Evde Doğum Yapmayı Düşünür Müsünüz?

Gebelik ve doğum doğal yaşam olaylarıdır. Basit bir gebeliğiniz varsa hem siz hem de bebeğiniz iyiyse evde doğum yapmayı seçebilirsiniz. Eski dönemlerde bu çoğu kadın için tek seçenek olsa da ilerleyen dönemlerde tıbbi imkanların gelişmesi doğumların sağlık merkezlerine ve hastanelere kaymasını sağladı. Bu çoğu kadın için çok daha iyi bir seçenek olduğu gibi evde, doğal yollarla doğum yapmak isteyen kadın sayısı da bir o kadar fazla. Bu aşamada anne adayının inançları ve tercihleri önem kazanıyor. Eğer siz de evde doğum yapmak istiyorsanız, bu konuda hazırlıklara başlayabilirsiniz. Fakat hamileliğiniz sırasında riskler veya komplikasyonlar varsa evde doğum sizin veya bebeğiniz için güvenli bir seçenek olmayacaktır. Bu nedenle evde doğum ya da diğer alternatifler için şartların öncelikli olduğunu da kabullenmeniz gerekir.

Evde Doğumda Kimler Olmalı?

Evde doğum yapılması halinde kasılmaların başladığı andan itibaren sizinle birlikte olacak olan ebe, doktor veya doğum uzmanı tarafından doğumun desteklenmesi gerekir. Herhangi bir yardıma ihtiyacınız varsa ya da doğum gerektiği gibi ilerlemiyorsa, ebe sizin hastaneye kaldırmanızı isteyebilir. Bu tür durumlarda da yine evde doğum planları iptal edilebilir.

Güvenlik

‘Düşük riskli’ olarak değerlendirilen sağlıklı kadınlara, doğum yapmak istedikleri yer için bir seçenek sunulabilir. Evde doğum yapmayı seçerseniz ebe ya da doktorunuzdan doğum sırasında hastaneye yatmanız gerekiyorsa ne olacağı ve bunun ne kadar süreceği hakkında bilgi istemeniz gerekir. Doğum sırasında ciddi bir şeyler olursa, uzman bakım için yakınlardaki seçenekleri incelemeniz ve hangi hastaneye gitmek istediğinizi önceden belirleyin. Böylece tüm olasılıklara karşı bir planınız olmuş olacaktır. Ayrıca evde doğumu düşünüyorsanız düşünmeniz gereken bazı dezavantajlar da vardır;

  • Doğum ya da sonrasında yaşanabilecek komplikasyonlarda hastaneye nakledilmeniz gerekebilir.
  • Epidural yöntemlerin acil durumlarda evde yapılması mümkün değildir.
  • Doktorunuz veya ebeniz hastanede doğum yapmanızı tavsiye edebilir. (Örneğin eğer ikiz bekliyorsanız, bebeğiniz kambur ise ya da önceden sezaryen geçirmişseniz bu zorunlu olabilir.)

Bunların yanı sıra evde doğum yapmanın avantajları da vardır. Avantaj olarak ise şunlar söylenebilir;

  • Kendinizi daha rahat hissedeceğiniz tanıdık bir ortamda olmak.
  • Hastaneye gitmek için ulaşım sorunu yaşamaktan kurtulmak.
  • Varsa diğer çocuğunuzu başka bir yere bırakmanız gerekemez.
  • Doğumdan sonra eşinizden ayrılmanız gerekmeyecek.

Evde doğumu düşünüyorsanız bazı konulara karşın hazırlıklı olmanız gerekir. Hamilelik sonrasında bakıma ihtiyacınız olacağı için evde doğum sadece doğum ile birlikte sonlanmamaktadır. Doğum sonrasında bu bakımı yapacak kişinin de ayarlanması ve bunun için hazırlıkların tamamlanması gerekir. Ayrıca doğumdan sonraki ilk hafta içerisinde yeni doğan bebeğin doktor kontrolü yaptırılması gerekir. Doğumdan hemen sonra bebek ve anne için yapılacak tüm işlemler ve testlerin evde doğumu yapacak kişiler tarafından eksiksiz bir şekilde yapılması gerekir. Bu nedene anne adayının bu konuda kesin emin olması ve tüm tedavilerin ve prosedürlerin eksiksiz bir şekilde uygulanmasını sağlaması gerekir. Bunların yanı sıra kendinize sormanız gereken pek çok soru evde doğum halinde sizi bekleyecektir.

Hastaneye Yatırılmam Ne Kadar Sürer?

Olası bir terslikte hastaneye ulaşmak ne kadar zaman alır? Bu seçeneğin acil bir gelişme halinde kullanılacağı öngörüldüğünde bu sürenin uzun olması bebek ve anne sağlığı için ciddi bir tehdit oluşturabilir. Eğer kısa süre içerisinde ulaşabileceğiniz bir hastane yoksa evde doğumu tekrar tekrar düşünmeniz gerekebilir.

Hangi Hastaneye Nakil Edileceğim?

Doğum sırasında yaşanacak olumsuzluklarda hangi hastaneye gidileceği de önemlidir. Bu sadece sizin tercihiniz olmayabilir. Hastanedeki tıbbi yeterlilikler de bu aşamada dikkat edilecek detay olduğu için bu konuda eve ve doğum uzmanıyla ortak bir karar vermeniz gerekir.

Doğumum İçin Evimi Nasıl Hazırlarım?

Kendinize bu soruyu sorduğunuzda muhtemelen vereceğiniz cevaplar eksiksiz olmaz. Bu nedenle evi hazırlamak adına uzmanla ve ebenizle görüşmeniz gerekir. Size bu konuda eksiksiz bir şekilde destek verecek deneyimli kişilerle çalıştığınızdan da emin olmanız gerekilir.

Tüm bu aşamalarla birlikte evde doğum için kendinizi hazır hale getirebilirsiniz. Bu konuda ne kadar başarılı olursanız, doğum süreciniz ve sonrasındaki bakım dönemi o kadar kolay ve rahat geçecektir. Bu bakımdan kendinize bir zaman verin ve planınızı doğru bir şekilde hazırlayın.

Esra Çabuk Cömert
Yazar:

Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı
Son Güncellenme Tarihi: 05.01.2024