Gebelik, birçok açıdan kadınların kendini farklı hissettiği bir dönemdir. Her zamankinden daha bitkin, daha mutlu, daha endişeli, daha iştahlı, daha yorgun, daha keyifli hissederler. Bütün bu duygu karmaşası içerisinde sağlıklı olmayı ve bebeklerini de sağlıklı şekilde kucaklarına almayı isterler. Ancak bazı kadınlar için kronik hastalıklar veya gebelikte çıkan akut hastalıklar kaçınılmaz olmaktadır.
Genetik faktörler, yaş, ortam stresi veya tamamen nedensiz hastalıklar gebelik öncesinde olduğu gibi gebelik esnasında da yaşanabilir. Bu rahatsızlıklar arasında tansiyon, şeker, kansızlık gibi bilinen hastalıklar olabildiği gibi çoğu kişinin duymadığı karpal tünel sendromu da olabilir. Hamilelikte karpal tünel sendromu nedir ne gibi etkileri vardır sorularına bu hastalığa sahip olan gebeler cevap aramaktadır.
Karpal tünel sendromu genelde 40-50 yaş arası kadınlarda görülmekle birlikte herkeste görülme ihtimali olan bir sinir rahatsızlığıdır. Ellerde bilekten başlayarak genelde üç parmağı etkileyen güçsüzlük, ağrı ve uyuşukluk hissidir. Kilosu fazla olanlar, şeker hastalığı bulunanlar, damarsal hastalıklara yatkın olanlarda görülebilir. Ellerini çok sık ve yoğun işlerde kullananlarda da rastlanır. Ancak bu hastalık ellerini sık kullanmasa bile gebelerde de görülebilir.
Sebepsiz şekilde kol ve el ağrıları, şişme, halsizlik, eli kaldıracak gücü kendinde bulamama gibi belirtileri olan bir rahatsızlıktır. Hamile kadınların %25’inde görülebilir. İlk başta korkutucu olabilir. Ancak bu rahatsızlığı hamilelikte görmek normaldir. Çünkü hamilelikte vücuttaki sıvılar artar bu da vücuttaki basıncı arttırır. Eklem yerlerinde ödemle birlikte karpal tünel sendromunu görmek mümkün hale gelmektedir. Özellikle geceleri uykudan uyandıran bir ağrı yaşanabilir. En basit işleri bile ellerdeki güçsüzlükten dolayı yapamaz hale gelebilir. Ancak doğumdan sonra düzelir.
Teşhisi koymak için bazen belirtiler yeterli olabilmektedir. Ancak genel olarak EMG ile teşhis koyulmaktadır. Bazen MR’de istenir. Gebelerde ise genel olarak belirtilere bakarak teşhis koyulmaktadır. Bebeğe zararlı olmaması açısından diğer teşhis yöntemleri nadiren kullanılır.
Karpal tünel sendromunun tedavisi normal şartlarda nasıl yapılıyorsa gebelikte de o şekilde yapılır. Çoğu zaman steroid ilaçlarla tedavi sağlanmaktadır. Ancak cerrahi ve medikal yöntemler çok fazla kullanılmadığı için bileği çok fazla kullanmayı gerektiren hareketlerden kaçınması tavsiye edilir. Eğer durum çok ciddiyse, hamile kadınlara uygun ilaç verilebilir.
Eğer gebe kadın vücudunun bu tarz rahatsızlıklara yatkın olduğunu biliyorsa hastalık gelmeden önce bazı egzersizler yaparak olma ihtimalini azaltabilir.
Böylece bu rahatsızlığın görülme oranı azaltılabilir.