İmplantasyon kanaması, gebeliğin erken dönemlerinde rahim duvarında ortaya çıkan hafif kanamalardır. Bir başka deyişle yerleşme kanaması olarak adlandırılan bu durum, döllenmiş yumurtanın rahim iç tabakasına tutunmaya çalışması sırasında meydana gelir. Hamileliğin erken dönemlerinden ortaya çıkan implantasyon kanaması anne adaylarını endişelendirse de birçok kadın için normal bir durum olarak kabul edilir.
Peki, implantasyon kanaması ne zaman olur? Kanama kaç gün sürer? Bu soruların yanıtlarını sizler için derledik.
İmplantasyon kanaması ne zaman olur sorusu anne adaylarının sıklıkla merak ettiği konulardan biri. Yerleşme kanaması olarak adlandırılan bu durum, genellikle hamile kaldıktan 10 ila 14 gün sonra görülür. Gebeliğin 1.5-2. haftalarında meydana gelen implantasyon kanaması, embriyonun rahme tutunduğunu gösteren bir belirti olarak değerlendirilir.
Yerleşme kanaması her kadında farklı şekilde meydana geldiği için adet döngüsü ile karıştırılabilir. İmplantasyon kanamasını adet döneminden ayırt etmek için şu belirtileri dikkate almak gerekir:
Kahverengi veya pembemsi lekelenmeler
Normal adet döneminden daha hafif bir kanamanın görülmesi
Kanamanın yoğun olmaması ve 2 gün içinde durması
Alt karın bölgesinde görülen hafif kramplar
Şişkinlik ve mide bulantısı
Şiş ve hassas meme
Sabah bulantısı
İmplantasyon kanaması kadından kadına değişiklik gösterebileceği için net bir süreden bahsetmek doğru olmaz. Kanamanın süresi kişisel faktörlere ve vücuda bağlı olarak değişebilir. Genel olarak implantasyon kanaması 1 ila 3 gün arasında son bulur. Anne adayının durumuna göre daha kısa veya daha uzun süren kanamalar da görülebilir.
Anne adaylarının en çok merak ettiği konulardan biri implantasyon kanamasının nasıl olacağı. İmplantasyon kanaması, gebelik oluştuğunda rahim duvarında meydana gelen hafif bir kanama olduğu için adet döneminden farklıdır. Embriyo, rahim duvarına yerleşmeye çalışırken bazı küçük kan damarlarında hasar oluşabilir. Bu hasar sonucunda kadınlarda hafif bir kanama görülür. Yerleşme kanaması, hafif ve kısa süren bir adet dönemi olarak ifade edilebilir. Kanamanın miktarı adet kanamasından daha az, pembe veya kahverengi renkte görülür. Bazı durumlarda pembe veya kahverengi yerine sadece vajinal lekelenme şeklinde de ortaya çıkabilir.
Anne adayları bazı durumlarda implantasyon kanamasını adet dönemi ile karıştırabilir. Bu iki kanama arasındaki farkı anlayabilmek için bazı adımlara dikkat edebilirsiniz. Özellikle renk farkı implantasyon kanamasını adet döngüsünden kolayca ayırt etmenizi sağlar. İmplantasyon döneminde oluşan kanamanın rengi açık pembe ve koyu kahve lekeler hâlinde karşınıza çıkar. Yerleşme kanamasının miktarı da adet ile implantasyon arasındaki farkı görmek için ayırt edici bir özelliktir. İmplantasyon esnasında görülen kanama aralıklı olarak sabit ya da akışkan şekilde ortaya çıkar.