Günümüzde doğum işlemleri eskiye nazaran daha acısız bir şekilde gerçekleştirilmektedir. Özellikle epidural normal doğum ile kadınların acıyı ve ağrıyı hissetmeden doğum yapması sağlanmaktadır. Bu doğum için prenses doğum da denilmektedir. Özellikle acı eşiği düşük olan kadınlar doğum yapmaktan çok korkmaktadırlar. Oluşan psikolojik korkudan dolayı da doğum sırasında kasılmalar daha sık görülmektedir ve doğum oldukça zor gerçekleşmektedir. Fakat epidural analjezi ile doğumlar artık çok daha kolay bir şekilde acısız gerçekleştirilmektedir. Bu işlem sadece normal doğumlarda değil aynı zamanda sezaryen ile yapılan doğumlarda da çok fazla tercih edilmektedir.
Epidural anestezi ince bir kateterin belden epidural denilen bölgeye verilmesi ile gerçekleştirilmektedir. Bu bölgeye lokal anestezi uygulanır ve annenin acıyı hissetmesi önlenmektedir. Anne hiçbir şekilde baskıyı ve acıyı hissetmeyecektir. Anne doğum esnasında kendinde olacağı için dokunmaları hissedecektir. Bu lokal anestezi mutlaka sağlık personelleri tarafından ameliyat ortamında hijyenik bir biçimde gerçekleştirilmelidir. Bu işlem yapılmadan önce de mutlaka anne adayı bilgilendirilir ve sorusu var ise bilgilendirmeye devam edilir.
Bu lokal anestezi anneye yatar pozisyonda verilmelidir. Epidural iğne girmesi sırasında mutlaka gerilmesi gerekmektedir, bu şekilde daha az acı hissedilecektir. Bu işlem sırasında anne mutlaka kıpırdamadan birkaç dakika boyunca durmalıdır. Doğum sırasında bu anestezinin dozu azaldıkça, acı hissedilmesin diye tekrar lokal anestezi uygulanmalıdır. Bu doz ameliyat öncesinde doktorlar tarafından ayarlanmaktadır.
Anneye uygulanan lokal anestezi yaklaşık olarak 15 dakika sonra etkisini göstermeye başlar ve anne dokunmaları hissetse bile ağrı ve acı hissetmemeye başlayacaktır. Bu kadar kısa bir süre de anne adayı uyuşturulur ama bilinci sürekli açık kalacaktır. Bu şekilde anne doğumunu gözlemleyebilmektedir. Epidural kateter takılması anne tarafından acısız ve kısa sürede gerçekleşecek bir işlemdir.
Ağrısız doğumda anne normal doğuma göre daha kısa bir süre içerisinde doğum geçirecektir ve doğum sonrasında anne hemen ayağa kalkabilmektedir. Doğum esnasında çok fazla güç ve efor sarf etmeyen anneye bebek hemen gösterilir ve emzirmesine de izin verilmektedir. Aynı zamanda anne psikolojik olarak rahatlayacağı için kas spazmları da gerçekleşmez ve doğum daha kısa bir sürede gerçekleşir. Doğumdan sonra anne de herhangi bir şekilde sağlık problemi de gözlemlenmez. Bu işlem sezaryen doğumlar için de uygulanmaktadır ve gene anne hiçbir şekilde acıyı hissetmeyecektir.
Bu anestezi şekli oldukça başarılı sonuçlar doğurur ve çok fazla da bir sıkıntı oluşmaz. Bazı durumlarda doğum sonrasında %1 oranında baş ağrısı gözlemlenebilmektedir. Bu anestezi şekli anestezi malzemelerine alerjisi olan kişilere kesinlikle uygulanmamalıdır. İğne bölgeye batırıldığında kızarma ve enfeksiyon yaşanabilir. Nörolojik olarak hastalık şüphesi olan kişilere de kesinlikle uygulanmamalıdır. Bunun dışında uygulamayı reddeden anneler için de bu uyulma kesinlikle yapılmamaktadır. Epidural normal doğum bu gibi durumların dışında uygulanabilmektedir.
En çok rastlanan yan etki durumu tansiyon düşüklüğüdür. Bunu önlemek için annelerin doğum öncesi sıvı tüketimi gerçekleştirmesi istenmektedir. Aynı zamanda doğum süresi boyunca kişilerin tansiyon takibi de yapılmak zorundadır. Eğe kişi çok fazla kilo aldıysa ve bel bölgesinde çok fazla yağlanma var ise bir süre sonra acıların duyulması durumu gerçekleşebilmektedir. Epidural anestezi başarısız olabilme durumu vardır. Çok az bir oranda da olsa doğum sonrasında baş ağrısı oluşabilmektedir. Nadiren de olsa idrar yapamama durumu görülmektedir.