9 aylık serüvenin son bulacağı, annenin yavrusuna yavrunun da anneye kavuşacağı en önemli an doğum anıdır. Ancak doğum anı filmlerde ya da dizilerde görüldüğü gibi birkaç sancı çekerek beş dakika içerisinde sonlanan bir an değildir. Hamileden hamileye değişse de en az 3 saat en fazla 24 saat sürebilen bir süreçtir.
Bu sürecin bir kısmı gebenin durumuna göre evde geçebilir hatta evde geçmesi daha sağlıklıdır. Çünkü hamile kadın kendini bildiği ortamda daha rahat hisseder, doğumu kolaylaşır. Ama evde doğumu beklemek mutlaka doktor ya da ebe kontrolünde olmalıdır, sağlık personellerinin haberi olmalıdır.
Saat saat onlara bildirim yapılarak hareket edilmelidir. Evde doğumu beklemesi tavsiye edilen gebelerin en sık sorduğu soru ise doğuma gitmeyi beklerken evde neler yapmalıyım sorusudur.
Doğumu beklerken yapılması önerilen durumlardır.
Hamilelik esnasında da doğumda solunum eğitimi alınmalıdır. Ancak alınmadıysa bile evde doğumu beklerken, ağrı daha fazla şiddetlenmeden solunum egzersizlerine başlamak gerekir.
Solunum egzersizleri sayesinde vücudun kan dolaşımı artar, kan dolaşımının artması ağrı olan bölgeye oksijen gitmesini sağlar ve ağrıyı hafifletir, kadının odaklanma gücünü arttırır. Bu nedenle solunum konusunu hafife almamak gerekir.
Burundan nefes alarak göğsü şişirip sonra ağızdan alınan nefesi vermek göğüs solunumudur ve doğum eyleminin başında her sancı geldiğinde yapılabilir.
Burundan nefes alarak karın şişirilmeli ve alınan nefes ağızdan verilmelidir. Biraz daha zordur ama faydalıdır.
En son, sancılar çok arttığında ise bu iki solunum karıştırılarak yapılabilir.
Doğum eylemine yardımcı olan birçok besin doğada yer alır. Doktora ya da ebeye danışarak doğumu beklerken bu besinler tüketilebilir.
En meşhur doğuma yardımcı besin hurmadır. İçerisinde yer alan oksitosin hormonu sayesinde doğum eylemine yardımcı olur. Elma, ananas, kurumuş meyveler, ahududu çayı ve daha birçok besin doğumu kolaylaştırır. Bu besinleri tüketirken etkilerine inanarak tüketilmesi daha etkili olmalarını sağlar.
Doğum yolunu açmak için çeşitli egzersizler önerilir. Eğer doğum eylemi başlamışsa evde yürüyüş yapmak, pilates topu üzerinde zıplamak, eğilip kalkmak, merdiven çıkmak oldukça faydalı hareketlerdir. Hem de bu hareketler ağrıları daha az hissetmeyi sağlar. Bir refakatçi eşliğinde yapılmalıdır.
Doğumda en önemli durum rahim kasları kasılıp bebeği iterken diğer kasların ve rahim yolunun gevşeyerek bebeğe yol açması durumudur. Bunun için de duş almak en etkili yöntemdir. Hatta ağrılar şiddetlendiğinde çoğu gebe kadın suya yönelmek ister çünkü su ağrılardan dolayı kasılan bedeni rahatlatır. Ilık bir duş doğumu beklerken kadınlara önemli derecede yardımcı olur.