Gebeliğin anne adayının 10. gebelik haftası dolmadan ya da anne karnındaki ceninin ağırlığının 500 grama kadar ulaşmadan sonlandırılması durumunda kürtaj adı verilmektedir. Kürtaj hamile olan kadının gebeliği istememesi sonucunda gerçekleşebileceği gibi bebeğin dünyaya gelmesi halinde taşıyacağı ciddi sağlık sorunlarının bulunması gibi farklı nedenlere bağlı olarak ta yapılabilmektedir. Ancak kürtaj yaptıranlar tarafından beyan edilen nedenler arasında en yüksek oran istek dışı gebelik olarak gösterilmektedir.

Yine evlilik öncesi hamile kalan genç kızlar da bebeklerini doğurmak yerine aldırmayı tercih etmektedir. Hatta kürtaj sonrası kızlık zarı diktirmek isteyen genç kızların sayıları oldukça yüksektir. Peki, kürtaj sonrası kızlık zarı diktirilir mi? Kürtaj sonrasında kızlık zarı tamiri yapılabilmekte olup burada operasyonun başarısını etkileyen en önemli faktör kadının vajinasında yaşanan değişimlerdir. Kadının çok sık cinsel ilişkiye girmesi ya da kürtaj yaptırması sonrasında vajinada genişleme meydana geldiyse bu durumda öncelikle vajina daraltma ameliyatı yapılmakta ardından da kızlık zarının tamir edilmesi gerçekleştirilmektedir.

Günümüzde büyük bir hızla gelişmeye davam eden sağlık teknolojisi sayesinde doğum yapan kadınlarda dahi kızlık zarının dikilmesi yapılabilmektedir. Burada önemli olan kızlık zarı diken doktorlar arasından en iyisini belirleyerek sadece kaliteli hizmet veren bir doktoru tercih edebilmektir. İyi bir uzmanda kılı zarı diktirenler hem en iyi sonuçları elde etmekte hem de ihtiyaç duydukları hasta gizliliği açısından da kendilerini güvende hissetmektedir.

Esra Çabuk Cömert
Yazar:

Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı
Son Güncellenme Tarihi: 05.01.2024