Histereskopi Nedir?

Histeroskopi İle Polip Eksizyonu

Polipler vücudun çeşitli kısımlarında oluşan tümörlerdir. Çok sık ortaya çıkarlar ve neden olduklarına dair kesin bir sonuç yoktur. Çoğunluğu iyi huylu olmasına karşılık genelde sayıları fazla olabilir. Bunun için alınması gerekir.

Rahimde olması durumunda bazen doğurganlığı etkileyen bir etmen bile olabilir. Bağırsak ve rahimde fazla görülür. Bunun için mutlaka alınmasını ve kontrol edilmesini öneren hekimler vardır. Histereskopi de bu polipler için sıklıkla kullanılan yöntemlerden bir tanesidir. Küçük bir işlem olarak kabul edilebilir.

Kısa süreli bir genel anestezi ile bulunduğu yerdeki tüm polipler ortadan kaldırılır. Böylece doğurganlığa etkisi olan bir durumsa da kurtulmak oldukça kolaydır. Hemen taburcu olmanız ve iş hayatınıza dönmeniz sağlanır.

Histeroskopi İle Septum Rezeksiyonu

İnfertilite, erken doğum, anne veya bebek ölümleri, düşük gibi birçok olumsuz tablonun ortaya çıkmasına neden olan durumlar arasında en sık yer alan neden septumdur. Daha net olarak bilinen haliyle de rahimde perde olmasıdır.

Doğurganlığı fazlasıyla etkileyen bir rahatsızlıktır. Bu durum toplumumuzda ortalama %3 oranında görülür ve en sık olarak nitelenmesine neden olur. Bunun için histereskopi ile septum yani perdenin kaldırılması sağlanır. Rahimde bulunan ve perde 3 veya 20 dakika kadar süre zarfında tamamen rahimden temizlenir.

Yapılan araştırmalar tüp bebek uygulamalarında bu ameliyattan sonra başarının daha fazla olduğunu ortaya koymuştur. İşlem kısa sürer ve hasta hemen taburcu edilir. Olumsuz bir yan etki beklenmez.

Tanısal Histeroskopi (Perdeli Rahim Ameliyatı)

Rahim içerisindeki myom, yapışıklık, polip, septum gibi patolojilerin gözlemlenerek tanı konulması için tanısal histeroskopi uygulanır. Teşhis için rahim boşluğunun kamera ile gözlemlenir. Çoğunlukla da lokal anestezi altında uygulanır fakat bazen ağrılı işlem olduğu için de genel anestezi yapılır.

Hastalığın tanısı başka bir yolla konulamadığı ya da emin olunamadığında kesin tanı koyabilmek amacıyla yapılır. Rahim içinde yer alan bir bozukluk bulunup bulunmadığı, bozukluk varsa da yeri ve gerçek büyüklükleri tespit edilerek tedavi biçimi rahatlıkla programlanabilir.

Gerektiğinde de aynı seans içinde operatif histeroskopi uygulanabilir. Tanısal histeroskop yaklaşık olarak 3-5 mm çapındadır. Ayrıca histeroskopun şüpheli yerden biopsi alabilmek için de ikinci kanalı da bulunur.

Histereskopi İle Endometrial Ablasyon Nedir?

Histeroskopi tüplerin rahime açılan kısmını ve rahim içinin optik kamera ile incelenmesidir. Bu işlem vajinal yoldan rahme ulaşılarak yapılır. İnfertilite, sürekli tekrarlayan düşüklerin sebeplerinin araştırılmasında, rahim içi patolojilerin tedavisinde ve anormal olan adet kanamalarının sebebinin araştırılmasında histeroskopi önemli olan bir tanı aracıdır.

Endometrial ablasyon ise rahmin içerisini kaplamış olan endometrium tabakasının alınmasıdır. Çok fazla adet kanaması olan ve buna karşılık ilaç tedavisi fayda etmeyen hastalarda endometrial ablasyon yöntemi uygulanır.

Endometrial ablasyon sonrasında bireyler hiç adet görmezler veya çok az bir şekilde adet görürler. Aşırı olan adet kanamalarında endometrial ablasyon uygulamasında her zaman başarılı elde edilemez. Bu durumda da genellikle histerektomi ameliyatı yapılır.

Histereskopi İle Kayıp Spiral Çıkartımı

Normal şartlarda rahim içi araç olarak bilinen bu aletlerin tamamında bir ip bulunur. İple bu aletlerin yerleştirilmesi veya çıkarılması kolay bir hal alır. Spiral de bu rahim içi araçlardan bir tanesidir.

Belli nedenlerden dolayı bazen hastanın rahminde bu ip kopar veya farklı bir şekil alır. Bu durumda çıkarılması için farklı yolların denenmesi gerekir. Histereskopi bu konuda en sık kullanılan yöntemlerden bir tanesidir.

Ana amaç olarak genelde yöntemde rahim histereskopik yolla şişirilir. Bu sayede rahim içi aracın durumuna bakılması ve yerinin tespit edilmesi sağlanır. Ardından şişirilen rahimden kalan parçanın çekip çıkarılması sağlanır. Bu sayede işlem tamamlanır ve hasta hemen taburcu edilir.

Histeroskopi Ameliyatı Ne Zaman Yapılır?

Rahim içine yapılan müdahaleye histeroskopi denilir. Hem tanı hem de tedavi şeklidir. Tedavide ameliyat yöntemi uygulanmaktadır. Bu ameliyat ise 5-60 dakika arası sürmektedir. Genel anestezi kullanılarak yapılan ameliyatta, hastalar çok uzun süre hastanede bekletilmez. Anestezinin etkisi geçtikten sonra herhangi bir olumsuz yok ise hasta taburcu edilir. Peki, histeroskopi ameliyatı ne zaman yapılır? Histeroskopi ameliyatı adet bitiminden sonra gelen günlerde yapılır. Adet bitiminden sonra birkaç gün içerisinde ameliyat gerçekleşir.

Histeroskopi Ameliyatı Kimlere Yapılmaz?

Histeroskopi ameliyatı şu kişilere yapılmaz:

  • Rahimi çok büyük olanlara
  • Hamile olan kişilere
  • Rahim kanseri olanlara
  • Büyük boyutta miyomu olanlara
  • Anestezi alınmasına engel durumu bulunanlara
Esra Çabuk Cömert
Yazar:

Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı
İlgi Alanlarımız
TÜM BÖLÜMLER
Randevu ve İletişim Formu
bu yolculuğa birlikte çıkalım
HASTA ÖYKÜLERİ
TÜM HASTA ÖYKÜLERİ
YUKARI ÇIK
Son Güncellenme Tarihi: 05.01.2024