İstenmeyen gebeliklerin sonlandırılması başta olmak üzere pek çok nedene bağlı olarak kürtaj işlemi uygulanabilmektedir. Rahim içerisinin kazınarak temizlenmesi ve rahmin boşaltılması olarak tanımlanan kürtaj operasyonu güvenilir sağlık kuruluşlarında bu alanda uzman doktorlar tarafından yapılması durumunda hiçbir zararı olmayan bir yöntem bulunmamakla beraber kürtaj gebelikten korunma yöntemleri arasında bulunmadığı bilinmelidir.
Her kadın doğum uzmanı tarafından belirlenen bu süre farklı olarak söylenmekte olup genelde en azından 3 ay bir süre beklendikten sonra tekrar hamile kalınması önerilmektedir. Burada önemli olan kadının kendisini psikolojik olarak tekrar gebeliğe hazır hissetmesi vücudunun da bu isteğe uyum sağlayacak düzeyde olmasıdır. Bu sayede sorunsuz bir gebelik süreci geçirilmesi mümkün olacaktır.
Kürtaj cerrahi bir müdahale olup belirli riskleri barındırmakla beraber kürtaj sayısı için bir sınırlama olması söz konusu değildir. Burada bilinmesi gereken en önemli unsur kürtajın bir doğum kontrol yöntemi olmadığıdır. Ancak yine de istenmeyen gebelik yaşayan kişilerde yasal sınırlar içerisinde bulunulması durumunda gebeliğin sonlandırılması için kürtaj yapılabilmektedir. Yine çeşitli kadın hastalıkları ve problemlerin ortadan kaldırılması için kürtaj uygulanmaktadır.
Türkiye’de uygulamada olan mevcut yasalar gereği doktorların en fazla 10 haftaya kadar olan gebelikleri sonlandırmalarına izin verilmektedir. Bekar olan kadınların 18 yaşını doldurmuş olmaları durumunda hiçbir izne ihtiyaç duymadan kürtaj yaptırmalarına izin verilirken evli olan kadınların ise eşlerinin rıza belgesini imzalamaları gerekir. Yani evli olan kadınların eşlerinden izin almaları zorunludur. Bunun yanı sıra 18 yaşından küçük olan kişilerde ise 15 yaşından büyük olunması koşulu ile ailenin izin vermesi ile kürtaj yapılabilmektedir.