Tüp bebek laboratuvarlarında uzun yıllardır kullanılan embriyo dondurma ve çözme yöntemleri, son yıllarda geliştirilen yeni teknolojiler ve imkanlar sayesinde daha yüksek gebelik oranlarına ulaşılabiliyor. Bunun nedeni, dondurma teknolojisi sayesinde çiftlerin tek seferde topladıkları yumurtaların birden çok kez transfer imkanına sahip olması ve böylece genel gebelik oranının artmasıdır.
Anne adaylarından alınan yumurtalar ile baba adaylarından alınan spermlerin daha ileri araştırmalar için laboratuvar ortamında dondurularak döllenmesinden sonra elde edilen embriyoya, dondurulmuş embriyo adı verilir. Özellikle doğum sürecini sonrasına saklamak isteyen çiftler için yaygın olarak kullanılan bir yöntemdir. Embriyolar zamanı geldiğinde çözünür ve anne adayının rahmine aktarılır.
Dondurulmuş embriyo transferi (FET), önceki bir taze IVF veya donör yumurta döngüsünden donmuş embriyoların çözdürülmesi ve ardından kadının rahmine geri aktarılması işlemidir. Tüp bebek tedavisinde dondurulmuş embriyoların kadın rahmine yerleştirilmesi, sanılanın aksine düşük riskini artırmaz ve bunu yanı sıra bazı avantajları getirir.
Dondurulmuş embriyo transferi ile tüm tüp bebek döngüsünü tekrar geçirmeye gerek yoktur. Zaten bir embriyonuz var, bu nedenle yumurtalıklarınızın eskisi gibi uyarılmasına ve yumurtaların toplanmasına gerek yoktur. Birçok kadının bu işlemler sırasında fiziksel ve ruhsal sorunlar yaladığı göz önüne alındığında tüp bebek tedavisinde dondurulmuş embriyoları kullanmak her zaman kesin ve sağlık bir yöntemdir.
Normal şartlarda tüp bebek tedavisinde anne adayından elde edilen sağlıklı embriyo sayısı 1’i geçerse, uygun koşullara sahip embriyolar ileride değerlendirilmek üzere dondurulabilir. Bir anne adayının transfer edebileceği maksimum embriyo sayısı ikidir. Daha fazla embriyo varsa, dondurmak için en uygun embriyoyu seçilir. Bu prosedür sayesinde, gelecekte hamile kalma şansınız artar ve iyi bir avantaj elde edersiniz.
Dünyanın ilk donmuş embriyo bebeği 1984’te doğmuştur ve bu uygulamalar günümüzde giderek yaygınlaşmaktadır. Yapılan araştırmalar sonucunda embriyo dondurmanın olumlu etkilerini tüp bebekte görüyoruz. Giderek ilerleyen teknoloji, dondurulmuş embriyolarda başarı oranını her geçen gün artırıyor.
Dondurulmuş embriyolarla gebelikte düşük yapma riskinin yüksek olduğunu düşünmek yanlış olur. Bilimsel araştırmalar, dondurulmuş embriyoların gerekli izinler alındıktan sonra 10-15 yıl boyunca başarıyla saklanabileceğini göstermektedir. Hamilelik elde etmek için taze embriyo kullanmak ile hamileliği başlatmak için donmuş embriyo kullanmak arasında hiçbir fark yoktur. Bu durumda anne adaylarının ve baba adaylarının tercihlerine göre herhangi bir zamanda tedavi başlatılabilir ve süreç aynı şekilde ilerler.