37 haftalık hamileliğe erişmeden kadınların düzenli kasılmalar yaşamaya başlaması ve bunun sonucunda doğumun gerçekleşmesi erken doğum olarak kabul edilir. Tıbbi alanda daha çok prematüre olarak da bilinen bu durum yakından takip edilmelidir. Bebek ve anne sağlığının herhangi bir şekilde risk altına alınmaması adına uzmanların bu süreci yakından takip altına alarak doğumun sorunsuz bir şekilde tamamlaması gerekir.
Erken doğum yapmanız her zaman için erken doğmuş bir bebeğiniz olacağı anlamına gelmez. Erken doğum yaşayan kadınların yarısı nihayetinde 37 hafta veya daha sonrasında bu durumu yaşar ve bebeklerin bazıları bu süreç içerisinde tüm gelişimlerinizi tamamlamış olur. Bu bakımdan bebek gelişimini tamamladığı için risk ortadan kalkar ve sağlıklı bir doğum gerçekleşebilir. Preterm doğumların yaklaşık dörtte biri planlı olarak gerçekleşir. Bu bakımdan dörtte üçlük kısım için kuşkusuz bu süreç biraz tedirgin bir şekilde geçer. Eğer anne adayı veya bebek bir sorun yaşarsa ve mevcut kontroller iyi sonuç vermiyorsa, sağlık ekibi 37 hafta ve ya daha öncesinde doğumu yaptırmak isteyebilir. Genelde ciddi veya kötüleşen preeklampsi gibi ciddi bir sağlık durumunda veya bebeğin büyümeyi durdurduğunda alınan bir karardır. Bunun dışındakiler ise spontan erken doğumlar olarak bilinir. Erken sancılar, su erken biterse, rahim ağzı açıklığı erkenden büyürse kişilerin normal yollarla doğum yapması mümkündür.
Amerika Birleşik Devletleri’ndeki bebeklerin yaklaşık yüzde 12’si erken doğar ve bu oran 1980’lerin başına kıyasla yaklaşık üçte bir daha yüksektir. Bu artışın nedeni ise daha çok kadının doğurganlık tedavisi kullanması. Ayrıca, daha fazla kadın gebeliği erteliyor ve yaşlandıkça bu tip risklerin ortaya çıkma şansı da artıyor.
37 haftadan önce aşağıdaki semptomlardan herhangi birini görüyorsanız doktorunuzu hemen aramanız gerekir.
Bu semptomlar kafa karıştırıcı olabilir, çünkü bazıları, pelvik baskı veya bel ağrısı gibi, hamilelikte sık görülür. Ancak, güvende olmanız her zaman daha iyidir. Bu nedenle, hamileliğiniz sırasında herhangi bir zamanda olağandışı bir şey yaşıyorsanız hemen doktorunuzu arayın. Erken olası problemleri yakalamak için gebelik sırasında görmezden gelinmesi gereken belirtileri öğrenmek her zaman iyi olacaktır ve bu nedenle yaşanan olaylardan doktorunuzu haberdar etmeniz güvenli bir hamilelik süreci yaşamanızı sağlar.
Erken doğum, ciddi bir sağlık problemine neden olabilir. Özellikle bebeğin erken ortaya çıkması durumunda bebeğin ölümcül risklerle karşılaşmasına neden olabilir. Genel olarak, bir bebek doğumda ne kadar olgunlaşırsa hayatta kalma ve sağlıklı olma şansı o kadar fazladır. Bu durumun bilinmesi hamilelikte kadınları tedirgin eder. Bazı erken doğan prematüre bebekler nefes alma sorunları yaşar. Prematüre bebeğin nefes alamaması ise beyin kanaması için büyük bir risktir. Sinir sistemi, gastrointestinal sistem ve diğer organlar da bu durumdan etkilenebilir. Erken bebeklerde enfeksiyon ve sarılık görülme sıklığı daha fazladır. Aynı zamanda beslenme güçlüğü ve vücut ısısını korumada bebekler zorluk çekebilir. Bu tür risklerle karşı karşıya kalan ve hayatta kalmayı başaran prematürelerde bazen kronik akciğer hastalığı, görme ve işitme bozuklukları, serebral felç ve gelişimsel problemler gibi uzun vadeli sağlık sonuçlarının da görülme riski vardır.
Çoğu prematüre bebek 34 ila 37 hafta arasında doğar. Eğer bu prematüre bebeklerin başka sağlık sorunu yoksa hamilelikte daha sonra doğan bebeklere göre hala daha yüksek bir sorun riski ile karşı karşıya oldukları bir gerçektir.
34 haftadan önce doğum yaparsanız ve derhal doğum yapmak için tıbbi sebep yoksa sağlık ekibi doğumunuzu birkaç gün erteleyebilir. Bu, bebeğinize akciğerlerine ve diğer organların daha hızlı gelişmesine yardımcı olmak için kortikosteroid verilebileceği anlamına gelir. Bu da prematüre bebeğin hayatta kalma şansını artırır ve erken doğumla ilişkili bazı riskleri en aza indirir. Bu tip durumlar da yine yakın takip ile birlikte mümkündür. Buradan da anlaşılacağı üzere bebek erken doğacaksa bile erken doğum noktasında doktorların mutlaka kontrolde bulunması gerekir.
Prematüre bebeklerin tedavisinde birçok teknolojik ilerleme kaydedilmiş durumda. Bunlardan yararlanmak için prematüre bir bebeğin, bir yeni doğan yoğun bakım birimine (NICU) sahip hastanede olması en iyi bakım şartlarına ulaşmasını sağlayacaktır.