Hamilelik sırasında karın ağrısı çok farklı sebeplerle yaşanabilir. Bu nedenle öncelikle nedenlerini öğrenmeli ve belirtilerinizin normal olup olmadığını doktorunuzdan yardım alarak kontrol edin. Böylece yaşanabilecek bir problemi kolayca önceden önleyebilirsiniz.
Hamilelik sırasında çoğu karın ağrısı normaldir. Organların ve vücudun sürekli değişmesi ağrı yaşanmasına yol açabilir. Ancak gebelik sırasında karın ağrısı çok daha ciddi olabilir (daha nadir olsa da).
Hamilelik sırasında karın ağrısına sebep olacak pek çok farklı etkenden söz edilebilir. Bunların en başında ise büyüyen rahim gelir.
Rahim büyüdükçe mide bulantısına, kısa sürede doygunluk hissi yaşanmasına ya da karında distansiyona neden olabilir. Bu tür şikayetlere bağlı olarak karın ağrısı yaşıyorsanız eğer özelikle yeme alışkanlıklarınızı değiştirmeniz gerekir. Daha sık ve az yemek yemek, düzenli olarak egzersiz yapmak, istirahat etmek ve sık sık tuvalete gitmek bu tip karın ağrılarını önler. Rahim ile bağlantılı olan kaslar, hem karnın hem de rahmin büyümesi ile birlikte daha da kasılır. Özelikle pozisyon değiştirirken sıkı bir ağrı girebilir. Bu durum genellikle ikinci trimesterde başlar ve vücudun kendi dengesini bulmasına kadar devam eder. Kaslara bağlı olarak yaşanan ağrılara çok müdahale edilmez. Ancak aşırı derecede rahatsızlık duyarsanız doktorunuzdan yardım istemeniz yeterli olacaktır.
Kabızlık ve gaz, maalesef hamileliğin en büyük sorunlarından birisidir. Progesteron, gebelik sırasında artan bir hormondur, tüm gastrointestinal sisteminizi yavaşlatır. Böylece besinler daha yavaş bir şekilde vücutta yol alır. Kabızlıkla mücadele etmek için bol su için ve lif bakımından zengin gıdalar tüketin. Eğer bu sorunu gidermezse, dışkı yumuşatıcısı ya da bir lif takviyesi alınabilir. Kadınların hamilelik döneminde özellikle gaz durumlarına karşın hazırlıklı olması ve olabildiğince tüm gazın çıkarması gerekir. Herhangi bir çekince, çok daha ağır sorunların ortaya çıkmasına neden olur. Bu bakımdan utangaç davranmaktan kaçınılmalıdır.
Salt karın ağrısı genelde kadın doğumunda çok büyük bir sorun olarak görülmez. Fakat karın ağrısı ile birlikte kanama, dayanılamayacak derecede şiddetli ağrı, ateş ve görme bozuklukları yaşanıyorsa, mutlaka doktora müracaat edilmesi gerekir.
Hamileliğin gelişiminde karın ve sırt ağrıları görülebilir. Bu tür durumlarda hemen panik olmamak ve durumu takip etmek gerekir. Eğer bu süreç sizi zorluyorsa, doktor ile görüşme yapabilir ve durumun normal olup olmadığını kontrol edebilirsiniz. Bu konuda doktor ile kuracağınız iyi ilişki mevcut süreci daha kolay sürdürmenizi sağlar. Doktor tarafından yapılacak kontroller ile birlikte bu konuda herhangi bir ters gelişmenin olup olmadığı da kolay bir şekilde öğrenilebilir.
Yumurtalıkların tüplerde tutunarak burada gelişmesi halinde gebelik tıp alanında ektopik gebelik olarak tanımlanır. Ektopik hamilelikte 6. ve 10. gebelik haftaları arasında şiddetli ağrı ve kanamalar görülür. Özelikle ektopik gebelik riski yüksek olan kadınlar için önceden uyarıların yapılması ve bu tip belirtilerin görülmesi halinde hemen müdahale edilmesi gerektiği belirtilir.
Yumurtalıkların yanlış yerde tutunması gebeliğin sonlanmasına neden olduğu gibi bu durumun olabildiğince erken fark edilmesi gerekir. Bunun için de doktor kontrolleri önemlidir. Uzman tarafından yapılacak kontrollerde hamileliğin nasıl geliştiği, herhangi bir sorunun olup olmadığı detaylı olarak bakılır. Bu bakımdan kadınlar için bu kontroller ile birlikte ektopik gebelik oluşma şansını minimuma indirerek daha sağlıklı ve sorunsuz bir süreç ilerletebilir.
Özelikle ilk üç ay içerisinde karın ağrısı yaşanıldığında en büyük tehlikelerden birisi düşüktür. Düşük belirtileri kanama ve karın ağrısı, krampı şeklindedir. Kadınlar bu ağrıları genelde adet kramplarına benzetir ve bu tip belirtilere hamileliğin her aşamasında dikkat edilmelidir.
Karın ağrıların bu tip farklı durumları ve belirtileri vardır. Geçici karın ağrıları çok fazla önemsenmese de ektopik ve düşüğe karşı kadın doğum dönemlerinde dikkatli olunması gerekir.
Düşük için pek çok farklı etkenden söz edilebilir. Doktor önerilerine uymamak, sigara içmek ya da ağır hareketler yapmak düşük sebebi olabilir. Bunun yanı sıra önceki gebelik hikayeleri de düşük adına önemlidir. Düşük tehlikesi bulunan bir kişinin bu konuda daha dikkatli olması ve hamilelikte daha hassas olması önemlidir.