Bebeklerde hemen hemen %20’lik kısmında 3 hafta ve 4 ay aralığında yaygın olarak karşılaşılan durumlardır. Genellikle akşamları görülen ve durdurulması mümkün olmayan ağlama nöbetleri olarak kendisini belli eden bir problemdir. Kolik olarak da isimlendirilen bu durumun asıl nedeni tam olarak bilinememektedir. Ancak bu konu ile ilgili çeşitli teoriler bulunmaktadır. Bunlardan ilki davranışsal olan durumlardır. Bebeğin beslenmesi sırasında doğru şekilde tutulmaması neticesinde çok fazla hava yutmasına neden olunması ardından beslenme sonrasında gazının iyi çıkarılamaması durumlarında ortaya çıkmaktadır.

Organik Nedenlere Bağlı Oluşan Problemler

Bu durum genellikle karbonhidrat sindirimi sürecinde görülen yetersizlikler sonucu oluşmasının yanında bağırsak hareketlerini destekleyen sinir sisteminin yeterli miktarda gelişmemesi sonucu oluşmaktadır. Organik nedenlerin yanında mideden yemek borusuna gerçekleşen kaçaklarda neden olmaktadır.

Psikolojik Sorunlar

Bebeklerde gaz problemine neden olan sorunlar arasında psikolojik nedenler de yer almaktadır. Fakat bebeklerde görülen gaz sorunları ile ilgili yaygın görüşler bu durumun 3 – 4 aylık olduğu dönemde geçeceği yönünde gelişimsel bir dönem olduğuna yönelik olmaktadır. Bebeklerde gaz görülmesi ile ilgili yaygınlık anne sütü ya da mama tüketen bebekler arasında farklılıklar oluşmaktadır. Ve gaz problemleri genel olarak 3 – 4 aylık olduğu dönemde kendiliğinden geçmektedir.

Bebeklerde gaz problemi görülmesi durumunda anne–babalar gaz için bir takım önlemler alabilmektedir. Ancak bazı durumlarda gaz problemi ne yapılırsa yapılsın önüne geçilememektedir. Yaşanan problemlerle ilgili olarak ilk önlemin başında anne emzirme sürecinde ise kendisine gaz oluşturabilecek olan soğan, kuru fasulye gibi gıdalardan uzak durmalı. Gaz içeren besinlerin yanında kafein içeren içecekler çikolatalar gibi besinler gaz problemine neden olmaktadır. Bu besinler gazın yanında bebeklerde uykusuzluk gibi sorunlara yol açabilmektedir. Anne nikotin ya da sigara benzeri ürünlerden uzak durmalıdır. Alerjiye yatkın olan annelerde inek sütü içeren besinler alması durumunda bebeklerde gaz problemine neden olmasının yanında ishal, deride döküntü görülmesi gibi belirtilere neden olmaktadır. Bebeklerde gaz görülmesi durumunda annelerin beslenme düzenini gözden geçirmesi gerekmektedir.

Bebeklerin mama ile beslendiği durumlarda inek sütü temel alan gıdalar gaz yapabilmektedir. Böyle bir durumla karşılaşılması durumunda doktor kontrolünde mama değişikliğine başvurulması gerekmektedir. Bebeğin beslenmesi biberon ile sağlanıyor ise delikleri gereğinden büyük ya da küçük olması durumunda bebeğin fazla hava yutmasına neden olmaktadır. fazla hava yutma durumu da gaza yol açmaktadır. Ayrıca bazı durumlarda emzik verilmesi de işe yarayabilmektedir. Bebekte böyle bir sorunla karşılaşıldığında sırtını ovmak, yüz üstü yatırmak ya da anne veya bebeğin kendi göğsü üzerine yatırması gibi durumlar faydalı olabilmektedir. Bebeğin ayak ya da karın kısmına sıcak havlu ya da ılık su torbası benzeri ürünler konulması gibi ılık banyoda iyi gelebilmektedir. Bebeklerde gaz problemi ile karşılaşıldığı durumlarda kullanılmasına yönelik birçok ilaç bulunsa da bazıları önemli yan etkilere neden olabilmektedir. Bu nedenle de kullanılmaları doktor kontrolünde olması gerekmektedir.

Esra Çabuk Cömert
Yazar:

Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı
Son Güncellenme Tarihi: 05.01.2024