Sabah hastalığı olarak bilinen sabah bulantısı erken gebeliğin yaygın bir semptomudur ve çoğu durumda ilk üç ayın ardından ortadan kaybolur. Bunun nedeni gebelik sırasında hormon değişiklikleri ve yemeye bağlı yaşanan değişimlerdir. “Sabah hastalığı” olarak adlandırılmasına rağmen, bulantı günün herhangi bir saatinde olabilir. Bu bakımdan bulantının sadece sabah ile sınırlı olmayacağı unutulmamalıdır. Sabah bulantısı bebeğe zarar vermez. Bununla birlikte, hamile bir kadın şiddetli ve devam eden bir kusma yaşarsa, bir doktora başvurması gerekebilir.
Sabah bulantısı veya mide bulantısını önlemek için bazı yiyeceklere dikkat etmek ve yemek yeme tercihlerini değiştirmek gerekebilir. Bunun için şunlar dikkat edebilirsiniz;
Kusmaya neden olan mide asidi, diş minelerine zarar verir. Dişleri kusmadan hemen sonra temizlemek için diş fırçası kullanmayın. Aksi takdirde dişlerinize ciddi zarar verebilirsiniz. Ağzınızı temizlemek için su bu tür durumlarda yeterli olacaktır.
Sabah bulantısı genellikle gebeliğin 16 ila 20 haftasından sonra geçmeye başlar. Bununla birlikte, bazı kadınlar daha uzun süre mide bulantısı yaşamaya devam edebilmektedir. Sabah bulantısı bazen gebeliğin hafif rahatsızlığı olarak düşünülür. Ancak bu durum bebek bekleyen bir annenin günlük aktiviteleri ve yaşam kalitesi üzerinde önemli ve olumsuz bir etkisi olabilir. Bu süreç çoğunlukla diyet değişiklikleri yapmak ve bol dinlenmek suretiyle çözüme kavuşturulabilir. Ailenin ve arkadaşların desteği, sabah bulantısını daha kolay yönetilebilir hale getirebilir.
Sabah bulantısının kesin olarak nedeni bilinmiyor. Bununla birlikte, bazı tahminler ve tetikleyici durumlar tespit edilmiş durumda. Bunlar ise şöyle;
Birçok sebep, sabah bulantısının artmasına yol açabilir. Bunlar arasında şunlar bulunur;
Tüm bunlarla birlikte sabah bulantısı, pek çok hamilenin ortak sorunlarından birisidir. Görüldüğü üzere nedeni tam olarak bilinmediği gibi 2-3 aylık sürenin ardından ortadan kalkmış olması, hamileliğin ilerleyen dönemlerinde kadınların son derece rahat bir hamilelik yaşamasını sağlamaktadır. Özellikle yeme güçlüğü çekilmesi nedeniyle hamilelerin bitkin ve yorgun hissetmesine neden olan bulantı, doktor ile birlikte ortak bir tedavi sürecinin başlatılmasını gerektirebilir. Aynı zamanda bulantı nedeniyle hiçbir yiyecek tüketemeyen annelerin gebeliğini riske atmaması adına doktorundan destek alması zorunlu olacaktır.
Kusmaların nedeni aynı zamanda anne adayları tarafından da fark edilebilmektedir. Tüketilen yiyecekler, bir koku ya da ortamdaki diğer etkenlere bağlı olarak bulantı yaşanabileceği gibi bunların fark edilmesi de mümkündür. Bu tür durumlarda ortamda anneyi rahatsız eden durum ortadan kaldırılarak daha rahat bir hamilelik yaşanabilir ve aynı zamanda sabah bulantısı da böylece önlenebilir.