Pişik bebeklerde en sık rastlanan cilt sorunlarının başında gelmektedir. Bunun nedeni bebek cildinin hassas olduğundandır. Dünyada her üç bebekten biri bu problemle karşı karşıya kalmaktadır.
Bebeğin kalça ve genital bölgesinin hassaslaşıp kızarması durumudur. Bu bölgede deri döküntüleri meydana gelebilir. Bez değiştirme esnasında bebekte huzursuzluk gözlenir.
Bebeğin Altı Nasıl Değiştirilir?
Pişik oluşmasında pek çok neden bulunmaktadır.
İdrar ve kakanın neden olduğu pişik: Uzun süre idrar ve kakaya maruz kalan bebeğin hassas cildi bu durumda etkilenir. Pişik sık sık kaka ve idrar yapan bebeklerde daha sık görülür.
Katı gıdaya geçişlerde görülen pişik:Bebeğin katı gıdaya geçiş döneminde kakanın içeriği de değişir. Ek besinlerle beslenme durumu değişen bebekler daha sık sık kaka yapmaya başlar. Bu olay sonucu bebeğin pişik olma ihtimali daha çok artar.
Bakteri veya mantar enfeksiyonu: Bebek bezinin bulunduğu bölge bebeğin en savunmasız bölgesidir. Çünkü bu bölge belirli sürede kapalı durumda olduğundan nemli ve sıcaktır. Bu da mantarların üremesine zemin hazırlar.
Sürtünme ve aşındırma: Bebeği sıkan ve yapışan bezler etsiyle sürtünme sonucu ortaya pişik çıkar.
Pişik oluştuğunda ilk önce bebeğin cildini kuru ve temiz tutmak çok önemlidir. Bezlerini sıklıkla değiştirmeli ve bezsiz durma süreleri artırılmalıdır. O bölge sıklıkla yıkanmalı hijyen sağlanmalıdır. Bebeklerin hassas cildine uygun pamuklu ve kimyasal içermeyen ıslak mendiller kullanılmalıdır. Hatta su ve pamukla temizlenmesi daha iyi sonuçlar ortaya çıkarır. Temiz bez bağlanmadan önce bebek poposunun havadan kuruduğuna emin olunması gerekir. Pişik geçene kadar bebeği sıkan dar bezler yerine daha büyük bezler kullanılabilir. Pişik bölgesinde çok az miktarda kızarıklık görüldüğünde bile merhemle önlemini almak gerekir. Pişik durumunda bebeğin kötü etkilenmemesi için talk pudrası veya mısır nişastası kullanılmamalıdır.
Başta bebeğin yaşına ve kilosuna uygun bez kullanılmalıdır. Bebeğe küçük gelebilecek bezler bebeği sıkacağı için sürtünme sonrasında pişik meydana gelebilir. Bebekler kakasını yaptıktan sonra bebeğin o bölgesi ılık suyla güzelce temizlenmelidir. Dışkı veya idrar kalıntısı bırakmamak için özen gösterilmesi lazımdır. Bebeğin alt bezinin üstüne sentetik kumaş içeren kıyafetler giydirilmemelidir. Bebeğin rahat hareket etmesi için sürtünme önlenmelidir.