Kolposkopi Acı Verir Mi?

Kolposkopi, rahim ağzının incelenmesinde kullanılan girişimsel bir yöntemdir. Bu yönteme dair pek çok husus merak edilir. Kolposkopi hakkında önemli bilgilerin edinilmesi hastaların bu işleme hazırlanmalarında yarar sağlar.

Kolposkopi Öncesi Hazırlık Süreci

Kolposkopi öncesi bazı hususlara dikkat edilmelidir. İşlem öncesi uzmanlar hastalarına gerekli bilgiler verirler. Hastalar bu uyarıları dikkate alarak işleme hazırlanmalıdır.

  • Hastanın adet döneminde olmaması gerekir.
  • Kolposkopiden bir ya da iki gün öncesinde cinsel birliktelik yaşanmamalıdır.
  • Kolposkopiden önce iki gün süresince vajinal her hangi bir ilaç kullanılmamalıdır.
  • Vajinal duş alınmamalıdır.

İşlem öncesinde egzersiz, meditasyon ya da sakin zaman geçirerek rahatlama sağlanabilir. Böylece işlem öncesinde stresten arınılmış olur.

Kolposkopi Nasıl Yapılır?

Kolposkopi incelemesi yapılırken eğer şüpheli dokular belirlenirse biyopsi pensi yardımıyla şüpheli olan lezyonlardan kolposkopik biyopsi yapılabilir. Biyopsi esnasında birden fazla parça da alınabilir. Biyopsi yapılması için özel bir alet kullanılır. Alınacak parçanın büyüklüğü patolojik inceleme için yeterli büyüklükte olmalıdır.

  • Klinik ortamda gerçekleştirilir.
  • Hasta ayakları destekli bir masada sırt üstü uzanır.
  • Vajinaya, vajina duvarının açılması için spekulum aparatı yerleştirilir. Böylece serviksin daha rahat bir şekilde görüntülenmesi sağlanır.
  • Net bir görüntü alınabilmesi için servis özel bir solüsyonla yıkanır. Bu yıkama işlemi sayesinde anormal hücreler daha kolay görülür. Bu işlem esnasında hasta karıncalanma ve yanma hissedilebilir.
  • Kolposkopi aleti, vajinanın birkaç cm önüne doğru yerleştirilir. Kolposkop aleti hastaya dokunmaz ya da vajinanın içine girmez.
  • Dokuları 6-40 kat büyüten kolposkop cihazı vajinanın içine ışık verir. Böylece net bir görüntü alınması mümkün olur.

Bu işlemlerden sonra eğer şüpheli bir durum olursa kolposkopik biyopsi uygulanır.

Kolposkopi Ne Kadar Sürer?

Kolposkopinin ne kadar süreceği biyopsi yapılıp yapılmayacağına bağlıdır. Buna göre işlem süresi değişir. Genel olarak işlemler beş ile on beş dakika arasında sürer.

Kolposkopi Acılı Bir İşlem Mi?

Kolposkopi işlemi esnasında kolposkop aparatı vajinaya girmez. Dolayısıyla bir ağrı ya da acı hissedilmez. Bununla beraber;

Rahim ağzının açık tutulması için vajinal spekulum kullanılır. Bu da vajinada hafif baskı hissedilmesine neden olur.

Daha net bir görüntü alınabilmesi için serviksin silinmesinde solüsyon kullanılır. Bu solüsyon yanma ve batma hissine sebebiyet verir.

Uzman hekim eğer şüpheli bir durum görürse kolposkopik biyopsi yapılmasına ihtiyaç görebilir. Böyle bir durumda bölgeden parça alınabilir. Parça alınmasında parçanın alınacağı bölgeye göre hissedilenler değişebilir.

Servikal bölge sinir bakımından zengin değildir. Bu nedenle bu bölgede yapılan biyopsiler genel olarak ağrılı olmaz. Eğer rahim ağzından parça alınacaksa parça alınması sırasında hafif kramp ya da baskı hissedilmesi muhtemeldir.

Vulva ve vajinanın alt kısmında biyopsi yapılıyorsa bu işlem ağrıya sebebiyet verebilir.

Eğer birden fazla bölgeden parça alınacaksa lokal anestezi de uygulanabilir.

Esra Çabuk Cömert
Yazar:

Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı
Son Güncellenme Tarihi: 05.01.2024