Histerosalpingografi, kısaltması HSG, Türkçe karşılığı ise ilaçlı rahim ve tüp filmidir. Hamile kalamayan kadınların tüplerini görüntülemek, rahime uygulanan herhangi bir müdahale sonrasında regl kanaması gerçekleşmiyorsa tüpleri kontrol etmek, sağlıklı gebelik gerçekleşmemesi ve sürekli düşük yapılması durumunda sebebini öğrenmek ve infertilite (kısırlık) değerlendirmesi amaçlarıyla gerçekleştirilir. Bunların arasından en sık başvurulma nedeni ise kısırlık teşhisidir.
Hsg yani rahim filmi; bir jinekolog, bir radyoloji uzmanı veya radyoloji teknisyeni eşliğinde çekilir. Hsg röntgen ışınları aracılığıyla gerçekleştirilir. Çekim öncesinde hastanın cinsel açıdan korunması gerekir.
Adet kanamasının görüntülemeyi etkilememesi ve olası gebelik riskine karşı hamileliği olumsuz etkilememek için Hsg çekimi gerçekleşmeden en az dört, beş gün öncesinde adet kanamasının bitmiş olması gerekir. Uygulamadan önce jinekolojik bir muayene gerçekleştirilir, iltihap bulgusu olduğunda ise tedavisi uygulanır. Tedavi bitimine kadar Hsg çekimi ertelenir.
Rahim filmi hastanelerin röntgen odasında çekilir. Röntgen ışınları ile çekilmesine rağmen hastaya uygulanan ışın dozu da yüksek değildir. Hsg çekimi gerçekleştirilirken hasta jinekolojik muayene pozisyonundayken rahim ağzına muayene aleti (spekulum) yerleştirilir. Muayene aleti yerleştirilen rahim ağzından içeri kanül adı verilen ince bir boru şeklinde alet yerleştirilir. Kanül aracılığıyla hastanın rahmine film çekiminde kullanılan sıvı enjekte edilir.
Sıvı sayesinde rahim içi ve tüplerin görünürlüğü artar ve teşhisi kolaylaştırır. Bu sıvı aktarımı işlemi gerçekleştirilirken bir kaç defa röntgen çekilir. Hastaya yerleştirilen teçhizat çıkarılır. Aletler çıkarıldıktan sonra son bir kez daha röntgen filmi çekilir ve böylece işlem tamamlanmış olur.
Rahim filmi çekilen hastalarda rahim içine enjekte edilen sıvı sayesinde tüplerdeki mukus ve benzeri hamileliğin gerçekleşmesini engelleyen maddelerin temizlenmesiyle ilk altı ayda hamilelikler görülebilir.
Hsg; uzun bir işlem olmamakla birlikte, tüm kontrollerin yapılıp, ilacın verilmesi ve röntgen filmlerinin çekilmesi 15-20 dakika kadar bir sürede gerçekleştirilir.
Hsg çekimi sırasında dayanılacak boyutlarda bir ağrı verir. Kişiden kişiye ağrı boyutları değişmekle birlikte özellikle sıvı enjektesi sırasında rahimde dayanılacak boyutta kasılmalar meydana gelebilir. İşlem öncesinde hastaya herhangi bir genel anestezi uygulanmaz ve bilinci açık olur.
Ankara’da rahim filmi ücretleri kurumdan kuruma değişmekle birlikte genel olarak 1000 ile 2000 arasında seyretmektedir.
Hsg çektirmek için hastanelerin infertilite, kadın doğum veya tip bebek polikliniklerinden herhangi birine muayene olmak ve gereken şikayetleri taşıdığınız takdirde doktorunuzun talep etmesi gerekir. Doktorunuz sizden rahim filmi istediğinde Hsg uygulaması için gereken reçeteyi talep etmeniz gerekir. Rahim Filmi hem devlet hastanelerinde hem de özel hastanelerde kadın doğum uzmanı ve radyoloji uzmanı tarafından çekilir. Hsg çekimi yapıldıktan sonra sonuç ise gene olarak 3 (üç) gün sonra sisteme yüklenmektedir.
Rahim filmi çekildikten sonra 4 ay içerisinde gebe kalma şansı artmaktadır. Pek çok hasta bu sayede gebe kalmıştır.
Aşılamada rahim tüplerinin kapalı olup olmadığına bakılması gerekir. Rahim filmi geçilerek tüplerin açık olduğu anlaşıldığında ona göre yol izlenmesi daha doğrudur. Açık olmayan tüpleri görmeden aşılama yapmak sadece zaman kaybına neden olmaktadır.
Bazı sağlık sorunlarının tespitinde rahim filmi gerekir. Bununla birlikte rahim filmi neden çekilir?
Bu gibi sorunların tespitinde rahim filmi gereklidir. Hamileliği olumsuz etkileyen durumun anlaşılmasına yardımcı olur. Test sonucunda da hangi tür tedavi uygulanacağı daha net belirlenir.