Kimler Kürtaj Yaptıramaz?

Gebelik döneminde önemli hususlardan birisi de kürtaj olmaktadır. Gebelik döneminde birçok husus önem taşırken bu önemli hususlardan birisi de genel olarak gebeliğin sonlandırılması anlamına gelen kürtaj işlemi olmaktadır. Birçok husus gibi elbette gebelik süresince kürtaj yaptırmak isteyen bayanların bilmesi gereken ve hatta dikkat etmesi gereken önemli noktalar olmaktadır. Bu hususlar hem işlemin yasal olması için hem de anne ve bebeğin sağlığının tehlikeye atılmaması için son derece önemli durumlar olmaktadır.

Kürtaj Nedir?  Gebeliğin Hangi Döneminde Yaptırılabilir?

Gebelik olduğu ve fetüsün rahimde oluşmaya başladığı anlaşıldıktan sonra bazı bayanlar bir çok nedenden dolayı gebeliği sonlandırmak isteyebilir ya da sağlık durumlarından dolayı zorunlu olarak gebelik sonlandırılması gerekebilir. Kürtaj zorunlu durumlarda olabileceği gibi annenin isteği doğrultusunda da yapılabilmektedir. Bu bağlamda genel olarak kürtaj; anne rahmindeki bebeğin operasyon ile alınarak gebeliğin sonlandırılması işlemidir. Kürtajın yapılması için gebelikte belirli bir dönem vardır. Bu yönde normal bir gebeliğin sonlandırılması için verilen yasal süre 10 hafta olmaktadır. Yani 10 haftalık bir bebek yaklaşık olarak diğer bir deyişle 2,5 aylık bebek kürtaj ile alınabilmektedir. Bu süreçten sonra ise kürtaj işlemi yasal olmayacağından dolayı zorunlu durumlar dışında yapılamamaktadır.

Kürtaj Kimler İçin Uygun Değildir?

Ne yazık ki son dönemlerde oldukça yaygın bir operasyon olan kürtaj operasyonunun elbette bazı hususları bulunmaktadır. Her ne kadar herkes kürtaj yaptırabilir gibi bir algı olsa da bazı durumlarda kişilerin kürtaj yaptırmasına izin verilmemektedir. Öncelikle kürtaj yaptırmak isteyen kişinin gebelik süreci 10 haftayı yani 2,5 ayı geçmiş ise ve herhangi bir sağlık sorunu yok ise yasal olarak kürtaj yaptırmasına izin verilmemektedir. Bu durum dışında 18 yaşından küçük olan kişilerin kürtaj isteği kendisine bırakılmadan ailelerinin onayı alınarak yapılmaktadır. Şayet kürtaj yaptırmak isteyen kişi 15 yaşından küçük ise bu durum yasal mercilere bildirilmektedir ve bu şekilde kürtaj yapılmaktadır. Eğer kürtaj yaptırmak isteyen kişi 18 yaşından büyük ve evli ise bu durumda da gebe olan bayanın eşinin izni olmadan yine kürtaj yaptırması söz konusu olmamaktadır. Tüm bu hususların genelinde temel olarak 10 haftayı geçmiş gebeliklerin sonlandırılması yani diğer adı ile kürtaj yapılması geçerli bir sağlık sebebi olmaması durumunda yapılmamaktadır.

Kürtaj İşlemi Ne Kadar Sürmektedir?

Sorunsuz bir kürtaj işlemi genel olarak 5 ile 10 dakika arasında gerçekleştirilmektedir. Kürtaj işlemi lokal anestezi ile yani bölgesel anestezi ile yapılabileceği gibi genel anestezi ile de yapılabilmektedir. Şayet kürtaj işlemi öncesinde hastaya genel anestezi verilmiş ise kürtaj operasyonu sonrasında hastanın anesteziden uyanması beklenmektedir. Kürtaj işlemi sonrasında genellikle doktor tarafından hastanede yatış verilmemektedir. Dolayısıyla da kürtaj yaptıran bir kişi 1 saat içerisinde normal hayatını yaşamaya devam edebilmektedir. Bu işlem hastanede yatmayı gerektirecek bir işlem olmamaktadır. Ancak kişinin o gün kendisini çok yormaması sağlığı açısından en doğrusu olmaktadır.

Esra Çabuk Cömert
Yazar:

Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı
Son Güncellenme Tarihi: 05.01.2024