Laparoskopik Cerrahi Nedir?

Laparaskopi Ameliyatı İle Kist Çıkarılması

Laparoskopi yöntemi ile yumurtalık kistinin çıkartılma işlemi oldukça kolay bir işlem haline gelmiştir. Doktor kontrolünde, ultrasonografik cihazlar ve testler ile tespit edilen yumurtalık kistinin çıkarılması, iyi huylu olması durumunda laparoskopi yöntemi ile 30-60 dakika arasındadır.

Genel anestezi ile yapılan operasyonda; göbek altı kısımdan, kasık bölgesinin iki tarafından olmak üzere, 3 trokardan karın iç bölgesine girilir. Bu yöntemde tüpler ve yumurtalıklar özenle kontrol edilir. İşleme geçilmeden önce bağırsak, organ gibi yaşamsal bölümler kontrol edilir. Yumurtalığın sağlam olması durumunda kist, yumurtalığın içinden sıyırma yöntemi ile dikkatlice çıkarılır. Yumurtalık sağlam değilse tamamı alınabilir.

Kist patlamalarına karşın kist cidarı yardımı kullanılır. Kist cidarı torba içine alınarak dışarı çıkartılır. Kanama merkezi yakılır, karının iç kısmı sıvıyla yıkanır ve sterilize edilir.

Laparaskopi İle Tüplere Bakılması (Diagnostik)

İnfertilite yani kısırlık başta olmak üzere birçok tanıda kullanılan bir yöntemdir. Laparaskopinin yapılmasının altında yatan neden rahim, rahim içi, tüpler, pelvis ve diğer kısımların yakından değerlendirilmesidir.

Herhangi bir eksiklik yaşanmasına engel olan durumdur. Film veya diğer tanıların aksine birebir rahim görüntülenmesi yapıldığından dolayı tanının koyulmasında ve tedavi konusunda daha çok başarı elde edilmesi söz konusu olur. Tüplere bakarak kapalı olup olmadığı veya başka bir sorun olması durumu değerlendirilir.

Gebe kalınmasında oldukça önemli olan bir etmendir. Diagnostik olması ise tanısal bir yöntem olmasından kaynaklanır. Genel anestezi altında küçük bir kesi ile kısa süre içinde tamamlanır. Kesin sorunun ortaya konmasında hekimlerin en kesin yöntemleridir.

Laparoskopi-Ameliyati-nedir-600x519

Laparaskopi İle Tüp Bağlama

Çocukları olup başka çocuk istemeyen aileler ile hamilelikleri sağlıkları için risk olabilecek kadınlar, tüp bağlama operasyonunu tercih ediyorlar. Yumurta ile spermin buluşmasına engel olan bu yöntem, en garantili doğum kontrol yöntemi olarak kabul ediliyor.

Operasyon yaygın olarak, laparaskopik yöntemle ve göbek bölgesinden küçük deliklerle veya kasık bölgesinden çok ufak bir kesiden girilerek yapılıyor. Yumurtalıklara giden tüpler (fallop boruları) bağlanarak veya halka geçirilerek, geçiş engelleniyor. Operasyon genellikle lokal anestezi yöntemi ile yapılıyor ve ortalama 20 dakika civarında gerçekleşiyor.

Operasyondan sonra genellikle hastanede yatılması istenmiyor. Operasyon yaygın olarak doğumdan hemen sonra uygulanıyor. Bu operasyonu yaptıracakların, sonradan çocuk istemeleri halinde geri dönüşü olmadığını bilerek yaptırmaları gerekiyor.

Laparaskopi İle Dış Gebelik Ameliyatı

Erken tanı yapıldıktan sonra laparoskopik cerrahi yöntemiyle yalnızca fallop tüplerinde ortaya çıkan gebeliğe sonlandırılması ve bunun sonucunda da tüplerin korunması mümkündür fakat tüp, buradaki gebeliğin büyümesiyle yırtılmışsa veya parçalanmışsa doktor, gebeliğin oluştuğu tüpü almak durumunda da kalabilir.

Genellikle bu karar ameliyat esnasında, hastanın hikayesi ve organlardaki tahribatın seviyesi göz önünde bulundurularak verilir.

Dış gebeliği sonlandırmak için yapılan laparoskopi ameliyatları, oldukça zor ameliyatlardır. Dış gebeliğin gelişmiş olduğu organ ve çevresinde bulunan organların hasar görmemesi amacıyla yalnızca gerekli donanıma sahip olan uzman ellerinde ve sağlık kuruluşlarında yapılmalıdır.

Genel anestezi altında yapılan ameliyat, yaklaşık olarak 1 saatlik bir sürede olup hastalar, ters bir durum gerçekleşmediği sürece genel olarak ameliyatın ertesi günü de taburcu edilir.

Laparoskopi İle Miyom Embolisazyonu

Rahim içindeki miyomlar histeroskopi adı verilen alttan yapılacak olan kapalı ameliyat tekniğiyle kesi olmadan çıkarılır ve rahim duvarında oluşan miyomlar ise açık ameliyat veya laparoskopi denilen kapalı ameliyatlarla çıkarılabilir.

Ameliyat süresi ise miyom büyüklüğüne ve sayısına bağlıdır. Tek miyom bulunan hastalarda genel olarak 60 dakikalık bir sürede ameliyat tamamlanır. Laparoskopiyle miyom ameliyatı olan hastalar ameliyat sonrasında kısa bir süre içinde de sosyal hayatlarına dönerler.

Gebelerde de sezaryen esnasında uygun bulunan miyomlar çıkarılabilir. Ameliyattan sonra hastada miyom oluşması riski de vardır. Özellikle alınamayacak olan küçük miyomlardan daha sonra da büyük miyomlar oluşabilir. Miyom ameliyatı olamayacak hastalarda miyom miktarını küçültmek ve miyom büyümesini durdurmak için değişik türde ilaç tedavileri vardır.

Fakat bu ilaçlar kişiyi suni bir şekilde menopoza sokacağı için ameliyat olamayacak olan hastalarda kullanılır. Çocuk isteği bulunmayan hastalarda miyom embolizasyonu adı verilen bir yöntemle de miyomların küçültülmesi sağlanabilir. Fakat bu hastaların onayları alındıktan sonra gerekli işlemler yapılır.

Laparoskopi-Ameliyati-avantajlari-750x422

Esra Çabuk Cömert
Yazar:

Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı
İlgi Alanlarımız
TÜM BÖLÜMLER
Randevu ve İletişim Formu
bu yolculuğa birlikte çıkalım
HASTA ÖYKÜLERİ
TÜM HASTA ÖYKÜLERİ
YUKARI ÇIK
Son Güncellenme Tarihi: 05.01.2024