Hamilelikte Yapılmaması Gerekenler

Hamilelik, kadınların tüm hormonlarının değiştiği ve geliştiği mucizevi bir süreçtir. Her kadın hamilelikle birlikte değişir ve olgunlaşır. Planlı gebelik ya da plansız gebelik yaşamış olan bir kadın gebeliği süresince birçok şeye dikkat etmelidir. Bir kadın özellikle hamile kaldıktan sonra yaşam şartları ne olursa olsun bir takım değişiklikler yapmak durumunda kalır. Çünkü bu özel süreçte artık düşünmesi gereken minicik bir aile üyesi daha vardır ve bilinçlenmek zorunlu hale gelir. Öncelikle hamile bir kadının doktor seçimi ilk önemli detaydır. Anneler bu dönemde oldukça seçici ve heyecanlı davranabilirler. Uygun doktoru bulmak da kimi zaman zorlaşır. Daha hassas ve alıngan olan hamile kadınlar, gebeliği boyunca kendisine eşlik edecek olan doktoru itinayla seçer ve güvenmek ister.

gebelikte-yapilmamas%C4%B1-gereken

Hamilelik Özen Gerektirir

Hamilelik başladığı andan itibaren, anne adayının beslenmesine yeni bir düzen getirmesi de zorunlu hale gelir.İlk olarak eğer sigara kullanan bir anne adayı ise, bunu öğrendiği andan itibaren sigara kullanmamalıdır. Aynı zamanda sigara içilen ortamlardan uzak durmalı ve dumana maruz kalmamalıdır. Bu, kesinlikle dikkat edilmesi gereken bir durumdur ve ihmal edilmesi bebekte doğabilecek bir çok sorunla karşı karşıya bırakır. Kendi sağlığını ve doğacak olan bebeğinin sağlığını düşünen bir annenin alkol ve sigara gibi zararlı etkenlerden uzak durması şarttır. Ayrıca anne adayının özellikle ilk üç aylık dönemde hareketlerine de oldukça dikkat etmesi gerekir. Zira ilk üç aylık dönem bebek gelişimi ve vücut değişimi açısından önemlidir ve riski fazladır. Ağır kaldırmamak, eşyaları çekip itmemek, kendisini çok yormamak ve sık sık dinlenmek, düzenli beslenmek de anne adaylarına oldukça iyi gelecektir. Bu dönemde doktor kontrollerini de düzenli takip etmek gerekir.

Hamilelikte beslenme konusunda özellikle yenmemesi ve içilmemesi gereken gıdalara da dikkat edilmelidir. Bu gıdalardan bazıları;

  • Yüksek oranda cıva içeren dip balıkları,
  • Alkollü içecekler,
  • Sigara, nargile, elektronik sigara gibi ürünler,
  • Melisa çayı gibi bazı bitki çayları,
  • Sakatat ürünleri ve çiğ etler (salam, sosis gibi). Hamilelerin bu saydığımız gıdaları tüketmeleri gebelikte olumsuz sonuçlar doğuracağından, uzak durulması en doğru tercih olacaktır.

Hamilelere Nasıl Davranılmalıdır?

Hamilelik daha önce de belirttiğimiz gibi kadınların en hassas oldukları dönemdir. Özellikle hamileliğin ilk üç ayı ve son üç ayı içerisinde kadınların duygu durumundaki dalgalanmalar bir hayli yükselecektir. Bu yüzden de etrafındaki insanların ve özellikle eşlerinin hamile kadınlara karşı oldukça itinalı davranmaları icap eder. Ruh hallerindeki dalgalanmalar sebebi ile, gebe kadınlar fazlası ile kırılgan ya da agresif davranışlar sergileyebilirler. Muhatabı olan kişilerin, bunu göz önünde bulundurarak, onlara karşı anlayışlı ve sakin davranmaları gerekir. Hamileliğin getirdiği hormon değişikliği sebebiyle anne adayları kolayca sinirlenir, kolayca üzülür ve çok basit şeylere büyük tepkiler verip ağlama krizlerine girebilirler. Bu gibi durumlarda eşlerinin daima yanında olduğunu hissettirmesi çok önemlidir. Anne adayı duygusal olarak boşlukta hissettiğinden bu dönemde eşinin desteğini alabilmesi çok önemlidir. Bu duygu durum değişiklikleri her anne adayında farklı olabilir. Ancak dikkat edilmesi gereken nokta, çok büyük seviyelere ulaşmamasıdır. Eğer çok büyük ve abartı durumlar yaşanıyorsa, doktora bildirmekte de fayda vardır.

Hamilelerin Eşlerine Düşen Görevler

Hamilelik, anne adayları için sevinçli ve zorlu bir süreçtir. Aynı zamanda baba adayları için de heyecan, panik, sevinç gibi karmaşık duyguların hissedildiği bir süreçtir. Hamilelik sürecinde baba adayları, anne adayına karşı oldukça yardımsever ve özverili olmalıdır. Onu sakinleştirmeli, stres yaratan durumlardan olabildiğince uzak tutmalıdır. Zaman zaman ağrıları olan hamile eşlerine, rahatlatıcı masajlar yapması da çok iyi gelir. Bu uzun ve mucizevi süreçte eşlerin birbirine karşı destek olması ve anlayış göstermesi, süreci olumlu ve keyifli geçirmek için son derece önemlidir.

Esra Çabuk Cömert
Yazar:

Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı
Son Güncellenme Tarihi: 05.01.2024