test tarihinde verilmiş olan cinsiyet bilgisi doğruyu yansıtmayabilir.
Anne karnındaki belirtilerin bir cinsiyete ilişkin belirtiler olması söz konusu değildir. Ancak gerek kültürümüzde gerekse dilimizde bu duruma yönelik tahminler yer almaktadır. Gebeliğin 16. haftası sonrasında yapılacak vajinal ultrasonografi kesin sonuç verecektir. Aksi durumlar sadece bir tahminden öteye gidemez.
Kültürümüzde göbeğin yukarı bakması kız cinsiyete, aşağı bakması erkek cinsiyete işaret olarak bilinmektedir. Ya da bir başka örnek vermek lazım gelirse ekşi yemenin kız cinsiyete, tatlı yemenin erkek cinsiyete yorumlandığı deyimler söz konusudur. Bu gibi görüşlerin bilimsel bir dayanağı yoktur.