Gebelikte Uzak Durulması Gereken Yiyecekler

Gebelik dönemi annenin yiyecekler konusunda da hassas davranması gereken bir dönemdir. Hamilelikteki etkileri minimuma indirmek, olumsuz durumların yaşanmasını önlemek adına anne adaylarının mutlaka yiyecekler konusunda bilgi alması gerekir. Doktor tarafından verilen önerilerin yanı sıra yapılacak araştırmalar da kadınlar için önemli bilgiler sunacaktır. Hamilelik döneminde dikkat edilecek yiyecekler şöyle;

Yumuşak Peynir

Makarna üzerinde rendelenmiş parmesan belki hamileler için çok iyi bir tercih olacaktır fakat pastörize edilmemiş süt ile hazırlanan yumuşak peynirler sizin ve bebeğiniz için tehlikeli ve hatta hayatı tehdit oluşturabilir. Bunlar listeria bakterileri barındırabileceğinden dolayı bu yiyecekten uzak durulması çok daha iyidir.

Az Pişmiş Et

Hamilelik ile birlikte biftek, burger ya da diğer etler için tam pişmiş sipariş edilmesi gerekir. Çiğ veya az pişmiş etler bakteri barındırabilir. Dışarıda yemek yerken etinizin sıcak olduğunu ve iyice pişirildiğinden emin olun.

Meyve Suları

Restoranlardaki, meyve suyu barlarındaki veya çiftlik stantlarındaki taze sıkılmış meyve suları dahil olmak üzere zararlı bakterilere karşı korunmasızdır. Bazı pazarlar buzdolabında çiğ, pastörize edilmemiş meyve suları dahi satabilmektedir. Hamile kadınlar pastörize süt ve meyve suyu içmelidir.

Suşi

Suşi yemeyi çok sevenlerin 9 aylık bir diyet yapması gerekiyor. Deniz ürünleri büyük bir protein kaynağı olmasına rağmen, çiğ deniz ürünleri zararlı parazitler ve bakterilerin kaynağı durumundadır. FDA, hamile kadınların sadece pişmiş balık ve diğer deniz ürünlerini yemelerini öneriyor. Bu nedenle de suşi kesinlikle menüden uzak tutulmalı.

Ham Hamur

Kurabiye pişirirken, ağızda biraz hamur parçası çoğu kadın için caziptir. Ancak hamur çiğ özellikle yumurta içeriyorsa, bir parça bile risk oluşturabilir.

Salata Sosları

Çiğ yumurta gibi farklı ürünlerin kullanılabildiği birçok ev yapımı sos hamilelik için risk içerir. Sezar Salata sosu, Béarnaise sosu, Hollandez sosu ya da mayonez bu konuda dikkat edilecekler arasındadır.

Tiramisu

Tiramisu dahil olmak üzere birçok ev yapımı tatlılarda çiğ yumurta bulunur. Mağazadan satın alınacaklarda da yumurta konusunda dikkat edilmeli ve pastörize olanlar tercih edilmelidir.

Balık

Balık sizin ve bebeğiniz için iyidir ancak yediğiniz balık konusunda akıllı seçimler yapmanız gerekir. Kılıçbalığı, balina balığı, uskumru ve köpek balığı gibi özel balıklarda yüksek seviyelerde metal vardır. Bu metal bebeğiniz için zararlı olabilir. Haftada 12 santim büyüklüğüne kadar deniz mahsulünü güvenle yiyebilirsiniz. Bu nedenle cıva oranı az olan balıkları tercih edin. Yayın balığı, somon balığı, morina balığı ve konserve hafif orkinos, ton balığı gibi tercihler daha uygun olacaktır.

Şarküteri Etleri

Gıda kaynaklı diğer mikroplardan farklı olarak listeria gibi bakteriler buzdolabınızın içindeki sıcaklıklarda büyüyebilir. Bu nedenle, hamile kaldığınızda bozulabilen, sosisli sandviç veya burger gibi hazır besinleri tüketmemeniz gerekir.

Yıkanmamış Meyve / Sebzeler

Hamilelik ile birlikte meyve ve sebzelere daha fazla dikkat edilmeli. Akan suyun altında iyice duruladığınızdan her zaman emin olmalısınız. Toksoplasma adı verilen bir parazit, yıkanmamış meyve ve sebzelerde yaşayabilir. Toksikoplazmoz, bebeğiniz için çok tehlikeli bir hastalığa neden olur. Ürünü yıkamak için kesinlikle sabun kullanmayın. Bunun yerine yüzeyi küçük bir sebze fırçasıyla fırçalama yapabilirsiniz. Ayrıca çürük bölgelerini kesin

Kabuklu Deniz Ürünleri

Ham kabuklu deniz hayvanları, deniz ürünlerinin başlıca hastalık yayanları arasındadır. Bunlar parazit ve bakteri içerdiğinden dolayı tehlikelidir. Bu yüzden istiridye gibi alternatifleri bırakın.

Tatlı Su Balıkları

Yakaladığınız balıkları yeme noktasında dikkat edin. Bazı göl ve nehirler endüstriyel kimyasallarla dolu olduğundan dolayı suyundan emin olmadığınız yerlerden çıkan balıklar noktasında biraz seçici olun.

Pastörize Edilmemiş Süt

Taze toplanan süt, henüz listeriya karşı koruyan pastörizasyon işleminden geçmedi. Bu nedenle de taze süt, sizin ve bebeğiniz için tehlikeli olabilir.

Kafein

Gebelik sırasında düşük miktarda kafeinin güvenli olduğu söylenebilir. Fakat yüksek miktarda kafeinin düşük olasılığını artırabilir olacağı noktasında ciddi tartışmalar var. Bu nedenle de doktorlar genelde günde 1 fincandan fazla kahveyi önermiyor.

Alkol

Hamilelik döneminde ağır içmenin ciddi doğum kusurlarına yol açabileceğini zaten biliniyor. Bilinmeyen şey, az miktarda alkolün bile zararlı olabileceği. Hamilelik sırasında her türlü alkolün bırakılması gerekir.

Esra Çabuk Cömert
Yazar:

Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı
Son Güncellenme Tarihi: 05.01.2024