Kuvad Sendromu Nedir?

Çiftlerin bebek bekleme dönemi oldukça hareketli ve heyecanlı bir şekilde geçer. Bu dönemde hamilelik sebebiyle hormonlarında yaşanan değişimlerle birlikte anne adayı fiziksel ve psikolojik anlamda birçok konudan etkilenir. Fakat hamilelik süreci sadece anne adaylarını değil, aynı zamanda baba adaylarını da psikolojik ve fiziksel anlamda etkileyebilir. Kuvad sendromu olarak da tanımlanan bu durum, baba adaylarında yaygın olarak gözlemlenir ve sendromun görüldüğü kişiler, bazen mide bulantısı yaşayabilir ve eşleri gibi aşerebilirler.

Kuvad Sendromu Belirtileri Nelerdir?

Erkeklerin hamile olan eşleriyle beraber yaşamış olduğu en belirgin durumlar; ruhsal değişimler, kilo alımı, gaz şikayetleri ve karında gerginliktir. Bunun yanında eşi ile beraber doğum ağrısı yaşayan ve doğum sonu depresyona geçiren erkekler bile vardır.

Bunlar haricinde kuvad sendromunun diğer belirtileri ise şunlardır:

  • Baş dönmesi,
  • Yorgunluk,
  • Kabızlık,
  • Bulantı ve kusma,
  • Bacak krampları,
  • Karın ağrısı,
  • Cinsel istekte azalma
  • Şiddetli açlık hissi gibi bulgular hamile eşlerde yaşandığı gibi kuvad sendromu geçiren erkeklerde de rastlanan önemli belirtilerdir.

Kuvad Sendromu Neden Olur?

Kuvad sendromunun sebebi hakkında kesin bir görüş birliği yoktur. Ancak bu durumun psikolojik kökenli olduğunu, kadının baskın olduğu ilişkilerde ve cinsiyet rollerinin esnek olduğu çiftlerde yaşandığı yönünde birtakım fikirler vardır. Bu konuda başka bir görüş ise gebe bir kadınla yaşayan erkeklerde de hormonal değişimler görüldüğünü savunur. Erkeklerde görülen bu hormonal değişimler; erkeklik hormonlarında göreceli bir şekilde yaşanan azalma, kadınlık hormonlarında artış, kortizon ve prolaktin düzeyindeki farklılıklardır. Hormonal bu değişimler de bilimsel çalışmalar ile de zaten desteklenmiştir.

Kuvad Sendromu Kimlerde Görülebilir?

Yapılan araştırmalar ışığında kaygılı bir karaktere sahip, sosyoekonomik durumu düşük ve siyah ırka mensup baba adaylarında bu sendromun daha fazla yaşandığı görülmüştür. Kuvad sendromuna sebep olan diğer duygusal ve toplumsal sebepler incelendiğinde ise, babası tarafından küçük yaşta terk edilmiş olması, düşük eğitim seviyesi, plan dışı gebelik, ekonomik güvence eksikliği, evlilikte geçimsizlik, etnik ve dinsel kimlik gibi faktörler saptanmıştır. Bunun dışında da annelerine çok bağlı olan ve ilk cinsel birliktelikleri 18 yaşından sonra gerçekleşmiş erkeklerde de bu sendromunun çok sık bir şekilde görüldüğü ortaya çıkmıştır.

Kuvad Sendromu Ne Zaman Geçer?

Hamileliğin üçüncü ayından itibaren başlayan belirtiler, 4. ve 6. aylar arasından biraz daha hafifler veya tamamen kaybolur. Fakat hamileliğin son üç ayı içinde de tekrardan ortaya çıkar ve doğuma doğru da giderek şiddetlenir.

Ancak bebeğin doğmasıyla birlikte de şikayetler tamamen geçer. Kısırlık tedavisi sonucu hamileliği yakalamış olan çiftlerin erkeklerinde bu durum daha sık bir şekilde görülür. Endüstriyel toplumlarda ise bu durumun daha fazla görüldüğüne dair çeşitli bulgular da vardır. Avustralya’da 2010 senesinde yapılan bir araştırmada ise erkeklerin yaklaşık olarak %31’inde kuvad sendromu yaşandığı ortaya çıkmıştır.

Ayrıca İngiltere’de de yapılan bir çalışmada ise kuvad sendromu görülen erkekler % 25 olarak belirtilmiştir. Erkeklerde görülen bu sendrom, erkeklerin iş performansını da fazlasıyla etkiler. Bu sebeple de erken harekete geçmek her zaman için önemlidir. Bu durumu yaşayan erkeklere ise psikolojik destek ve ilaç tedavisi verilebilir.

Esra Çabuk Cömert
Yazar:

Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı
Son Güncellenme Tarihi: 05.01.2024