Servikal yetmezlik, düşüğe veya erken doğuma sebebiyet veren bir kadın hastalığıdır. Genetik bozukluklardan ötürü de kaynaklanabilen servikal yetmezlik, hamileliğin 14. haftasından itibaren görülmeye başlar. Peki, hamilelikte servikal yetmezlik nedir? Servikal yetmezlik, rahim ağzının kısa olmasından kaynaklanan bir rahatsızlıktır."
Elastik bir yapıya sahip olan rahim ağzı; açılır, incelir, kısalır ve yumuşar. Böylelikle doğum esnasında bebek, doğum kanalından geçebilir. Bazı kadınlarda ise durum farklıdır. Hamilelik esnasında ya çok erken açılır ya da olması gerektiğinden daha kısalır. Bu durumlar hamileliğin zor geçmesine neden olmaktadır. Hastanın şikayetleri, 3.aydan sonra rahim ağzının olması gereken açıklıktan daha geniş açılması durumundan kaynaklanır.
Bu durumda ağırlaşmaya başlayan bebeği, anne taşıyamaz hale gelir. Bu durumlarda gebeliğin 18 ile 24. haftaları arasında servikal yetmezlik durumu ile karşılaşılması durumunda doğum yapılır. Servikal yetmezlik yüzünden yapılan doğumlar erken doğum ile karıştırılmamalıdır. Çünkü erken doğumun olması için 26.haftanın geçmesi gerekir.
Servikal yetmezlik, hiçbir hamile kadının yani anne adaylarının yaşamasını istemediği bir durumdur. Annelik duygusunun oluşmasından itibaren, doğum gerçekleşmemiş olsa dahi anneler bebekleri için koruma içgüdüsü ile bir endişe halindedirler.
Servikal yetmezliğin nedeni kesin olarak bilinmemekle beraber şu şekilde sıralayabiliriz:
Servikal yetmezliğin tahmin olunan nedenleri arasındadır. Bazı nedenler insanların geçmişteki yaptığı hatalardan kaynaklanmaktadır. Doğum kontrolünün sağlanması ve zamanında yaptırılacak olan kürtajlar ile bu sorunun önüne geçmiş olabilirsiniz.
Hamileliğin ilk haftalarında herhangi bir belirtiye rastlanmaz. Belirtiler, hamileliğin 14 ile 20. haftalarından sonra hissedilmeye başlanır. Bu haftalarda yaşadığınız bazı sorunlar, servikal yetmezlik ihtimalini akıllara getirmelidir. Bu belirtiler; pelvik kaslarda basınç hissi, karında rahatsızlık veren krampların oluşumu, sırt ağrıları, vajinal kanama ve vajinal akıntıda bir farklılık görülmektedir. Tüm bu şikayetler servikal yetmezliğin habercisi olabilmektedir.
Şikayetlerinizden ötürü hekiminize başvurduğunuzda tanı olarak servikal yetmezlik tanısı konulmuşsa eğer yapılacak olan ilk cerrahi uygulama, rahim ağzının kapatılmasıdır. Bu işleme tıp dilinde serklaj denmektedir. Bu işlem genel anestezi altında 5 ile 10 dk. arasında yapılır. Vajina ve rahim ağzı anestezik bir sıvı aracılığıyla temizlenerek rahim ağzı dikilir.
İşlem sonucunda hafif kanamaların olması normal karşılanmaktadır. Hamileliğin 37. haftasında dikişler alınarak, doğum beklenir. Serklaj ameliyatı, bebeği koruma amaçlı yapılan gebeliğin 28. haftasında doğumun başlamadığı durumlarda yapılır.
Hastanın bir önceki hamileliğinde düşük yaşaması sebebiyle erken doğum gerçekleşmiş ise ve teşhis olarak da servikal yetmezlik tanısı konulmuşsa koruyucu amaçlı serklaj uygulaması yapılır. Uygulama öncesinde hastada idrar yolu enfeksiyonu ve vajinal enfeksiyon gibi sorunlar var ise tedavinin yaptırılıp, hamileliğin 13 ile 14. haftalarında serklaj tedavisi yapılması uygundur.