Genital siğil, hem kadın hem de erkeklerde görülen HPV virüsünün genital bölgede ortaya çıkan belirtisidir. Eskiden çok fazla önemsenmeyen bu siğiller, aslında ciddi sağlık sorunlarına neden olur. Bu yüzden üzerine korunma yöntemleriyle alakalı birçok çalışma yapılmıştır. Peki, genital siğil nasıl bulaşır? İçeriğimizde konuyla alakalı detaylı bilgiye ulaşabilirsiniz.
Genital siğillerin bulaşma yollarını aşağıdaki şekilde sıralamak mümkündür:
· HPV virüsü her cinsiyette görülür ve kişiye cinsel temasla bulaşır. Vajina ve anal ilişkinin yanında prezervatifin örtmediği bölgenin temas etmesi durumu da siğilin buluşmasının nedenidir.
· Görünür olmasa bile HPV ile enfekte derinin genital bölgeye temasıyla bulaşması mümkündür.
· Nadiren de olsa oral ilişki siğilin bulaşmasına neden olabilir.
· HPV taşıyan anne adaylarının doğumdan sonra bebeğe geçebilir.
· Öpüşmek, aynı çatal ve bardak kullanmakla bulaşmaz.
Genellikle genital siğilin bulaşma nedenleri genellikle yukarıdaki gibidir. Ancak belirli korunma yöntemleriyle genital siğil probleminden kurtulma şansı olduğunu belirtmeliyiz.
Birtakım önlemler alarak genital siğillerin önüne geçmek mümkündür. Ancak kesinlikle dikkatli olmakta fayda vardır. Çünkü bu virüs, bazı korunma yollarına rağmen yine bulaşabilir. Bu noktada düzenli olarak kadın ve erkeklerin doktora gitmesi önerilir. Aşağıdaki listede korunma için gerekli önlemleri görmeniz mümkündür:
· Oral, anal veya vajinal seks esnasında prezervatif kullanılmalıdır. Ancak unutmayın ki bu virüs prezervatifin kapatmadığı yerlerden virüs bulaşabilir.
· Genital siğiller için tedavi görürken cinsel ilişki yaşanmamalıdır.
· En etkili yol, kesinlikle aşı olmaktır. Kadın veya erkek fark etmeksizin HPV aşısı atlanmamalıdır.
Virüsün en sık kansere çevren türü, HPV 16 ve 18’dir. HPV aşısı, bu türlere karşı büyük oranda bir koruyuculuk sağlar. Ayrıca siğil yapan 6 ve 11 tipine de karşı da koruyuculuğu vardır. Aşının koruyuculuk oranı %90’ın üzerindedir.
Genital siğil, toplu halde kabarcıklı yapıdadır ve toplu iğne başı kadar büyüktür. Birbirleriyle bir araya geldiklerinde karnabahar gibi görünür. İlk etapta deri renginde veya kahverengidir. Çok büyük şikayete neden olmasa da kaşıntı yaşanabilir. Yine cinsel birleşme esnasında kanaması mümkündür. Bu siğiller genel olarak aşağıdaki bölgelerde çıkar:
· Kadınlarda
o Vulva
o Vajina içi veya çevresi
o Anüs içi veya çevresi
o Kasıklar
o Rahim Ağzı
· Erkeklerde
o Penis
o Testis
o Kasık
o Bacak Arası
o Anüs Çevresi
Yukarıdaki bölgede bulaştan kaynaklı siğil görülebilir. Ancak bazen genital siğil, herhangi bir belirti vermez. Bu nedenle düzenli olarak doktor kontrolüne gitmek gerekir. Smear testi gibi yöntemlerle olası sorunların önüne daha hızlı şekilde geçilebilir. Ancak erkekler için herhangi bir test bulunmuyor. Genellikle siğiller kendini penis, testis torbası gibi bölgelerde gösteriyor. Yapılan muayene sonucunda krem, kriyoterapi ve daha farklı yöntemlerle tedavi edilebiliyor.