Ülkemiz yasalarına göre istenmeyen gebelikler, kadının talep etmesiyle gebeliğin 10. Haftasına kadar sonlandırma şansı vardır. Eğer gebe kalan kadın evli ise mutlaka eşinin, bu işleme onay verdiğini gösterir bir belge imzalaması gereklidir. Evli olmayan 18 yaşından küçük gebeler, anne ya da babanın onayı alınmalı, 18 yaşından büyük olursa kendi rızası ile kürtaj işlemini yaptırabilir.
Anne karnındaki bebeğin sakat olması halinde ya da annenin gebeliği devam ettiremeyecek düzeyde sağlık problemi var ise uzman doktorları kararı ile toplanan heyet ile onay alınır ve gebelik tıbbi kararla sonlandırılır. Karar alınmadan uygulanan sonlandırma işlemi yasal olarak suç teşkil etmektedir. Bundan dolayı kurallara riayet edilmelidir.
Kürtaj Nedir? Nasıl Yapılır?
Normal şartlarda gebeliğin sonlandırılabilmesi için 10 haftayı geçmemesi gereklidir. 10 haftayı aşan gebeliklerde tıbbi olarak sonlandırma yapılması son derece problem yaratabilmektedir. Regl dönemi gecikenlerin ya da gebelik şüphesi duyanların vakit kaybetmeden herhangi bir sağlık kuruluşunda kadın doğum uzmanına giderek muayene olmalıdır.
En çok sorulan sorulardan bir tanesi de cerrahi kürtaj yerine ilaç kullanarak işlem yapılabilir mi? Ülkemizde değil, fakat yurt dışında bazı ülkelerde bu işlem mümkün olabilmektedir.
Gebelikte cerrahi kürtaj işlemi vakum tekniği ile yani enjektör içerisine negatif basınçla çekme şeklinde uygulanmaktadır. Sonlandırma işleminden sonra bayanların dikkat etmesi gereken bazı hususlar vardır.
Bunlar:
Gebelik kadınlar için son derecede önemli bir süreç olduğu kadar doğum sonuna kadar sıkıntılı süreçlerle de karşılaşılabilmektedir. Özellikle cerrahi kürtaj, kadınlar için psikolojik olarak da etkileyen bir işlemdir. Bazı durumlarda psikolog desteği dahi alınması önerilebilir.