Avrupa ülkelerinde hiçbir önemi bulunmayan kızlık zarı ne yazık ki ülkemizde hala toplumsal bir tabu olarak görülmektedir. Alınan tüm önlemlere rağmen töre cinayetleri bir türlü engellenememekte ve bu tip cinayetlerde kadının evlenmeden önce bekaretini kaybetmesi en önemli neden olarak öne çıkmaktadır. Yaşanan bu tip dramların önüne geçebilmek adına günümüzde kızlık zarı tamiri operasyonu yapılmaktadır. Peki, dikilen kızlık zarı ne zaman iyileşir, kızlık zarı nasıl dikilir ve dikilen kızlık zarı kanar mı gibi sorularınızın merakla beklenen yanıtları…
Dikilen kızlık zarının kaç günde iyileşeceği konusunda belirleyici olan en önemli etken tercih edilen kızlık zarı dikimi yöntemidir. Günümüzde kızlık zarı tamiri yöntemleri olarak kalıcı kızlık zarı tamiri ve geçici kızlık zarı tamiri olmak üzere 2 farklı seçenek sunulmakta olup bu seçeneklerin hangisinin kullanılacağı iyileşme sürecini belirlemektedir.
Geçici kızlık zarı tamiri evlenmeden önceki en az 2 en fazla 6 günlük süreç içerisinde yapılmalıdır. Bu yöntemde kızlık zarının olduğu yere dikiş atılmakta, atılan bu dikiş sayesinde de cinsel birleşme esnasında kanama meydana gelmektedir. Lokal anestezi altında yapılan bu müdahale son derece basit bir işlemdir ve yaklaşık 15 dakikalık süreç içerisinde tamamlanır. İlişki esnasında kanama garantisi ne yazık ki bu yöntemde verilememektedir.
Bir diğer kızlık zarı tamiri yöntemi ise kalıcı kızlık zarı tamiri yöntemidir. Bu yöntem son yıllarda oldukça fazla tercih edilen bir yöntem olup bunun en önemli nedeni kanama garantisi verilmesi ve son derece kesin sonuçların elde edilmesidir. Çünkü bu yöntemde kızlık zarı onarılması değil baştan kızlık zarının yapılması gerçekleştirilmektedir ve yapay bir kızlık zarı oluşturulur. Bu sayede gerçek kızlık zarından farkı olmayan bir yapay zar oluşturularak kızlık zarı kanaması garanti altına alınır. Lokal anestezi altında yapılır ve yaklaşık 15 – 20 dakika içerisinde operasyon tamamlanır.
Kızlık zarı dikiminden sonraki iyileşme süreci çok önemlidir. Bu dönemde doktorunuz tarafından reçete edilen ilaçlar düzenli olarak kullanılmalıdır. Buna ek olarak kişisel hijyene çok fazla önem gösterilmeli, enfeksiyona açık olan bölge temiz tutulmalıdır. Operasyondan sonra aynı gün içerisinde hasta taburcu edilir ancak hastanın kendisini koruması gerekir. Bu noktada dikkat edilmesi gereken en önemli nokta 2 gün boyunca bölgenin su ile temasından kesinlikle kaçınılmasıdır. 2 günlük sürenin dolmasının ardından ise ayakta duş yapılarak yıkanılması ve yine bölgenin aşırı su ile temas etmesi engellenmelidir. 10 gün boyunca aşırı aktivitelerden kaçınılması, kabızlıktan kişinin kendisini koruması ve lif yönünden zengin gıdalarla beslenilmesi önerilir. Protein ağırlıklı olarak beslenilmesi yara dokusunun daha hızlı iyileşmesini sağlaması açısından fayda sağlamaktadır.
Evet, doğum yapan kadınlarda da kızlık zarı tamiri yapılabilmektedir. Ancak kızlık zarı tamiri işlemi esnasında mutlaka vajina daraltma ameliyatı da uygulanmalı, bu sayede operasyonun başarısı arttırılmalıdır. Vajina daraltma operasyonu da son derece kolay bir işlem olup kızlık zarı diken doktorlar tarafından başarılı bir şekilde yerine getirilebilmektedir. Ancak hem işlemin başarılı bir şekilde tamamlanması hem de ilk ilişki esnasında kanama yaşanması için bu alanda uzman olan bir hekim ile çalışılması çok önemlidir. Yine operasyon esnasında gerekli hijyen kurallarına uyulmaması operasyon sonrasında enfeksiyon riski oldukça yükselmekte bu da ciddi sorunlara yol açabilmektedir. Bu nedenle kızlık zarını diken hastaneler ve doktorlar arasından seçimde bulunulurken dikkatli olunmalıdır.
Kızlık zarı hayati fonksiyonları olmadığından organ olarak sınıflandırılamaz. Bebeklikten ergenliğe kadar olan süreçte mikropların ve yabancı cisimlerin içeri girmesini engeller. Kızlık zarı yapısı kadınlarda farklılık gösterebilir. Bazı kadınlarda hiç olmazken, bazı kadınlarda da tamamen kapalı olabiliyor.
İlişki sırasında kızlık zarı yırtılmayabilir. Esnek yapıya sahip olan kızlık zarları da oldukça fazladır. Kızlık zarı ince veya kalın olabilir. Bunun yanında düz, pürüzlü, buruşuk yapısı da görülmektedir. Dar ve geniş olmak üzere iki farklı yapıya sahiptir.
Kızlık zarının kapalı olması çok nadir görülen bir durumdur. Bu zarın açılması doktor müdahalesi ile yapılabilir. İlk adet başladıktan sonra doktor tarafından açılır. Kişinin kendi müdahalesi olası sorunlara tol açar.
Kızlık zarı, toplumun bazı kesimleri tarafından önem verilen bir fizyolojik yapıdır. Kadınların genital alanlarında bulunan bu zar; yaşanan cinsel ilişki, alınan darbeler, geçirilen bazı ateşli hastalıklar, mastürbasyon yapılırken kişinin kendine zararı olması ve sert bir şekilde davranması sonucunda zedelenerek parçalanabilir.
Ayrıca, yaşanmak istenen cinsel ilişkilerde belirli aralıklarda heyecan tazelemek amacıyla da kızlık zarının dikilmesi gündeme gelebilir. Bu durumlarda, kadın doğum ekipleri tarafından kalıcı veya geçici olarak kızlık zarı dikimi sağlanır.
Ancak dikimin kalıcı olarak sağlanması, yaşanacak olan sonraki cinsel ilişkide de zarın sağlam olarak kalacağı anlamına gelmez. Yalnızca yeniden cinsel ilişki olana kadar zarın bütün olması sağlanır.