Gebelikte Ense Kalınlığı Ölçümü Neden Yapılır?

İkili test olarak ta bilinen ense kalınlığı ölçümü ülkemizde down sendromunun olup olmadığı hakkından saptama yapmak için yapılmakta. Gebeliğin 11. ve 14. haftaları arasında yaptırmak mümkün. Down sendromu tanısını %90 oranında saptayabilmekte. Ense kalınlığı ölçümünün yanı sıra anneden alınan kan ile beta HCG ve PAPP-A ölçümü sonucunda bir kanıya varılır.

Ense Kalınlığı Ölçümü

Bebeklerde ense kalınlığı için ensede biriken su miktarına bakılıyor. Bebekte ense kalınlığı ölçümü sadece down sendromu olduğu anlamına gelmez. Aynı zamanda akciğer hastalığı, kalp hastalığı ya da iskelet yapısında bir sorun olduğu anlamına da gelebilir. Aynı zamanda boşaltım sistemi hastalığının habercisi de olabilir.

Ense Kalınlığı Ölçümü Ne Kadar Güvenilir?

Üçlü teste göre daha erken safhada yapıldığı için avantajlıdır. Tabi bu yöntemi doğru şekilde gerçekleştirmek güvenilir olur. Yeterli gerçeklikte ölçüm yapılmazsa sonuçlar gerçeği yansıtmayabilir. Şöyle ki kullanılan ölçüm aletlerinin güvenilirliği ve doktorun ölçümünün milimetrik oranda doğru olması gerekmektedir. Doğru ölçüm sonucu güvenilirliğini aşağıdaki şekilde maddelemek doğru olur.

  • Ense kalınlığı ölçümü tek başına sonuç olmadığı unutulmamalı. Doğru ölçüm yapılmalı.
  • Tarama testi sonucu risk yüksek ise (+) düşük ise (-) sonuç olarak ifade edilir.
  • Tüm değerler değişiklik gösterebilmesi açısından aynı günde alınmalı. Farklı günlerde artış ya da azalma olabilir.

Beta HCG Ve PAPP-A Nedir?

Beta HCG seviyesi gebeliğin ilerleyen safhalarında azalma göstermektedir. Ancak hasta bebeklerde azalma daha yavaş olmaktadır. PAPP-A seviyesi ise gebeliğin ilerleyen haftalarında artması gerekiyor. Ancak hasta bebeklerde bu artık daha yavaş seyretmektedir.

İkili Test Sonucuna Göre İzlenecek Yol Nelerdir?

İhtimal sebebiyle diğer yöntemlere de başvurmak en doğrusu olacaktır.

  • İkili test (-) çıkma durumunda kesin olarak kromozom bozukluğu olduğu söylenemez. Üçlü testi de yaptırmak doğruluğunu artırır. Eğer üçlü test yaptırmazsanız 16. ve 20. haftalar arasında kafatası ve omurgası için test yaptırın. Üçlü test yaptırırsanız bu teste gerek kalmaz. Çünkü beraberinde yapılmaktadır.
  • İkili test (+) çıkarsa diğer tetkikleri de yaptırmak gerekir. Bu kesin bir sonuç değildir. Arkasından birçok test yaptırarak doğruluğu hakkında kesin bilgilere sahip olabilirsiniz.
  • Eğer 35 yaş üzerindeyseniz ikili test, üçlü test ya da dörtlü test yaptırmanıza gerek yoktur. Sadece aminosentez yaptırmanız yeterli olacaktır.
  • Çoğul gebe olanlar için ikili test yapılmıyor. Yeterli materyal ne yazık ki yok.

Erken tanı açısından ikili testi yaptırmanız en doğrusu olacaktır. Hem daha erken zamanlarda yapıldığından hem de üçlü teste göre daha doğru sonuçlar verdiğinden yapılmasını öneririz. Gebeliğin 11. ve 16. haftalarından bu önemli testi yaptırmanız sizin yararınıza olacaktır. Sonuçlarınız muayene olduğunuz yere göre değiştirir ancak ortalama olarak 5 günde sonuç alınabilir. Ve test aynı gün içerisinde yapılır.

Esra Çabuk Cömert
Yazar:

Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı
Son Güncellenme Tarihi: 05.01.2024