Hamilelikte Yaşanan Göbek Kordonu Sorunları Nelerdir?

Göbek kordonu bebeğin anne karnında bulunan bütün gereksinimleri yerine getirir ve bazı zamanlarda çeşitli problemlere sebep olabilir. Hamilelik döneminde meydana gelen göbek kordonu dolanması ve iki damarlı bunlardan bazılarıdır. Şimdi hep birlikte hamilelikte yaşanan Göbek kordonu sorunları nelerdir göz atalım.

Göbek Kordonu Donanması Veya Düğümlenmesi Nedir?

Bazı zamanlarda bebeğin göbek bağı boynuna dolanabilir veya boynuna düğümlenebilir. Bazı düğümler doğum esnasında, bazıları ise gebelik sırasında bebeğin hareket etmesi ile oluşur. Düğümlenme gevşek olduğu sürece herhangi bir problem meydana gelmemektedir. Ancak meydana gelen düğüm sıkışırsa plesanta’dan bebeğe geçen kan akışını olumsuz yönde etkileyecektir ve oksijen yetersizliğine sebep olur. Gebelik döneminde böyle bir sorunla karşılaşma ihtimali düşüktür. Fakat gerçekleşme ihtimalinin en az olduğu zamanların bebeğin doğumu kanalından geçiş anı olduğunu söylemekte fayda vardır.

Kordon Donanması Ne Sıklıkla Yapılır?

  • 100 gebelikten birinde Kordon dolanması problemi meydana gelir. Fakat sadece 2000 doğumdan birinde Kordon’da bebek için risk faktörlerini meydana getirecek sıkı bir düğümlenme oluşur.
  • Daha sıklıkla karşılaşılan nükal kordon yani göbek kordonunun bebeğin boynuna dolanması durumu ise hamileliklerin neredeyse dörtte biri oranında görülür. Fakat bebek açısından çok nadir risk taşır.
  • Göbek bağı kısa ya da uzun olma durumu olan veya gebelik yaşına göre iri olan bebeklerde gerçek düğüm oluşma riski daha fazladır

Kordon Donanması Veya Düğümlenmesi Riskini Artıran Faktörler Nelerdir?

  • Kordonon yapısını ve koruyucu bariyerini etkileyebilecek çeşitli beslenme eksiklikleri ile madde veya sigara kullanımı
  • Hidramniyos yani amniyon sıvısı fazlalığı çoğul gebelik durumlarında risk faktörlerinin hamilelik esnasında kordon dolaşması ihtimalini yükselttiği bilinir

İki Damarlı Göbek Bağı Nedir?

Normal şartlar altında göbek Bağında 3. damar vardır. Bunlardan biri genel itibariyle bebeğe oksijen ve besin taşıyan bir toplardamar özelliğini taşımaktadır. 2. damar ise atık maddeleri bebekten plasentaya ve annenin karnında taşıyan atardamardır. Fakat çeşitli durumlarda göbek bağında sadece atardamar ve toplardamar bulunur. Bu da iki damarlı göbek bağına işaret eden bir durumdur.

Esra Çabuk Cömert
Yazar:

Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı
Son Güncellenme Tarihi: 05.01.2024