Kadınlarda yaygın olarak görülen polikistik over sendromu, östrojen ve progesteron hormonlarının dengesinin bozulmasıyla oluşur. Polikistik over sendromu (PCO) ile yumurtalıklarda çok sayıda iyi huylu ve küçük kistcikler oluşur. İçi su dolu olan bu kesecikler aslında gelişimi engellenmiş yumurtalardır. En yaygın gözlenen kadın hastalıklarından biri olan polikistik over, düzensiz beslenmenin de sebep olabildiği kısmen de kalıtımsal bir sendromdur.
Belirtilerin şiddeti ve türü kişiden kişiye değişmektedir. Polikistik overin belli başlı belirtileri;
– Kasık ağrısı: Regl döneminde şiddetli kasık ağrısına neden olur.
– Depresyon: Kilo artışı, yağlanma, akne ve kıllanma gibi sorunlara bağlı olarak depresyon gözlenebiliyor.
– Cilt problemleri
– Hızlı kilo alımına sebep olur.
– Tedavi edilmezse kısırlık sorunu gözlenebilir.
Sağlıklı beslenmek birçok hastalıkta olduğu gibi polikistik over sendromunda da tedavi sürecini olumlu etkilemektedir. Düzenli beslenme ve egzersizlerle regl dönemini de düzene koymak mümkündür. Aşırı yağlı, paketli ve gazlı yiyecek içeceklerden uzak durmak atılması gereken ilk adımdır. Yüksek lif oranlı baklagiller ve sebzelerle beslenme düzeni oluşturuşmalı.
Hamilelik planlamayan ve çoğunlukla adet düzensizliğini kontrol altına almak için doğum kontrol hapı kullanılır. Böylece ösrojen ve progesteron hormonlarının etkileşimleri de kontrol altına alınmış olunmaktadır.
Yumurtalıklarda bulunan polikistik over kistleri, ameliyatla kolaylıkla alınabilir. Böylece yumurtalık ve üreme organları kistlerden arındırılmış olur.
Polikistik Over Sendromu Hamileliğe Engel Mi?
Polikistik over sendromu tedavi edilmezse gebelik oluşumunu geciktirebileceği gibi engel de olabiliyor. Fakat gebelik oluşumuna kesinlikle engeldir denilemez. Kolayca tedavi edilebilen basit ve geçici kısırlığa neden olur. Kalıcı kısırlık gözlense de çok nadirdir. Hormonal denge tekrar sağlandığında kişinin hamile kalmasına engel oluşturmaz. Doktor kontrolünde sağlıklı yumurtalar oluşturmak için yapılan tedaviler genellikle olumlu sonuç veriyor.
Polikistik Over Kimlerde Görülür?
Genellikle genç kızlarda ve ergenlik döneminde ortaya çıkar. Yumurtalıklarda normal şartlarda her ay yüzlerce yumurta gelişiyor. Bu yumurtalardan en güçlüsü büyüyüp gelişirken diğerlerini imha ediyor. Polikistik overdedeki gibi hormonal dengesizlikler bütün bu yumurtaların birlikte büyüyüp gelişmesine neden oluyor. Hep birlikte büyümeye çalışan yumurtaların gelişimi tamamlanamaz ve her biri bir kesecik olarak yumurtalıklarda kalır. Yumurtalıklara ultrason ile bakıldığında görülebilen ve tespih tanesi şeklindeki kesecikler polikistik over sendromunu oluşturur.
Erkeklik hormonunun arttığı durumlarda tetiklenen polikistik over sendromu, yağlı, aşırı kilolu ve erkeksi tüylenmenin olduğu kadınlarda görülme riski yüksek bir hastalıktır.
Ayrıca genetik olarak anne veya kız kardeşlerde gözlenen polikistik over sendromunun kişinin kendisinde de görülmesi mümkün.
Polikistik Over Sendromu Bulaşıcı Mıdır?
Polikistik over sendromu yani yumurtalık kistleri bulaşıcı değildir. İnsandan insana hiçbir şekilde bulaşmaz. Hormonal bir hastalık olan polikistik overde kalıtımsal geçiş söz konusu olabilir fakat bulaşıcılık yoktur.