Diğer ismi “Hayat kurtaran bağ” olarak da bilinen Kordon kanı, anne ve babalar açısından büyük bir güvence meydana getirir. Çocuklarının ileriki zamanlarda çok ciddi rahatsızlıklara yakalanma ihtimaline karşı ümitlenen aile sayısı her geçen gün biraz daha artış göstermektedir. Kordon kanı saklama fikri artarken pek çok ailenin yüzü bu sayede gülüyor artık. Peki, Kordon kanı nasıl saklanır, Kordon kanı ne işe yarar, Kordon kanı kimler açısından uygundur? Kordon kanı ile ilgili merak edilen 9 soru ve bu 9 sorunun cevabını sizler için derledik.
Doğumdan sonra bebek kordonunun klemplenmesini yani kesilmesini takip ettikten sonra göbek bağından toplanan kana verilen addır.
Kök hücreler bakımından oldukça zengin halde bulunan Kordon kanı alındıktan hemen sonra ki süreçte laboratuvar ortamında gerekli enfeksiyon tarama testlerinin gerçekleştirilmesinin sonucunda kabul edilir. Kordon kanı bankaları kapsamında buhar içermekte olan yavaş dondurma uygulamaları ile dondurulur ve saklanır.
Kordon kanı aracılığı ile kan ile ilgili rahatsızlıkların çözülebildiğini bilmek sadece bir tek sebep bile olabilir ve kök hücrede bulunan hücreleri de göz önünde alırken kordon kanının ne kadar büyük bir mucize olduğu ortaya çıkacaktır.
Hiçbir fark yoktur. Kordon kanı hem normal doğumlarda hemde sezaryen doğumlarda alınıp saklanabilir. Doğum yolu vajinal ya da sezaryen ile de olsa kordon kanının alınmasında herhangi bir problem bulunmamaktadır.
Genel itibariyle bebek kordonu klemplenmesi yani kesilmesini takip eden kordon kanı geliş miktarına göre bazen değişiklik gösterebilir. Fakat bu süre ortalama 5 dakikayı geçmemektedir.
Bu konu ile ilgili herhangi bir kısıtlama söz konusu değildir. Dondurulmuş doku senelerce saklanabilir. Tıp literatüründe 24-25 sene sonra dondurulmuş kordon kanı ve kök hücrenin kullanılabileceği ile ilgili çeşitli makaleler yayımlanmıştır. Dolayısıyla ailelerin gereksinimlerine ve taleplerine binaen saklama süresi tabii ki de uzatılabilir.
Vücutta bulunan bütün hücrelerden değişik, uzun seneler diliminde bölünebilen, kendini tekrarlayabilen, değişik hücrelere kaynaklık edebilen hücrelerdir.
Kordon kanı içerisinde mevcut olan kök hücreler zarar görmüş bir dokuyu yeniden çoğaltabilir. Doku hasarı meydana gelmesi bile değişik bir hal alması aracılığı ile yenilenmeye katkı sağlar.
Radyoterapi, kemoterapi alan hastalarda ve bağışıklık sistemi çöken hastalarda kan hücrelerini tekrardan canlandırmak amacıyla kullanılır.
Kordon kanında bulunan kök hücreler göbek bağına bağlı olacak şekilde kemik iliğinde bulunan hücrelere yani hematopoetik hücrelere benzemektedir. Göbek bağında bulunan kök hücreler ise daha çok embriyolojik karakterlere sahip olan hücrelerdir. Embriyoloji karakterdeki hücreler yani üç yaprağına ayrılmış olan hücrelerdir.