Hamilelik Beslenmesinde Hangi Gıdalardan Uzak Durmalıyız?

Hamilelik bir kadının yaşayabileceği en özel ve güzel anlardan biridir. Planlı plansız fark etmeksizin kadınlar hamile olduklarını öğrendikleri an ne yapacaklarını bilmek isterler. Kendilerinin ve bebeklerinin sağlığı için çabalarlar.

Bu durumda hamile kadınların beslenmesi de önem kazanmaktadır. Hangi besinleri yemeliler hangi besinleri yememeliler, spor yapabilirler mi, stresten nasıl uzak durulur gibi sorulara da cevap ararlar.

Hamile kadınlar özellikle planlı bir gebelikse beslenmelerine çok önceden dikkat etmeye başlamalılar. Ancak hamile kaldıklarını öğrendikleri andan sonra da dikkat etseler hem kendi bedenleri hem de bebeklerinin bedenleri için kardır.

Hamilelikte Beslenmeye Dikkat Edilmezse Neler Olur?

Yetersiz veya dengesiz beslenme gebelerde ve bebeklerde birçok sorunu beraberinde getirebilir. Kansızlık, bebekte gelişim geriliği, annede halsizlik, vücut sistemlerinde bozukluk, vücudu enfeksiyona açık hale getirmek, hatta ölüm bile beslenme bozukluklarının sonucu olabilir. Besinler dışında su tüketimi konusunda da hassas olunmalıdır. Yetersiz su tüketimi de sistemlerin çalışmasını engellemektedir. Günde en az 2 litre su tüketimi gebelere tavsiye edilmektedir.

Hangi Besinler Hamilelikte Tavsiye Edilmez?

Kadınlar için hamilelik öncesi ve hamilelikte tüketilmemesi gereken birtakım besinler vardır. Hamilelik beslenmesinde hangi gıdalardan uzak durmalıyız sorusunu da doktorlara veya ebelere gebeler sorabilir.

  • İşlem görmüş olan et ürünlerinden uzak durulmalıdır. Bu ürünler arasında sucuk, salam, sosis bulunmaktadır. Ödem ve hazımsızlığa neden olur, gebeyi rahatsız eder.
  • Cıva oranı yüksek olan deniz ürünlerinden uzak durulmalıdır. Kabuklu deniz ürünleri bunların başında gelir. Normal deniz ürünlerini tüketirken de haftada iki porsiyonu geçmemek gerekir.
  • 3) Çiğ süt ürünleri tüketmemek gerekir. Pastörize edilmedikleri için içerisinde birtakım bakteriler bulunur ve hamilelere zararı olabilir.
  • 4) Çiğ yumurta, et, tavuk, balıklardan uzak durulmalıdır. Çiğ hayvansal gıdalar zehirlenmeye yol açabilir.
  • 5) Doktor veya ebenin önermediği bitki çayları içilmemelidir. Düşüğü ya da erken doğuma sebep olabilir.
  • 6) Basit karbonhidrat ve yüksek şeker içeren ürünler yenilmemelidir. Kekler, börekler, poğaçalar, şerbetli tatlılar gebelikte uzak durulması gereken yiyeceklerdir.
  • 7) İçeriğinde asit ve şeker bulunan içecekler zararlıdır.
  • 8) Abur cubur kategorisine giren paketli gıdalar kan şekerini aniden yükselttiği için önerilmez.

Mutlaka hassas davranılmalı, beslenmeyi düzene sokmak gerekmektedir.

Hamilelikte Hangi Besinler Tüketilmelidir?

Daha rahat, keyifli ve sağlıklı bir hamilelik için düzenli ve dengeli beslenilmelidir. Sebzeler, ölçülü şekilde meyveler, bol pişmiş et, yumurta, tavuk ve balık, sebze suları, bol su, çiğ kuruyemişler, sağlıklı yağlar gebelikte rahatlıkla tüketilebilir. Çok fazla aç kalmamaya dikkat etmeli, kan şekerini dengede tutmak gerekir.

Bulantıya Karşı Besinler

Yemek yemeyi engelleyen en önemli durum hamilelikte bulantılardır. Bulantı sebebiyle yemek yenilemiyorsa doktora başvurulmalıdır. Eğer ciddi bir durum yoksa da bulantıyı hafifletmek için tuzlu besinlere yönelmek iyi gelebilir. Zaten 3. aydan sonra bulantılar hafifleyeceği için normal beslenme döngüsüne geçilebilir.

Esra Çabuk Cömert
Yazar:

Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı
Son Güncellenme Tarihi: 05.01.2024