Anne karnında başlayan bebeğin kemik gelişimi, ergenlik dönemine kadar devam eder. Bu yüzden gelişim çağındaki çocukların mutlaka düzenli şekilde beslenmesi gerekir. Ancak bazen kemik kaybı sorunu görülebilir. Peki, kemik kaybı nedir? İçeriğimizde soruyla alakalı detaylı bilgilere ulaşmanız mümkündür.
Diğer adı osteopeni olarak bilinen kemik kaybı, kemik yoğunluğunun belli bir oranda azalması durumudur. Osteopeninin daha fazla ilerlemesi durumunda osteoporoz oluşumu başlar. Kemik kaybının görülmesi, çok basit bir şekilde tespit edilebilir. Bunun için kemik taraması ile kemik yoğunluğu ölçümü yapılır. Herkeste görülen kemik kaybının erken dönemde teşhis edilmesi önem arz eder. Bu nedenle düzenli olarak kontrollere gidilmesi gerekir.
Bir insanın kemik gelişimi, anne karnında başlar ve ergenlik döneminde tamamlanır. Ancak kemik dokusu, canlı bir doku olduğundan dolayı sürekli yıkım ve yapım faaliyetlerine devam eder. Bu nedenle sadece ergenlik döneminde değil insanın hayatı boyunca sağlıklı beslenmesi çok önemlidir. Aynı zamanda kemik sağlığını korumak için egzersiz yapılması çok önemlidir.
Tüm bunlara rağmen kemik kaybı görülebilir. “Kemik kaybı nedir?” sorusundan sonra neden bu sorunun ortaya çıktığı merak edilir. Aşağıdaki listede kemik kaybının nedenlerini görmeniz mümkündür:
· Yaş: Yaşlandıkça kemik dokusu daha az hale gelir ve kırılgan hale geliyor.
· Cinsiyet: Yaş aldıkça kadınların kemik kaybı yaşama oranı erkeklere göre daha fazladır.
· Genetik Nedenler: Ailesinde kemik kaybı yaşayan insanların bu sorunla karşılaşma oranı daha yüksektir.
· Beslenme: D vitamini ve kalsiyum eksikliği, kemiklerin gelişimini olumsuz yönde etkiler.
· Fiziksel Aktivite: Egzersiz yapmayanların kemik kaybı yaşama oranı spor yapanlara göre daha fazladır.
· İlaçlar: Bazı ilaçların kemik kaybı yaşanmasına etki ettiği bilinir.
· Alkol ve Sigara: Aşırı biçimde alkol ve sigara kullanmak, kemik kaybını hızlandırır.
Yukarıdaki faktörlere bakıldığında kemik kaybının yaşanma nedeni, sadece kontrol edilebilir sebepler değildir. Bunun yanında bazı durumlara dikkat ederek kemik kaybı yaşanma ihtimalini düşürmek mümkündür. Dengeli beslenmek, spor yapmak ve alkol, sigara tüketmemek, kemik kaybı yaşama ihtimalimizi düşürür.
Kemik dokularının yoğunluğu genel olarak 25-30 yaş arasında daha fazladır. Bu yaşlardan sonra kemik yoğunluğunda azalma yaşanması yüksek bir ihtimal. Örneğin, kadınların menopoz döneminde kemik kaybı yaşaması muhtemeldir. Bu nedenle belirli dönemlerde dikkat edilmesi gerekir. Ancak kemik kaybının yaşanma ihtimali, her zaman vardır. İstatiksellere göre genellikle erken yaşta kemik kaybı yaşanma oranı aşağıdakilerde daha fazladır:
· Aşırı Sigara Kullanan Kişiler
· Yoğun Alkol Kullanımı
· Yetersiz ve Sağlıksız Beslenme
· Kilo Kaybı Fazla Olan Kişiler
· Hareketsiz Yaşama Sahip Olanlar
Yukarıdakiler dışında kemik kaybı her bireyde görülebilir. Düzenli ölçümler yaptırarak bu sorun için tedavi almak çok önemlidir.
Şimdiye kadar “Kemik kaybı nedir?” sorusunun cevabını net şekilde verdik. Kemik kaybı yaşandığı zaman çeşitli tedaviler uygulanır. Bu tedavilerle kemik kaybı, önemli ölçüde hafifletilebilir. Tedavi biçimlerinden bazıları aşağıdaki seçimde sıralanabilir:
· D vitamini ve kalsiyum takviyesi
· Sağlık beslenme düzeni
· Spor ve gerekli egzersizler
· Güneş ışığından yararlanmak
Düzenli olarak kemik ölçümü yaptırdıktan sonra kemik kaybı sorunuyla karşılaşırsanız bu tedaviler gerçekleştirilebilir.