Kürtaj Yaptırmak Çocuk Sahibi Olmayı Engeller Mi?

Kürtaj, istenmeyen hamilelikleri sonlandırmak için yapılan cerrahi müdahaleye verilen isimdir. Yapılan bu müdahale sonucunda kadınların doğurganlık üzerine hiçbir fonksiyonu etkilenmez. Yani kürtaj, çocuk yapmaya engel değildir. Yalnızca bir defa değil, birden fazla yapılan kürtaj işlemleri de gebeliğe engel değildir. Günümüzde kürtaj, vakumlu aspirasyon gibi pek çok yeni ve konforlu teknik ile gerçekleştiriliyor. Bu sebeple kürtaj sonrasında, hamilelik ile ilgile hiçbir problem yaşanmaz.

Her kadın, kürtaj kadar kürtaj sonrasındaki süreç hakkında da bilgili olmalıdır. Zira kürtaj işleminden sonra; hamilelik ve cinsel ilişki gibi konularda bilgi sahibi olmak, yaşanabilecek olası problemlerin büyük ölçüde önüne geçecektir. Yalnızca 10 dakika da tamamlansa da, kürtaj da bir cerrahi operasyondur. Bu sebeple kürtaj sonrasında da bir takım konularda dikkatli olmak gerekir.

Kürtajdan Kaç Gün Sonra Gebe Kalınır?

Halk arasında kürtaj yaptıranların senelerce hamile kalamayacağı hakkında bir söylenti dolanıyor. Bu gerçeği yansıtmasa da pek çok kadın bu sebeple tedirginlik yaşıyor.

Kürtaj işlemi yeniden gebeliği engelleyen hiç bir cerrahi müdahaleyi içermez. Bu nedenle iki sene hamile kalınamayacağı yanlış bir bilgidir. Kürtaj operasyonunun bitiminden sonra, yaklaşık olarak 2 haftalık süre tamamlanınca

rahim yeniden yumurta oluşturmaya başlar. Bu süre bazı kadınlarda daha kısa olabilir. Bu nedenle kürtaj sonrasında korunmasız cinsel ilişki sonucunda kadınlar kolayca hamile kalabilirler.

Kürtaj Sonrası Gebelik İçin Ne Kadar Beklemek Gerekir?

Kadın hastalıkları uzmanları kürtaj sonrasında hamile kalma konusunda, doku iyileşmelerini dikkate alırlar. Dokuların iyileşme süresi her kadın için aynı değildir. Bu nedenle kürtaj sonrasında yaşanan kanamanın süresi de kişiden kişiye farklılık gösterir. Doku iyileşmesinin tamamlanınca rahimden gelen kanama durur.

Kanamanın durmasının ardından ise gebelik düşünülebilir. Aynı zamanda düşük yapan kişiler de tekrar hamile kalmak için bir süre beklemelidirler. Düşük olduğu durumlarda, rahmin tekrar toparlanması için de belirli bir süreye ihtiyaç vardır. Bu da kişiden kişiye değişiklik gösterebilir.

Kürtaj Çeşidine Göre Hamilelik

Gelişen teknoloji ve tıp sayesinde kürtaj işleminde de kullanılabilecek birçok alternatif yöntem var.

Bunlar şu şekilde sıralanır;

  • Cerrahi Kürtaj
  • Medikal Kürtaj
  • Vakumlu Kürtaj
  • Pipelle Kürtaj
  • Probe Kürtaj
  • Fraksiyone Kürtaj
  • Bumm Kürtaj
  • Revizyon Kürtaj

Bu kürtaj çeşitlerinin her birinde komplikasyonlar veya kanama süresi farklılık gösterse de hiçbiri gebeliğe engel değildir. Kanama sonrası kolayca gebe kalmak mümkün olur.

Kürtaj Bir Sonraki Gebeliği Kolaylaştırır Mı?

Halk arasında yaygın olarak benimsenen bir diğer düşünce de, kürtajın bir sonraki gebeliği kolaylaştıracağıdır. Ancak bunu bilimsel olarak doğrulamak mümkün değildir. Bu konuyu doğrulayan bilimsel araştırmalar da bulunmaz. Halk arasında böyle bir düşüncenin yayılmasının sebebi olarak, kürtaj yaptıran kadınların kısa süre sonra hamile kalması gösterilebilir. Fakat gebeliklerin kürtaj ile bir ilgisi bulunmaz.

Kürtaj Sonrasında Cinsel İlişki

Kürtaj işleminden sonra hafif bir kanama olması normal sayılır. Bu kanamanın süresi kişiden kişiye değişir ve 1 gün ile 3 hafta arasında sürebilir. Kanama devam ettiği müddetçe cinsel ilişkinin yaşanmaması gerekiyor. Bunun sebebi kürtajdan sonra, ilk bir haftalık süreçte rahim ağzının henüz kapanmamış olmasıdır. Durum böyleyken ilişkiye girilmesi, vajina girişinde yer alan bakteri ve mikropların rahim içerisine ulaşmasına sebep olabilir. Dolayısıyla da rahim içerisinde enfeksiyon oluşabilir. Kürtaj işlemi sonrasında enfeksiyon, ciddiye alınması gereken komplikasyonlardan biridir.

Esra Çabuk Cömert
Yazar:

Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı
Son Güncellenme Tarihi: 05.01.2024