Kürtaj Sonrası Tam İyileşme Ne Zaman Olur? 

Birçok kadının merak ettiği sorulardan bir tanesi de kürtaj sonrası tam iyileşme ne zaman olur? Öncelikle kürtaj işlemi hastanın günü birlik olarak hastaneye gelerek, işlemden hemen sonra evine dönebileceği basit bir cerrahi işlemdir. Hasta hastaneye yatışından itibaren, kürtajdan sonrası için tam iyileşme süresi 15 ila 20 gün gibi bir süreyi kapsar. Ancak tam iyileşme için bir iki hafta cinsel beraberlikten uzak durmanız gerekir.

Kürtajın Başarısız Olduğu Nasıl Anlaşılır?

Öncelikle hasta kürtajdan sonra bir iki saat hastanede oluşabilecek komplikasyonlar için müşahede altına alınmalıdır. Kürtaj işlemi kadını hem ruhsal hem de fiziki anlamda yoran bir girişim olduğu için hastanın işlemden sonra dinlenmesi gerekir. Ancak bunların yanı sıra kürtajın başarısız olma ihtimali vardır.

Başarısız kürtajın tanımını yapacak olursak; gebelik halinin devam ettiği anlamına geldiğini söyleyebiliriz. Kürtaj işleminin başarısız olamaması adına hastanın ultrason ile rahminin boş olup olmadığı kontrol edilmelidir.

Ancak bazı durumlarda gözden kaçan durumlar olabilir. Bu yüzden kürtaj işleminden sonra hasta doktoru tarafından kontrol için hastaneye çağırılmalıdır. Peki ya başarısız kürtajın belirtileri nelerdir? Başarısız kürtajın belirtileri şunlardır;

  • Şiddetli derecede yaşanan ağrı, acı ve kramp
  • 20 günü bulan yoğun kanama
  • Vajinal akıntı
  • Yüksek derecede seyreden ateş

Bu gibi belirtiler kürtajın başarısız olduğunu gösteren belirtilerdir. Eğer yukarıda belirtiğimiz belirtilerden bir bile sizde varsa mutlaka doktorunuza danışın.

Kürtaj Sonrası Rahim Ne Zaman Toparlanır?

Kürtaj işleminden sonra rahmin toparlanması için zamana ihtiyaç vardır. Kürtaj işlemi basit bir işlem gibi gözükse de her cerrahi işlem sonrası olduğu gibi kürtajdan sonrada hastanın her anlamada toparlaması beklenmelidir. Kürtaj işleminde en çok rahim etkilenir bu nedenle toparlanması için yaklaşık 2 ay beklenmelidir.

Eğer hasta yeni bir hamilelik için gün sayıyorsa bunun içinde 3 ay gibi bir süre beklenmelidir. Kürtajdan sonra rahmin ve rahim içi duvarlarının eski haline dönmesi gerekir. Kürtaj işleminden sonra rahim kendini yenileyecek ve rahmin duvarları kendini yeni bir hamilelik için eski haline döndürecektir.

Kürtaj İşleminden Sonra Dikkat Edilmesi Gerekenler

Kürtaj işlemi de bir cerrahi operasyondur ve bu nedenle gerekli bakıma ihtiyaç vardır. Kürtaj sonrası iyileşme oldukça kısa sürse de hastanın kendine yeterince dikkat etmesi gerekir. Yoksa bazı komplikasyonlar yaşanabilir. (kanama, enfeksiyon vb.) Burada önemli olan kürtajdan sonra doktorunuzun sizin için belirlediği tedavi sürecine uymanız olacaktır. Kürtajdan sonra yaklaşık 20 gün cinsel beraberlikten kaçınılmalı, vajinal duş alınmamalı ve doktorunuzun verdiği ilaçları aksatmadan kullanmalısınız. Ayrıca kürtajdan sonra gerekli olan muayeneleri unutmamalısınız.

Kürtaj Yasal Bir İşlem Midir?

Kürtaj işlemi ülkemizde yasal olarak kabul ediliyor. Ancak 10. haftayı aşan gebeliklerin sonlandırılması yasal olarak kabul edilmiyor.

Esra Çabuk Cömert
Yazar:

Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı
Son Güncellenme Tarihi: 05.01.2024