Menopoz, kadın hayatında doğurganlık döneminin bittiğini gösteren doğal bir süreçtir. 12 ay boyunca kadınlar, regli görmediği takdirde menopoz tanısı kesinleşir. Bu süre zarfında başta östrojen hormonu ve diğer hormonlarda dalgalanmalar görülür. Daha sonra yumurtalar tükenir ve hormon salınımı durur. Tabii bu süreç boyunca bazı değişiklikler ortaya çıkar. Öyleyse menopoz belirtileri nasıl anlaşılır? Bu yazımızda menopoz döneminde nasıl belirtiler ortaya çıktığına değineceğiz.
“Menopoz belirtileri nasıl anlaşılır?” sorusuna cevap vermeden önce her belirtinin farklı ilerlediğini söylemeliyiz. Yani bir kadın, bütün menopoz belirtilerini yaşamayabilir. Belirtiler, fizyolojik veya psikolojik olarak kendini gösterebilir. Aşağıdaki listede menopoz belirtilerinin neler olduğunu görmeniz mümkündür.
Bir kadının 21-35 gün arasında periyotlarla 2 ila 7 gün boyunca adet görmesi, üreme sisteminin sağlıklı biçimde çalıştığını habercisidir. Bu kanamalar, olması gerekenden daha uzun veya kısa sürüyorsa adet düzensizliği vardır. Adet düzensizliğinin başlaması, farklı hastalıkların habercisi olabilir. Ancak bunun yanında menopoz belirtilerinden biridir. Çünkü östrojen ve progestoron hormonunun azalması, adet dönemini etkiler.
Menopoz dönemi gelinceye kadar adet dönemi, sıklaşabilir ya da azalabilir. Kanama miktarında da azalma veya artış görülebilir. Tabii böyle bir durumla karşılaşan kadınların öncelikle kadın doğum uzmanına gitmesi gerekir. Menopoz döneminin belirtilerinden biri olsa bile altında çok daha farklı hastalıkların yatması da mümkündür.
Menopoz dönemine giren birçok kadının sürekli terlediğini duydunuz mu? Evet, östrojen hormonu düştüğünden dolayı sıcak basması, ortaya çıkar. Yaklaşık 4 kadından 3’ünde bu durum gözlemlenir. Bazı kadınların önemli ölçüde hayatını etkiler. Sıcak basmalarına iyi gelmesi için aşağıdaki yöntemleri deneyebilirsiniz:
· Soğuk içecekler içilebilir.
· Aşırı sıcak ortamlara gidilmemelidir.
· Klima ve vantilatör kullanılabilir.
· Kıyafetlerin kumaşlarına dikkat edilmelidir.
Özellikle yaz mevsimi geldiğinde dışarıya çıkılacak saatler göz önüne alınmalıdır. Bu sayede sıcak basmalarından biraz da olsa kurtulmak mümkündür.
Menopoz öncesi ve sonrası gece terlemeleri yaygındır. Bunun sebebi, hormonların menopoz döneminde dengesizlik göstermesinden kaynaklanır. Ancak gece terlemeleri, farklı hastalıkların belirtisi olabildiğinden doktora gitmek gerekir.
“Menopoz belirtileri nasıl anlaşılır?” sorusunun en yaygın cevaplarından biri, uyku sorunları yaşamaktır. Uykuya dalmada güçlük veya çok erken uyanma gibi durumlar yaşamak olağandır. Önüne geçebilmek için uyurken giyilecek kıyafetlere dikkat edilmelidir. Aynı zamanda yatak odasını sık sık havalandırmak, düzenli uyku periyotları gibi durumlar, yaşanan sorunun önüne geçilmesine olanak tanır.
Menopoz döneminde hormonal değişimler, çok fazla görülür. Bu değişimlerden biri, seks hormonunun azalmasıdır. Doğal olarak seks hormonu azaldığında libidoda bir düşüş yaşanabilir. Yapılan çalışmalara göre menopoza giren her 100 kadından 80’inde cinsel istekte azalma görülür.
Her yaş grubunda saç dökülmesi görülebilir. Ancak menopoz döneminde bu durum, daha fazla artış gösterir. Zaman içerisinde saç dökülmesi azalsa da kozmetik açıdan kadının kötü hissetmesine neden olabilir. Doğru saç ürünlerini kullanmak, düzenli beslenmek, saçların güçlenmesini sağlar.
Östrojen seviyesinin azalması, cildi olumsuz şekilde etkiler. Çünkü östrojen, kolajen miktarının azalmasına etki eder ve cilt eski sıkı görüntüsünü kaybeder. Aynı zamanda yağ bezleri, menopoz döneminde küçülür. Bu durumlar, cildin daha fazla kurumasına neden olur. Cildi nemlendirmek, krem kullanmak, daha sağlıklı bir cilt görünümü için etkilidir.
Menopozun erken ve orta döneminde hafızada ve konsantrasyonda güçlük yaşanması söz konusudur. Östrojen, hafızayı etkileyen bir hormondur. Bu süreçte meydana gelen dalgalanmalar, hafızayı olumsuz şekilde etkiler. Dolayısıyla konsantrasyonda güçlük yaşanır.
Menopoz öncesi ve sonrasında sinirlilik hali sıkça yaşanan durumlardan biridir. Kişi, hemen öfkelenebilir veya sinirini kontrol altında tutmakta güçlük çekebilir. Bunun nedeni, menopoz döneminde değişkenlik gösteren hormonlarla ilgilidir. Düzenli bir uyku, stresi azaltır ve öfke halini en az seviyeye indirir.
Östrojen hormonunun değişimi, metabolizmayı yavaşlatabilir. Bu nedenle kilo alma problemleriyle karşılaşmak mümkündür. Birkaç kilo almak, olası bir durumdur. Ancak dikkat edilmediği takdirde daha farklı sağlık sorunlarına neden olabilir.
“Menopoz belirtileri nasıl anlaşılır?” sorusu için listenin sonunda çok sık karşılaşılan göğüs hassasiyeti vardır. Aynı zamanda östrojen hormonun azalması, göğüs küçülmesine neden olur. Her iki durum da genellikle endişe verici boyutta değildir. Ancak durumun hormonların dengesizliği nedeniyle ortaya çıktığına emin olmalısınız. Bu nedenle menopoz döneminde de düzenli şekilde mamografi çektirmeniz önemlidir. Çünkü ortaya çıkan bu şikayetler, aynı zamanda farklı rahatsızlıklardan kaynaklanabilir.