Kızlık Zarı Dikimi Ameliyatında Nelere Dikkat Edilmeli?

Kızlık zarı, toplum içinde gerçek anlamda büyük bir statüye ve konuma sahip olan bir varlıktır. Tüm kızlarda yer alan ve farklı tiplere sahip olan kızlık zarları, farklı durumlarda ve ilişki esnasında yırtılmaya ve bozulmaya uğrayabilir. Bu nedenle en önemli çözüm ve en net çözüm elbette kızlık zarı dikimi yaptırmaktır. Kızlık zarlarının yapıları delikli, deliksiz, ufak delikli, çok delikli, dudaksı bölmeli, yarım bölmeli, tam bölmeli gibi pek çok tipten oluşabilir. Bu durum birden fazla kızlık zar yapısının olduğunu gösterir. Ancak hepsinin yırtılması ya da bozulması söz konusu değildir.

genital-estetik

Kızlık zarları pek çok sebepten ötürü yırtılabilir ya da bozulabilir. Ancak bu yırtıklığı, delikliği ve bozukluğu daha fazla genişletmeden ve esnetmeden düzeltmek yani diktirmek gerekir. Dikilmeyen zar yapıları, en fazla geniş alana yayılarak genişlemeye devam eder ve artık son yırtık haline geldiğinde durur ancak son halinde hem vajinada hem de zarda genişlik ve yaygın bir görünüm oluşabilir. Bu durum hem kadının kendisine hem sağlığına hem de ilişkiye girdiği kişi ile arasında problem yaşamasına sebep olabilir. Genişleyen kızlık zarı bir zamandan sonra ilişkide tat alamamaya ve zevk alamamaya sebep olabilir.

Kızlık Zarı Dikimi

Kızlık Zarı Ameliyatı Oldukça Önemlidir

Hangi sebepten ötürü olursa olsun, kızlık zarı dikiminde dikkat edilmesi gereken pek çok husus mevcuttur. Alanında uzman olan doktorlar dahi, bu operasyonu gerçekleştirirken elbette çok dikkatli olunması gerekir. Dikkatli olunmadığı takdirde ya da en ufak bir yanlış hareket ve işlem sonucunda kızlık zarında farklı problemler de meydana gelebilir. Bu gibi durumların ya da sorunların meydana gelmemesi için mutlaka çok dikkatli ve hassas dokunuşlar ile kızlık zarı dikimleri gerçekleştirilmelidir.

adet-gecikmesi

Kızlık zarı diğer pek çok yere oranla çok daha nemli, ıslak ve kaygan bir bölge olduğundan dolayı dikimi oldukça zordur. İpi ya da iğneyi kaydırmadan tutmak ve zara zarar vermeden dikmek oldukça önemlidir. Bu nedenle kızlık zarını diktirmek isteyenler her zaman bu alanda deneyim, tecrübe e birikime sahip olan uzman doktorlara diktirmelidir. Kızlık zarı düzgün ve dikkatli bir şekilde dikilmediği takdirde, zarın yapısında daha fazla yırtılma ve bozulma meydana gelebilir. Bu da hem sağlık açısından hem de daha sonra girilecek olan ilişkiler açısından olumlu bir durum değildir.

Kızlık Zarı Dikimi Sonrası Kanama Neden Olur?

Kızlık zarının dikilmesi için uzman bir doktordan yardım almak gerekir. Yapılan işlemin geçici veya kalıcı olmasına göre değişiklik göstermesi işlem sonrasında yaşananların neler olacağında etkilidir. Normal şartlarda işlemden sonra kanamanın az da olsa görülmesi operasyon etkilerinden birisidir. Uzun süreli ve adet gibi olması halinde doktorunuzla görüşmelisiniz.

Kızlık zarı işleminde kalıcı olan yöntem kullanıldığında yeniden kızlık zarı yapılması yoluna gidilir. Bunun için kanamanın olma ihtimali daha yüksektir. Ama geçici olanda kanama ihtimali daha azdır. Operasyonun olası sonuçlarından birisi olarak doktorunuz tarafından bilgi verilmesi gerekir. Bunun için mutlaka uzmanla görüşmeli ve işlem sonrası önerileri uygulanmalıdır.

Kızlık Zarı Dikimi Sonrası Şişlik

Kızlık zarı operasyonları ilişkiye girme sürtesine göre geçici ve kalıcı olmak üzere ikiye ayrılır. Geçici kızlık zarı onarımı için ilişkiye girmeden 1-7 gün arasında dikilmesi gerekir. Eğer bu süre uzarsa kalıcı kızlık zarı dikimi yapılması gerekir.

Kızlık zarı dikimi sonrası şişkinlik az da olması normaldir. Çok fazla şişkinlik varsa ve her geçen gün artıyorsa, bu şişmeye bağlı olarak ağrılar oluşuyorsa doktorunuza başvurun. Bu şişkinliği doktora bildirerek gerekli tedaviler uygulanmalıdır.

Kızlık zarı dikimi sonrası şişkinlik üç nedene bağlı olarak oluşur. Bunlar; normal bir şişkinlik, enfeksiyona bağlı şişkinlik, hematom yani kan toplanması olabilir. Eğer bu üç durumla karşı karşı kalırsanız tedavi uygulanması gerekir.

Esra Çabuk Cömert
Yazar:

Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı
Son Güncellenme Tarihi: 05.01.2024