Gebelik kontroller ve dikkat edilmesi gerekenler ile tamamlanan dokuz aylık bir süreci kapsar. Doktor kontrollerine gitmeye başlamanız için en önemli detay hamile kalmadan önceki dönemdir. Planlı bir gebelik olması halinde gebelik düşünmeye başladığınız andan itibaren doktorunuz ile görüşmelere başlamalısınız.
Gebelik planlaması olarak adlandırılan bu dönemde gebelik ve anne, bebek açısından gerekli olan tüm kontroller yapılır. Alınması gereken önlemler ve yapılması gereken takviyeler de tamamlandıktan sonra gebelik dönemine girilmesi anne adayı için de önemli bir durumdur. Doktor kontrollerine gidilmesi gebelikte sonraki süreçte de belli bir düzene uygun bir şekilde yapılmalıdır. Bunun anlamı doktorunuz ile olan görüşmelerinize sadık kalmanızdır.
Anne ve bebeğin sağlıklı bir şekilde bu önemli yolculuğu tamamlaması için kontrollerin üzerinde durulmalıdır. Gebelikte bebeğin 3 ayı tamamlayıncaya kadar olan süreci sorunsuz ve kontrol altında geçirmesi hamileliğin sonrası için de gereklidir. Çünkü her gebeliğin doğumla sonuçlanması mümkün değildir. Kanama, düşük veya hormonla alakalı bir durum olmaması adına ilk 3 ay kontrollerin genelde haftalık veya 15 günde bir olması planlanır. Bebeğin tutunması ve kalp atışının alınmasından sonra kontroller yeniden düzenlenir.
İlk 3 aylık ilk ve kritik zamanı doldurduktan sonra doktorunuz gebelikle alakalı herhangi bir aksaklık görmediğinde önce 15 güne çıkardığı kontrol aralıklarını daha sonra aylık olarak planlar.
Bu zaman diliminde:
Bunların tamamı için aylık kontroller normal şartlar altında yeterli olacaktır. Doktorunuz farklı bir düzenleme yapmadığında aylık takip önerilir.
Gebelikte olası herhangi bir durumu tahmin etmek için bazı testler yapılır. Yapılan testlerin bazıları ikili, üçlü test, renkli taramalar veya şeker yüklemesi olarak adlandırılır. Bu testlerin yapılma süreleri genel olarak ilk 6 aylık süreci kapsar. Doktorunuz yapılması uygun olan haftaları bildirerek bu konuda yönlendirmelerde bulunur. Test süreçlerinde özellikle atlanmaması gerekenleri yaptırmanız için bir kaç kereye mahsus olacak şekilde daha sık görüşebilirsiniz. Bunun dışında 8. aya kadar aylık veya 20 günlük kontrol süreçlerine sadık kalmalısınız.
Doğumun yaklaştığı 8 ve 9 aylarda ise artık daha sık kontrol yapılması gerekir. Çünkü bebekler gelme şekillerini ve zamanlarını çoğu zaman kendileri belirler. Planlı olması halinde bile bazen aksilikler olabilir. Bundan dolayı doktorlar olası bir doğum olabileceğini düşünerek kontrolleri sıklaştırarak durumla alakalı önlem almış olurlar. Bu zaman diliminde ise kontroller en başlarda olduğu gibi haftalık veya 15 günlük zaman dilimlerine göre olabilir. Sancı ve doğum zamanınıza göre doktorunuz süreleri gözden geçirecektir.