Hamilelik bazen beklenmedik bir sürpriz olarak karşınıza çıkabilir. Ancak bazı durumlarda çocuk sahibi olmak için tıbbi destek almak gereken durumlarda olabilir. Çiftler eğer çocuk sahibi olmak istiyorsa ve denemeleri başarısız sonuçlanıyorsa mutlaka bir doktora gitmeli ve talep edilen testleri eksiksiz bir şekilde vererek aynı şekilde verilen tüm tavsiyelere de eksiksiz bir şekilde uymalıdırlar. Peki gebe kalmayı geciktiren jinekolojik problemler nelerdir?
Gebeliği geciktiren ve önleyen bir çok tıbbi sorun olabilir. Bu sağlık sorunları erkeklerde ya da kadınlarda görülebilir. Zaman zaman bazı tedavi yöntemleri ile başarılı sonuçlar elde edilse de bazı durumlarda ise gebeliğin meydana gelmesi imkansız olabilir. Tıbbın ve teknolojinin her geçen gün hızla gelişmesi ile birçok sağlık sorunu gibi kalıcı olduğu düşünülen bu sorunlara da çözümler üretilmeye devam edilmektedir. Gebeliği geciktiren ve sık karşılaşılan temek sorunlar arasında şunlar yer almaktadır;
Cinsel veya bakteri problemleri gibi nedenlerdir. Bu nedenlerden dolayı gebelik kalma süreci uzayabilir ve bu süreç tıbbı destek gerektirebilir. Aynı zamanda bu nedenlerden dolayı geç gebe kalan kişilerin gebelik süreci biraz daha zorlu geçebilir.
Yumurtlama bozuklukları gebeliği geciktiren ve sık karşılaşılan sorunlardan birisidir. Üreme hormonlarında meydana gelen bu durum öncesinde adet düzensizliği şeklinde kendini belli edebilmektedir. İlerleyen yaşamında çocuk sahibi olmayı düşünen kişiler adet düzensizliği yaşıyorsa mutlaka bir doktora danışmalıdır.
Miyom sorunu neredeyse her kadında az veya çok görülebilen durumlardan birisidir. Erken müdahale edildiğinde hiç bir sorun meydana getirmez. Gebeliği düşünen kişiler öncesinde mutlaka miyom varlığı, miktarı ve konumunu belirlemek için bir doktor kontrolüne girmesi gerekir. Mümkün olduğu en kısa sürede miyomların varlığı tespit edilmeli ve hamileliği önleyecek bir seviyede ise müdahale edilmesi gerekir.
Sık karşılaşılan kadın hastalıklarından bir diğeridir. Adet dönemlerinde normalden fazla ağrı olması ile kendini gösterebilir. Rahmin iç duvar kısmında yer alan dokunun zamanla büyümesi ve yumurtalık veya diğer yakın organlara zaman vermesi durumudur. Bu durum sperm hücresinin yumurtalık kısmına ulaşması, ulaşsa bile tutunmasını engelleyebilir. Aynı zamanda bu hastalığa sahip olan kişilerin gebelik sürecinde oldukça dikkatli olması gerekir, düşük yapma tehlikesi yüksek olabilir.
Tüplerin tıkalı veya hasarlı olması bir çok nedene bağlı olarak meydana gelebilir. Bu nedenlerden en sık karşılaşılan durumlar daha önce geçirilen jinekolojik operasyonlar, endometriozis hastalığının meydana gelmesi ve ilerlemesi, enfeksiyon kapma gibi durumlardır. Genel olarak sperm hücresinin ilerlemese ve gebeliği önlemesine neden olur. Uzun süreli bir tedavi süreci gerektirebilir.