İnfertilite Nedir? Kısırlığı Artıran Faktörler

Kadının çalışma hayatında daha fazla yer alması, değişen yaşam koşulları, sigara ve alkol tüketimi, hareketsiz yaşamın artması, teknolojik aletlere ve radyasyona daha fazla maruz kalınması, evlilik yaşının artması gibi pek çok faktör, tüm dünyada kısırlık oranının artmasına neden olmaktadır.

O gün gelene kadar, yani bir şekilde artık çocuk sahibi olmaya karar verdiğinizde ve bunu denerken başarısız olursanız, o güne kadar korunmak için kullandığınız hapların ya da doğum kontrol yöntemlerinin boşa gittiğini düşünürsünüz. Bu durumda, kısırlık hakkındaki gerçek, yutması zor bir hap gibi olabilir. Yaşınızın geçtiğini ya da bazı faktörlerin buna neden olduğunu düşünebilirsiniz; ancak gerçek şu ki, kısırlık her yaştan kadın ve erkeği etkileyen bir durumdur ve pek çok nedene bağlı olarak gelişmektedir.

Tekrarlanan Tüp Bebek Tedavi Nedenleri

Kısırlık (İnfertilite) Nedir?

Kısırlık; bir çiftin ortalama 1 yıl boyunca bebek sahibi olmaya çalışıp başarılı olamaması durumudur. Bu nedenle; denediğiniz ilk birkaç ayda başarısız olmanız, kısır olduğunuz anlamına gelmemektedir.

Kısırlık, genellikle kadınlar ile özdeşleştirilen bir durum olsa da, aslında kısırlık problemlerinin %40’lık kısmını erkeğin sağlık problemleri oluşturmaktadır. Kadınlarda görülen kısırlık; kilo verme, stresi hayatından uzaklaştırma, düzenli egzersiz ve sağlıklı beslenme gibi bazı yaşam tarzı değişiklikleri ile düzeltilebilir. Erkeklerde, durum biraz daha karmaşık olabilir.

Bebek sahibi olmaya çalışan her sekiz çiftten biri, kısırlık ile mücadele etmektedir.

Kadınlarda Kısırlığı Arttıran Faktörler

Anne adayının yaşının ilerlemiş olması, kadınlarda kısırlığın en önemli nedenidir. Bir kadın, sahip olduğu tüm yumurtalar ile dünyaya gelir ve geçen her zamanda, bu yumurtaların sayısı ve kalitesi azalmaktadır.

Yumurtlama problemleri, kadınlarda kısırlığın önemli bir nedenidir. Başta Polikistik Over Sendromu olmak üzere, çeşitli yumurtalık hastalıkları ve rahim hastalıkları, kadınlarda kısırlığa neden olmaktadır. Bununla birlikte, tüplerde tıkanma da kadınlarda kısırlığa neden olabilir; çünkü, bu durumda sperm, yumurtaya ulaşamayacaktır. Bunlara ek olarak, kanser hastalığı ve kanser tedavisi görmek, kadınlarda kısırlığın başlıca nedenleri arasındadır.

Kadınlarda Kısırlık Belirtileri

Bir kadın, çocuk sahibi olmaya karar verene kadar kısır olup olmadığını fark etmeyebilir. Bununla birlikte, kadınlarda kısırlığı gösteren bazı belirtiler bulunmaktadır:

  • Adet düzensizliği,
  • Ağrılı ve sancılığı adet dönemleri,
  • Adet görememe,
  • Açıklanamayan kilo alımı,
  • Cilt sorunları,
  • Cinsel isteksizlik,
  • Saç dökülmesi,
  • Cinsel ilişki sırasında acı

Erkeklerde Kısırlığı Arttıran Faktörler

Erkeklerde kısırlığın önemli nedenlerinden biri, sperm üretiminin ya da fonksiyonunun anormal olmasıdır. Bu durum, erkekte genetik faktörlere ya da çeşitli sağlık problemlerine bağlı olarak görülebilir ve erkeğin sperm kalitesini etkilemektedir.

Buna ek olarak; alkol ve sigara kullanımı, uyuşturucu kullanımı, kullanılan bazı ilaçlar ve bazı iş sektörleri gibi belirli koşullar, erkeklerde kısırlığın nedenleri arasında yer almaktadır. Kadınlarda olduğu gibi kanser, erkeklerde kısırlığın başlıca nedenleri arasındadır.

Erkeklerde Kısırlık Belirtileri

Erkeklerde kısırlık, genetik olabilir ya da bazı çevresel koşullara ve yaşam koşullarına bağlı olarak görülebilir. Peki, bir erkeğin kısır olabileceğini gösteren işaretler nelerdir?

  • Cinsel isteksizlik,
  • Testislerde ağrı ya da şişlik,
  • Ereksiyonu sürdürmede problemler,
  • Boşalma ile ilgili problemler,
  • Küçük testisler erkeklerde kısırlık belirtileri arasında yer almaktadır.

Çocuk sahibi olmaya çalışan çiftlerin, ortalama %15-20’sinde kısırlık problemi görülmektedir. Kadına bağlı kısırlık, genel olarak kısırlığın %40’lık kısmını ve erkek faktörü %30-40’lık kısmını oluşturmaktadır. Bir kadına ya da erkeğe kısırlık teşhisi konulduysa ya da ileride bebek sahibi olmak ile ilgili endişeleriniz varsa, bu konuda yalnız olmadığınızı ve tıp dünyasındaki ileri teknolojiler ile çok sayıda tedavi seçeneğinin olduğunu unutmayın.

Esra Çabuk Cömert
Yazar:

Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı
Son Güncellenme Tarihi: 05.01.2024