Gebelikte Sırasında Sigara İçmek Sizi ve Bebeğinizi Nasıl Etkiler?

Gebe kalan bir kadın için sakınılması gereken durumların başında sigara gelir. Sigara içmek normal, sağlıklı bir insanı dahi etkileyeceği gibi hamilelik gibi durumlarda bu süreç çok daha zorlu geçecektir. Kadın doğum alanında yapılan araştırmaların büyük bir bölümünde sigarayı bırakamayan hamile bir kadın için risklerin oldukça fazla olduğu net bir şekilde ortaya çıkarılmıştır.

Dünya genelinde yapılan araştırmaların yanı sıra Michigan, Southfield’deki Providence Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Bölümü Başkanı gibi önemli görevlerde bulunan isimler tarafından yapılan değerlendirmelerde bu aşamada ciddi bir risktir. Başkan Welch, “Sigara içimi, muhtemelen bebeklerin olumsuz sonuçlarının en büyük nedenidir” diyerek bu konuya dikkat çekerken, hamile kadınların da bu konuda ciddi bir karar vermesi gerekiyor. Komplikasyonların çok fazla görüldüğü aşamada anne adayının sigara içtiği net bir şekilde söylenebilir. Sigara içilmesi halinde bebekler erken doğabilir, bebekler çok küçük doğabilir, bebek doğmadan anne rahminde ölebilir. Hamilelik sırasında diyabet gibi rahatsızlıklar ilaçlarla tedavi edilebilse de kadınlar için sigara içimi hiçbir tedaviyle ortadan kaldırılamaz ve bu nedenle de sigara içimi hamilelik için en büyük tehlikelerden birisidir.

hamilelikte-sigara

Hamilelik Sırasında Sigara İçmek Neden Bu Kadar Tehlikeli?

Sigara dumanı; siyanür, kurşun ve kansere neden olan bileşikler gibi 4000’den fazla kimyasal madde içerir. Hamilelik sırasında sigara içildiği zaman, zehirler kan dolaşımına bulaşır. Bebeğinizin oksijen ve besin kaynağının sadece kan olduğu düşünüldüğünde ise bu durumun ne kadar tehlikeli sonuçlar yaratabileceği net bir şekilde görülebilir.

Sigaradaki 4000’den fazla kimyasaldan hiçbiri bebek için iyi değilken iki bileşik özellikle zararlıdır: nikotin ve karbon monoksit. Yapılan araştırmalarda sadece bu iki bileşenin gebelikte her türlü komplikasyona neden olabileceğini ortaya çıkarmış durumda. Ölü doğum, prematüre doğum ve düşük doğum gibi en ciddi komplikasyonlar, bebeğinizin oksijen noktasında zayıf kalmasıyla birlikte ortaya çıkar ve belirtildiği gibi bunun en önemli nedeni nikotin ve karbon monoksittir. Nikotin, göbek bağı içerenler dahil olmak üzere vücudun her yerindeki kan damarlarını daraltarak oksijeni kısar. Bebeğinizin dar bir kamışla solumaya zorlanması gibi bir durumu ortaya çıkaran bu kimyasal, böylece günden güne bebeği zehirlemeye neden olur. Daha kötü olarak, oksijen transferi sağlayan kırmızı kan hücreleri bunun yerine karbon monoksit moleküllerini bebeğe transfer etmeye başlar.

Sigara İçmek Bebeği Nasıl Etkiler?

Yaşanacak küçük bir oksijen sıkıntısı, bebeğinizin büyümesi ve gelişiminde yıkıcı etkilere neden olabilir. Ortalama olarak, gebelik sırasında sigara içilmesi, bir bebeğin çok erken doğmasına veya beklenen kilodan daha düşük ağırlığa sahip olma ihtimalini iki katına çıkarır. Sigara içmek aynı zamanda ölü doğum riskini de iki katına çıkarır.

İçtiğiniz her sigara, gebelik riskini artırır. Günde birkaç sigara bir bütün paketten daha güvenlidir, ancak fark düşünebileceğiniz kadar çok fazla değil, sadece riskleri azaltır. Sigara içen bir vücut her gün ilk nikotin dozuna karşı duyarlıdır ve sadece bir veya iki sigara bile kan damarlarını önemli derecede sıkıştırır. Bu nedenle “hafif” bir alışkanlık bile bebeğinizin sağlığı üzerinde büyük bir etkiye sahiptir.

Ağırlık Ve Boyut

Ortalama olarak, gebelik sırasında bir günlük paket alışkanlığı bir bebeğin doğum ağırlığından yaklaşık yarım kilo kaybettirir. Gebelik boyunca günde iki paket sigara içmek bebeğinizi çok daha hafif yapabilir. Bazı kadınlar küçük bir bebek doğurma ihtimalini göze alsa da, bebeğin rahimdeki büyümesini engellemek, yaşam boyu olumsuz sonuçlar doğurabilir.

Beden Ve Akciğerler

Bebekler az gelişmiş organlara sahip olma eğilimindedir. Akciğerleri, kendi başlarına çalışmaya hazır olmayabilir. Bu da, ilk günleri veya haftaları bir solunum cihazına bağlanması anlamına gelir. Yalnız nefes alınsa dahi bu bebeklerde solunum problemleri devam edebilir. Akciğer gelişiminde gecikme veya nikotinin diğer yan etkileri nedeniyle bu tip durumlar görülebilir. Anneleri gebelik sırasında sigara içen çocuklar özellikle astıma açıktır ve ani bebek ölümü sendromu (SIDS) riski iki katına hatta üç katına çıkar.

Kalp

Hamileliğin ilk üç ayında annesi sigara içen bir bebeğin doğumda kalp kusuruna sahip olma olasılığı daha yüksektir. Bebeklerin belirli doğuştan kalp kusurlarına sahip olma riski, anneleri sigara içmeyen bebeklerinkinden yüzde 20 ila 70 daha yüksektir. Gebelik sırasında sigara içilmesi bebeğin beyninde ömür boyu etkiler yapabilir. Hamile sigara içenlerin çocukları özellikle öğrenme bozuklukları, davranış sorunları ve göreceli olarak düşük IQ problemi yaşayabilir.

Esra Çabuk Cömert
Yazar:

Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı
Son Güncellenme Tarihi: 05.01.2024