Hamilelik kutsal bir süreçtir, anne karnında bebeğin aşama aşama gelişmesi, zamanla onu hissetmesi alınan tüm kilolara bedeldir. Kilolar doğumdan sonra verilebilir veya birazı vücuda yapışabilir. Burada anne adaylarının en çok merak ettiği şey ise, ne zaman kilo alımlarının başlayacağıdır. Başlangıçta annenin kilosu aslında çoğu şeyi belirler. Bu yüzden her anne farklı zamanlarda kilo almaya başlayabilir.
Hamileliğin 3. ayında anne adayı yavaş yavaş kilo almaya başlar. Ama bebek daha tohum kadar olduğu için normalden fazla, kilo almak için beslenmeye gerek yoktur. 1-2 kilo alımı ile 3. ayda her şey başlar. Bazı kadınlar bu dönemde kilo almaya başlamayabilir, genelde onlarda bulantı ve kusma şikayetleri daha fazla olur ve hatta kilo verebilirler. Ancak bu korkutucu bir şey değildir, zamanla bulantı geçtiğinde hızla kilo alabilir. Mide bulantısı, kusma yaşamayanlarda 1-2 kilodan daha fazlasını alırlar. Ancak ortalama başlangıç 3. aydır.
Hamilelikte kilo alımı ne zaman başlar sorusunun daha bilimsel açıklaması 2. trimesterdir. Bu dönemde bebek hızla büyümeye başlar. Bu süreçte anne bebeğinin büyüme hızına yetişebilmek için daha çok yemeli ve kilo almaya başlamalıdır. Yoksa her ikisi de güçsüz düşer, bebek gelişimini yeterli hızda tamamlayamaz. Bu dönemde anne haftada 450 gram olabilir. 3. ayda toplam 3.5, 4.5 kiloya kadar kilo alımları gözlemlenebilir.
Kilo alımlarının başladığı tarih bu şekilde de açıklanabilir. Bu haftalarda toplam 4.5 kilo alır, sonrasında ise haftada yarım kilodan fazla olması önerilmez. Gebeliğin başından itibaren kilo alan anneler ise 40. haftaya ulaştığında toplam 20 kg almış olur.
Kilo alım döneminde anne ve bebekte de değişimler yaşanır. Bebeğin özellikle kolları ve bacakları hızla gelişmeye başlar. Damak yapısı oluşur ve 12. haftaya gelindiğinde tüm organ ve dokuları oluşmuş olur. Kilosu ise yaklaşık 15 kg’yi bulur.
Anne ise;
İle mücadele eder. Bir anda hızlı kilo almak ve bedeninde büyüyen bir canlının olması belinin bükülmesine neden olabilir, bu yüzden olabildiğinde dik olmalıdır.
Bu dönem kilo alımlarının başladığı dönem olduğu için beslenme çok önemlidir. Yetersiz ve dengesiz beslenme bebeğin sağlığı açısından tehlikeli olabilir. Bu yüzden omega 3 içeren besinler, ceviz, kalsiyum, protein alımına çok dikkat edilmelidir. Bol bol su içilmeli ve bebeğin beyin gelişimini destekleyecek besinler ihmal edilmemelidir. Kilo alımları henüz başlamadıysa mutlaka doktora sorulmalıdır, eğer beslenme düzeni konusunda hala tereddütleriniz varsa size bir liste hazırlamasını isteyebilirsiniz. Bu süreçte kilo almaya başlarsanız devamı gelir.