Doğum Sonrası Adet Döngüsü Nasıl Olur?

Doğumun gerçekleşmesi anına kadar kadınlar, adet dönemlerinin tamamen olacak şekilde gerçekleşmediğini fark edeceklerdir. Çünkü üretilmiş olan yumurtanın döllenme olarak tabir edilen durumla karşılaşması; vücudun doğum anına kadar yumurtlama yapmamasına neden olur. Bu durumun bilinmesi, doğum sonrası adet döngüsü nasıl olur, konusunun merakına yol açar. Konu bağlamında; doğum sonrası adet döngüsü devam edecek mi, adet döngüsünün devam etmesi durumunda ne zaman devam edeceği, ne zaman normal döngü haline döneceği, sorularının yanıtları da araştırılmalıdır.

Doğum Sonrası Adet Döngüsü Devam Eder Mi?

Kadınlar; ergenlik olarak tabir edilen döneme girdikleri andan, menopoz dönemlerine kadar adet döngülerinin devam ettiğini göreceklerdir. Bunun istisnası olarak; gebelik dönemleri, ağır ilaçların kullanılıyor olduğu dönemler, stres durumları gibi vakitler örnek olarak gösterilir. Bu haller dışında, gebeliğin de sona ermesi gibi zamanlarda adet döngüsünün normal bir şekilde devam edeceği bilinmelidir.

Doğum Sonrası Adet Döngüsü Ne Zaman Başlayacaktır?

Doğum aşamasının hemen ardından (Sezaryen olan veya normal doğum olarak gerçekleştirilen doğum çeşitleri fark etmeksizin), belirli bir süre kanama hali meydana gelir. Bu kanama; doğumun tamamlanması sonrası rahmin temizlenmesi, rahim duvarının yenilenmesi amacıyla gerçekleşir. Doğal olarak da yumurta üretilmesine ve bu yumurtanın düşmesi hali olmadığı için adet kanaması olarak tabir edilmez.

Sonuç olarak da, gebelik kanamasının tamamlanmasının ardından; yumurtalığın sağlıklı bir şekilde üretime geçtiği zaman, vücudun yeniden üremeye hazır olduğu zaman adet döngüsü başlayacaktır. Bu süre; bazı kadınlarda bir ay içerisinde olurken, bazı kadınlarda üç ay olacak şekilde dahi devam edebilir. Sonuç olarak da uzun süre adet döngüsünün başlanmaması sorun olarak kabul edilmemelidir.

Doğum Sonrası Adet Döngüsü Ne Zaman Düzene Biner?

Doğum yapan kadınlar, doğumun sona ermesinden ve doğum sonrası kanamanın tamamlanmasından sonra; ne zaman adet görme halinin düzene binecek olduğunu da merakla araştırır. Bu kapsamda bilinmesi gerekir ki, her kadın doğumdan sonra aynı süre geçtikten sonra adetini görmeye devam edemez.

Bununla beraber, doğumdan sonra adet görme halinin düzene binmesinde etken rol oynayan faktörler ve etkileri şu şekildedir:

  • Stres: Gebelik, kan değerlerinde ve vücut içerisinde salınan hormonlar üzerinde oldukça fazla etkisi olan bir olaydır. Bu durum, doğumun tamamlanması zamanında da bir süre etkisini gösterir. Doğal olarak da stres ortaya çıkar. Stres seviyesi yüksek olan kadınlar; genel olarak üç ay kadar sonra normal bir şekilde regl olurken, stres seviyesi düşük olan kadınlarda bu süre daha kısadır.
  • Gebeliğin zor veya kolay geçme durumu: Gebeliğin zor olması, vücut üzerinde ve psikoloji üzerinde bazı etkiler oluşturabilir. Bu da daha geç regl olunmasına neden olur.
  • Beslenme: Gebeliğin tamamlanması halinde en çok dikkat edilmesi gereken husus beslenmedir. Beslenme, adet döneminin ne zaman normale döneceğini de etkiler.

Bu gibi durumlar kavranmalıdır.

Esra Çabuk Cömert
Yazar:

Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı
Son Güncellenme Tarihi: 05.01.2024